top of page
 • Снимка на автораStefan Ivanov

Парк "Момина сълза" в Хисаря

Актуализирано: 9.01

Скъпи приятели, какво е необходимо за пълноценен живот, изпълнен със спокойствие, възторг, усмивки, вътрешен мир и радостна еуфория?

Искрена вяра, любящо семейство, приятели добри и разходки сред природата!

Съгласни ли сте?


Разходките сред зеленина и тишина с любим човек или приятел, или за хора, търсещи усамотение, са средство за постигане на отличен здравословен физиологичен и психичен статус.


Парк "Момина сълза" в любимия Хисаря напълно ще удовлетвори всяко желание за релакс у всеки! Гарантирам за това, защото лично съм се уверил в превъзходните му качества и най-горещо ви го препоръчвам!


Уважаеми почитатели на "Фото моменти", с особени впечатляващи топли чувства ви представям един от моите паркове-фаворити!


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Къде се намира парк "Момина сълза"?

Невероятно красивият и така спокоен парк "Момина сълза" е разположен в най-югозападната част на най-любимия ни Хисаря, в пределите на античния град Диоклецианопол.На север този великолепен зелен парк граничи с Колонадата. На изток паркът граничи с булевард "Иван Вазов", който преминава под внушителната масивна южна порта "Камилите". Казарменият комплекс огражда границата на парка от юг. На запад паркът е ограден от западната крепостна стена на древния град.


"Камилите"

Скъпи почитатели на "Фото моменти" предлагам ви нашата съвместна разходка из парк "Момина сълза" да стартира от величествените руини на главната порта на античния град – "Камилите"!


Главната южна порта "Камилите" на античния град Диоклецианопол" в град Хисаря

Прекосявам впечатляващите арки, докато пред мене лека-полека изникват извисяващи се кичести чинари, хвърлящи своята наситена сянка край древните руини.


Казарменият комплекс

Потеглям по тясната алея, която криволичи между казармения комплекс отляво и руините на римските жилищни сгради отдясно.За тези старини съм писал в отделна публикация, която може да достъпите като последвате посочената връзка, а аз продължавам нашата спокойна разходка по алеята.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Пътеката отчасти е калдъръмена и по нея се крачи приятно. Наоколо през пролетта, лятото и есента е зелено, тихо и така спокойно!


Руини на римски жилищни сгради в парк "Момина сълза" в град Хисаря

Пътеката заобикаля руините на римските жилищни сгради, водейки ме към стълби, по които се слиза към водопиен павилион "Момина сълза", който се намира вляво. Аз обаче ще продължа по пътеката още малко.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Огромни храсти красят двете ѝ страни в този участък и аз се изгубвам в красота!

Птиците пеят, небето синее, облачетата белеят, а слънцето ме къпе в топлина!

Съвършен ден, изпълнен с доброта!

Чувствам се абсолютно превъзходно!


Ако последвам докрай тази тясна пътека, тя ще ме изведе на тихия булевард "Иван Вазов" който в тази си част е забранен за превозни средства и нищо не нарушава моето спокойствие. Днес обаче, стигайки до края ѝ, ви предлагам да се върнем обратно, за да се насладим напълно на спокойствието, което този любим парк ни носи.Запечатвам на видео тези специални моменти, за да мога да покажа на всеки нагледно връхлетялата ме красота.


Цъфтежът на индийския люляк

Цъфтежът на индийския люляк в град Хисаря през есента

Между храстите през есента може да се наблюдава виолетово величие – цъфтежът на индийския люляк в град Хисаря – красота, която не бива да пропускате!


Поемам по стълбите надолу.

Вдясно е входът към уникално добре запазените римски терми, а вляво – водопиен павилион "Момина сълза".

Пътят ме отвежда към топлия минерален извор.


Извор "Момина сълза"

Най-вкусната хисарска минерална вода блика тук!

Каптажът на извор "Момина сълза" зарежда с лековита минерална вода както водопиен павилион "Момина сълза", така и чешма Колонадата.


Водопиен павилион "Момина сълза" в град Хисаря

Минералната вода от извор "Момина сълза" е слабоминерализирана със съдържание на много микроелементи.

Използва се за питейно лечение – предимно на стомашно-чревни заболявания.


Водопиен павилион "Момина сълза" в град Хисаря

Характеристиките и химичният състав на живата вода, бликаща от извор "Момина сълза", са следните:

 • Температура на водата: 41°С

 • pH: 8,2

 • Радоново съдържание: 28 емана / литър

 • Метасилициева киселина: 41 мг/л

 • Флуор: 4,5 мг/л

 • Калций: 7 мг/л

 • Натрий: 63 мг/л

 • Хлориди: 15 мг/л

 • Сулфат: 30 мг/л

 • Хидрокарбонати: 94 мг/л

 • Магнезий: следи

Показания за лечение:

 • Стомашно-чревни заболявания

 • Чернодробно-жлъчни заболявания

 • Ендокринно-обменни заболявания – диабет, подагра и други

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат

Главно биологично действие на минералната вода:

 • Засилване на диурезата

 • Тъканно промиване – антитоксично действие

 • Разграждане мастните депа

 • Засилва пуриновата обмяна и отделя пикочната киселина от организма

 • Стимулира стомашната секреция

 • Подобрява чернодробните функции

Методи на лечение:

 • Питейно

 • Външно балнеолечение

Уважаеми почитатели на "Фото моменти", ето къде точно ще откриете водопиен павилион "Момина сълза":Около големия водопиен павилион са изградени пейки за отмора и релакс, върху които нека поседнем за миг, докато чудотворното ухание от хилядите слънчеви цветове, намигащи ни игриво от лехите наоколо, спомагат за успокоение на вътрешното ни аз.

Истинска цветотерапия!Изненадващо си припомням стара мелодия...


Кой направил е цветята,

Кой с росица ги пои?

Кой им даде аромата,

Кой ги с краски украси?


Текст Константин Величков


Срещу водопиен павилион "Момина сълза" се намира чешма Стублата, водата от която е най-хладка – 31°C и се ползва за промиване на очите.


Чешма Стублата в град Хисаря

Ободрени, освежени, очаровани, засмени, здрави – психически и физически, запретваме ръкави и с бодър дух в здраво тяло поемаме към великолепно добре запазените руини на древните римски бани.


Термите

Римските терми в град Хисаря

Както отлично знаете, римските терми в Хисаря са едни от малкото запазени автентични римски бани в цяла Европа. Съхранени са почти изцяло и определено впечатляват със своята оригиналност.


Моят специално изработен филм за римските терми ще ви потопи в онази древна СПА дестинация очаровала цезари и много знатни римски особи.

Насладете се!Амфитеатърът

Римски амфитеатър от края на III век в град Хисаря

Срещу термите откривам руините на античния римски амфитеатър – едно от най-посещаваните места на древния град Диоклецианопол.


Реконструкция на римски амфитеатър в Диоклецианопол (Археологически музей град Хисаря)
Реконструкция на римския амфитеатър в Диоклецианопол (Археологически музей град Хисаря)

Тази монументална постройка на антични град е била построена много сполучливо в югозападната част на града съвсем близо до големите римски терми при извор Топлица.Първоначално амфитеатърът е използван за провеждане на гладиаторски борби, но след приемане на християнството за официална религия в Римската империя през 313 година, неговата функция е променена в съоръжение за спортни състезания и борби с животни. Доста интересен е фактът, че амфитеатърът на Диоклецианопол е построен в края на III век и е най-късният, известен досега, римски амфитеатър.Древните строители доста хитро са се възползвали от естествено наклонения терен, за да има възможно най-малко груба изкопна работа. Арената е изсечена в най-ниската част на стръмния склон, като видът ѝ е продиктуван от формата на терена. Поради тази причина амфитеатърът няма правилните очертания на други подобни съоръжения в останалите римски градове. Нагоре по склоновете на терена над арената са били разположени трибуните с дървени седалки. От направените анализи на археологията на амфитеатъра, може да се заключи, че е налице сравнително малък провинциален амфитеатър, който е изграден едва след издигането на селището в статут на град в края на III век.


Римски амфитеатър от края на III век в град Хисаря

В този район в радиус от 100 метра са разположени няколко извора с различно химическо съдържание и температура.

Топлица е най-горещият извор с 51°C и върху него е била построена първата баня, използвана още през римската епоха.Преди години водата е била използвана за балнеолечение, защото е подходяща при гинекологични заболявания. До Топлица е извор Бистрица, който е с температура на водата 45°C. Използвал се е само за къпане, защото водата му е подходяща за кожни заболявания – освежава кожата, прави я нежна и красива. Срещу тях е разположен извор Свежест. Водата е с температура 41°C. Използвал се за лечение на неврози.

За съжаление към днешна дата баните не работят.


Императорската резиденция

Руините на императорската резиденция в град Хисаря

Оставил зад гърба си термите на древен Диоклецианопол се изправям пред руините на единствената римска сграда в Хисаря, която има запазени зидове до втория си етаж.


Руините на императорската резиденция в град Хисаря

Това е императорска резиденция, в която е отсядал самият император Диоклециан при своите посещения тук. Построяването ѝ датира от началото на IV век и от нея са разкрити пет големи помещения с масивна сводова конструкция.


Фонтана с момчето

Изкачвам стълбите и се озовавам пред фонтана с момчето.


Фонтана с момчето в град Хисаря

Пространството около фонтана с момчето е излязло като из приказките – съвършено красива зеленина, тишина и спокойствие!

Оформени в кръг около фонтана са пейки, където да поседнете, да помечтаете, да отпочинете, съзерцавайки зелената тишина наоколо.

Великолепие от съвършена красота!


От фонтанът с момчето има изградени стъпала, по които ще се озовете насред Колонадата.


Стъпалата, водещи от парк "Момина сълза" към Колонадата на град Хисаря

Сърната

Съвсем наблизо е още един от символите на този така любим наш град – сърната на Хисаря!


Сърната на град Хисаря

Всеки навярно се е снимал с нея! Всяко дете, дори и порасналите (деца) я знаят!

Има я дори на черно-бели фотографии – великолепен детски спомен.

Снимайте се тук непременно. Пространството наоколо е изпълнено с детски смях!


Наоколо стартират няколко тихи алеи сред зеленината и тишината на парк "Момина сълза".

Хващам една и се изгубвам в красота.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

През всеки един сезон тук е невероятно спокойно, тихо и много красиво!


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

И разходката, и водата, и историята, и гледките наоколо са вълшебни!


Парк "Момина сълза" и забележителностите, които са на територията му са включени в маршрут:


А защо да не ви предложа и няколко фантастични идеи за маршрути?!


Чудесно предложение, нали!


По този начин всеки от вас ще може да се наслади на забележителностите на този чуден град по един несравним начин!И вашият престой в най-любимия Хисаря ще се превърне в едно незабравимо и впечатляващо преживяване!


Представените тук идеи за маршрути са напълно разнообразни, така че да е възможно от тях да се възползват хора от всяка възраст – млади семейства с малки дечица, влюбени двойки, добри и верни приятели, млади по дух, но със сребро в косите герои или иначе казано – всички любители на спокойствието, тишината и разходките сред безмерни чудеса и късчета история.За всеки от маршрутите ще откриете подробно описана информация – тип на маршрута, обща дължина и времетраене, подходяща екипировка, възрастови ограничения, през какви забележителности преминава и през кой сезон на какви природни гледки да се удивите.Ето ги и тях:Разветите знамена на община Хисаря и Република България в центъра на град Хисаря, България

Как се стига до град Хисаря?

Хисаря е град в Южна България. Намира се в област Пловдив и е административен център на община Хисаря.


Град Хисаря се намира в централната част на България, под южните склонове на Средна гора, на 346 метра н.в. Отстои на около 25 километра южно (на около 27 минути с автомобил) от град Карлово.


Релефът е оформен от плавния преход от склоновете на Средна гора към Горнотракийската низина.


Климатът е преходно-континентален с топла и мека зима. Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината. Пролетта е ранна и сравнително топла, лятото се характеризира с високи температури (юли и август), ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла и продължителна. Силните и бурни ветрове са рядкост, което е много благоприятно за зимния сезон.


В района на град Хисаря няма замърсители на въздуха.


Хисаря отстои на:


 • 176 километра (на около 2 часа и 5 минути с автомобил) от столицата

 • 45 километра (на около час с автомобил) от град Пловдив

 • 394 километра (на около 4 часа и 38 минути с автомобил) от град Варна

 • 278 километра (на около 2 часа и 43 минути с автомобил) от град БургасКакво може да се посети в близост?

Само на 15 километра източно от град Хисаря (на около 16 минути с автомобил) ще откриете град Баня – извор на здраве и красота.


Град Баня, Карловско
Баня – извор на здраве и красота

В град Баня може да посетите Царския дворец.


Царският дворец в град Баня, Карловско
Царският дворец в Баня, Карловско

А също да се насладите на една очарователна банска разходка, докато наоколо цъфтят хиляди червени рози.


Цъфтящ червен розов храст в град Баня, Карловско
Цъфтящ червен розов храст в Баня, Карловско

На 12 километра източно от град Баня (на около 18 минути с автомобил) се намира очарователния язовир "Домлян", който е една великолепна идея за разходка през всеки сезон.


Язовир "Домлян"
Язовир "Домлян"

В село Домлян цъфтят уникално красиви розови храсти, които може да разгледате.


Цъфнала червена роза
Домлянска червена роза

Само на 16 километра югоизточно от село Домлян (на около 23 минути с автомобил) ще откриете Архитектурно-исторически резерват Свежен.


В село Свежен може да разгледате храм "Свети апостоли Петър и Павел".


Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен
Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен

Може да посетите руините на старата църква "Свети Георги", край които са разкрити основи – останки от килии, измазани с мазилка от кал върху стените, за които се предполага, че на времето са били обитавани от преписвачите-калиграфи на Аджарската книжовна школа.


Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен
Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен

Само на 11 километра югоизточно от село Свежен (на около 16 минути с автомобил) ще откриете село Бабек. В близост е разположен язовир "Бабек", край който да направите чудна разходка.


Язовир "Бабек" в полите на Сърнена Средна гора
Язовир "Бабек" в полите на Сърнена Средна гора

На 22 километра южно от село Свежен (на около 29 минути с автомобил) се намира град Брезово.


В Брезово в делничен ден се отбийте до общината, за да разгледате изложбата, посветена на най-добрия портретист на Бетовен – Минчо Кацаров.


Минчо Кацаров – най-добрият портретист на Бетовен
Минчо Кацаров – най-добрият портретист на Бетовен

От Брезово е и друг голям български художник – Златьо Бояджиев. Къщата му в град Брезово е отворена за посещение и всеки желаещ може да я разгледа.


Роден дом на Златьо Бояджиев в град Брезово
Роден дом на Златьо Бояджиев

В Брезово не бива да пропускате да посетите старото училище в Брезово – едно от първите светски училища по българските земи.


Старото училище в Брезово – едно от първите светски училища по българските земи
Старото училище в Брезово – едно от първите светски училища по българските земи

Точно срещу сградата на училището се издига църква "Свети Димитър", строена през 1843 година.


Храм "Свети Димитър" в град Брезово
Храм "Свети Димитър" в град Брезово

Само на около 26 километра от село Свежен (на около 39 минути с автомобил) може да разгледате Кутела.


Кутелът в Сърнена Средна гора
Кутелът в Сърнена Средна гора

Природна забележителност "Кичест габър" край село Турия
Природна забележителност "Кичест габър" край Турия

На 8 километра северно от природна забележителност "Кичест габър" (на около 9 минути с автомобил) се намира село Турия.


В село Турия може да разгледате родния дом на Чудомир.


Роден дом на Чудомир в село Турия
Родната къща на Чудомир в село Турия

На площада пред родния дом на Чудомир може да видите паметник на родения в Турия Ботев четник Цанко Минков Дечев – Комитата.


Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата
Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата

В село Турия може да преминете по автентичен римски мост "Скока".


Автентичен римски мост "Скока" в село Турия
Автентичен римски мост "Скока" в село Турия

На 4 километра североизточно от село Турия (на около 7 минути с автомобил) се намира град Павел баня – горещи минерални извори и аромат на рози.


Резбованият бряст на Павел баня
Резбованият бряст на Павел баня

На 3 километра източно от град Павел баня (на около 40 минути с автомобил) ще откриете

село Виден.


Край селото все още се извисяват гордите руини на чудната църква "Св. Анастасий".


Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден
Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден

Само на 34 километра североизточно от град Хисаря (на около 44 минути с автомобил) се намира началото на екопътека "Бяла река" край град Калофер.Само на 25 километра северно от град Хисаря (на около 27 минути с автомобил) ще откриете град Карлово.

В Карлово препоръчвам да си направите разходка до Етнографски комплекс "Старинно Карлово".Включва пет къщи – паметници на културата със забележителна културна стойност. Това са:Всяка от къщите поражда свое уникално послание, което отправя госта в различни посоки, провокира у него желания и спомени, кара го да мечтае.


Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална и неподражаема и всеки посетител би могъл да усети онзи велик възрожденски дух, който все още броди по тесните калдъръмени улички на "Старинно Карлово".


Етнографски комплекс "Старинно Карлово" е обект номер 44б от 100-те национални туристически обекта.


В Карлово препоръчвам да си направите разходка до красивия водопад Сучурум.


Водопад Сучурум в град Карлово
Водопад Сучурум в Карлово

Само на 5 километра западно от град Карлово (на около 6 минути с автомобил) се намира град Сопот.


Върху историческия хълм Трапето, където навремето се е издигала църквата "Света Богородица", известна като Горната черква, опожарена през 1877 година от турците, днес откривам параклис "Покров Богородичен" – точно срещу композицията "Аз съм българче".


Параклис "Покров Богородичен" в град Сопот
Параклис "Покров Богородичен"

Ако поемете от хълм Трапето по пътеката в посока възрожденски храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел", ще се озовете пред дверите на храма за нула време.


Храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел" в град Сопот
Храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел"

След изграждането на възрожденската черква до по-старото духовно средище – Девическият манастир (метохът), това място продължава да бъде център на културния живот в Сопот и дори прераства в един своебразен духовно-просветен комплекс.


Девически манастир "Въведение Богородично" (метоха) в град Сопот
Девически манастир "Въведение Богородично" (метох)

Девически манастир "Въведение Богородично" (метох) е обявен за недвижима културна ценност (НКЦ) народна старина и архитектурно-строителен паметник на културата с категория национално значение.


Девически манастир "Въведение Богородично" (метох) е обект номер 43 от 100-те национални туристически обекта на България.


През 1850 година южно от възрожденски храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел", насред черковния двор, отваря врати девическо взаимно училище, известно като Радиното училище, което се смята за приемник на килийното училище в съседния девически метох.


Девическото (Радино) училище в град Сопот
Девическото (Радино) училище

Вземам си довиждане с Радиното училище и се отправям в посока Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ".


Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ"
Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ"

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в град Сопот в старата къща на своя род.


Къща-музей "Иван Вазов" в град Сопот
Къща-музей "Иван Вазов"

През 1964 година къща-музей "Иван Вазов" е обявена за паметник на културата от национално значение.


Къща-музей "Иван Вазов" е обект номер 43 от 100-те национални туристически обекта на България.


От Сопотски мъжки манастир "Възнесение Господне" стартира пътеката към величествения и така обаятелен Сопотски водопад на река Манастирска.


Сопотски водопад на река Манастирска
Сопотски водопад на река Манастирска

Ето го сърцето на водопада, което непрестанно бие в такт с Балкана.


Само на около 65 километра северно от град Хисаря (на около час и 16 минути с автомобил) ще откриете паметник "Арка на свободата", който е издигнат връх Горалтепе (1595 метра) в близост до Троянския проход (прохода Троян – Кърнаре).

Оттук се откриват невероятни панорамни гледки към Северна и Южна България.


Паметник "Арка на Свободата"
Паметник "Арка на Свободата"

Само на 48 километра северно от град Хисаря (на около 48 минути с автомобил) се намира уханното на рози село Розино, край което напролет цъфтят хиляди благоуханни рози.


Цъфтящи маслодайни рози край село Розино, област Пловдив
Розите на Розино

На 33 километра западно от град Карлово (на около 34 минути с автомобил) ще откриете историческото градче Клисура.


Надпис "Аз обичам Клисура" край град Клисура
Изглед към Клисура от монумент "Боримечката"

Връщайки се обратно в посока Подбалканския път, продължете в посока град Бургас.

Скоро ще видите, че пътят се разклонява. Продължете направо, без да вземате завоя, който ще ви изведе на Подбалканския път. От мястото стартира пътека през гората, която ще ви изведе до паметника на Априлци, извисяващ се в местност Зли дол, издигнат през 1961 година в чест на 85-тата годишнина от онези паметни събития.


Паметник на Априлци в местност Зли дол край град Клисура
Паметник на Априлци в местност Зли дол край град Клисура

Само на 3,7 километра западно от град Клисура (на около 5 минути с автомобил) ще откриете красивия Клисурски водопад.


Клисурски водопад на Побалканския път край град Клисура
Клисурски водопад на Побалканския път край град Клисура

Само на 44 километра западно от град Карлово на самия Подбалкански път се намира очарователния Антоновски водопад (още Антонски водопад или Пеперудата).


Антоновски водопад

В близост до Антоновски водопад се намира спокойното, зелено и така красиво селце Антон.


Село Антон
Село Антон

Само на 6 километра западно от село Антон (на около 9 минути с автомобил) се намират величествените руини на Еленска базилика, които в никакъв случай не бива да пропускате да посетите.


Еленска базилика край град Пирдоп
Еленска базилика край град Пирдоп

В близост до руините на Еленска базилика, като спомен за погубения български манастир, през 2010 година е издигнат и осветен параклис "Св. Илия".


Параклис "Свети Илия" край град Пирдоп
Параклис "Свети Илия" край град Пирдоп

Само на 5 километра южно от село Антон (на около 6 минути с автомобил) се намира китното средногорско бижу Душанци.


Народно читалище "Светлина" в село Душанци
Народно читалище "Светлина" в село Душанци

Нека разходката ви отведе и до красивия храм "Св. св. Кирил и Методий".


Храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село Душанци
Храм "Св. Св. Кирил и Методий" в село Душанци

Душанци е възхитително място през всеки сезон! Доказателство за това са великолепните фото моменти с чудесната коледно-новогодишна украса, носеща толкова наслада за сетивата ни!


Коледно-новогодишна украса в село Душанци
Коледно-новогодишна украса в село Душанци

В края на селото не пропускайте да се отбиете вляво, където ви очаква автентичен римски мост Куфарита.


Автентичен римски мост Куфарита в село Душанци
Автентичен римски мост Куфарита в село Душанци

Продължавайки след мост Куфарита, пътят ще ви отведе до параклис "Св. Георги" над Душанци, откъдето ще се насладите на чудна гледка към цялата Златишко-Пирдопска котловина.


Параклис "Свети Георги" над село Душанци
Параклис "Св. Георги" над село Душанци

Пътят след селцето ще ви отведе до язовир "Душанци" – великолепен през всеки сезон – през есента, през зимата и на границата между пролетта и лятото. Насладете му се!


Язовир "Душанци"
Язовир "Душанци"

Само на 13 километра западно от село Антон (на около 15 минути с автомобил) ще откриете град Златица.

В центъра на града непременно се повеселете лудо в парк "Дядовата ръкавичка".


Парк "Дядовата ръкавичка" в град Златица

Съвсем наблизо до парк "Дядовата ръкавичка" се намира старата часовникова кула.


Старата часовникова кула в град Златица
Старата часовникова кула в град Златица

От старата часовникова кула се насочвате към североизточна част на Златица, северно от ЖП линията, където се намира улица "Стара планина". Поемайки по нея, скоро ще се озовете извън северните покрайнини в подножието на Балкана, където бученето ще ви насочи, че приближавате Златишки водопад.


Златишки водопад
Златишки водопад

В непосредствена близост до самия водопад се намират стълбите, които ще ви отведат до параклис "Св. Св. Кирик и Юлита". От мястото се разкрива изключително красива гледка към цялата Златишко-Пирдопска котловина.


Параклис "Св. Св. Кирик и Юлита" над град Златица
Параклис "Св. Св. Кирик и Юлита" над град Златица

Ако продължите вляво покрай водопада, ще се озовете до манастир "Възнесение Господне" и Спасово кладенче.