top of page
 • Снимка на автораStefan Ivanov

Парк "Момина сълза" в Хисаря

Актуализирано: 17.03

Скъпи приятели, какво е необходимо за пълноценен живот, изпълнен със спокойствие, възторг, усмивки, вътрешен мир и радостна еуфория?

Искрена вяра, любящо семейство, приятели добри и разходки сред природата!

Съгласни ли сте?


Разходките сред зеленина и тишина с любим човек или приятел, или за хора, търсещи усамотение, са средство за постигане на отличен здравословен физиологичен и психичен статус.


Парк "Момина сълза" в любимия Хисаря напълно ще удовлетвори всяко желание за релакс у всеки! Гарантирам за това, защото лично съм се уверил в превъзходните му качества и най-горещо ви го препоръчвам!


Уважаеми почитатели на "Фото моменти", с особени впечатляващи топли чувства ви представям един от моите паркове-фаворити!


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Къде се намира парк "Момина сълза"?

Невероятно красивият и така спокоен парк "Момина сълза" е разположен в най-югозападната част на най-любимия ни Хисаря, в пределите на античния град Диоклецианопол.На север този великолепен зелен парк граничи с Колонадата. На изток паркът граничи с булевард "Иван Вазов", който преминава под внушителната масивна южна порта "Камилите". Казарменият комплекс огражда границата на парка от юг. На запад паркът е ограден от западната крепостна стена на древния град.


"Камилите"

Скъпи почитатели на "Фото моменти" предлагам ви нашата съвместна разходка из парк "Момина сълза" да стартира от величествените руини на главната порта на античния град – "Камилите"!


Главната южна порта "Камилите" на античния град Диоклецианопол" в град Хисаря

Прекосявам впечатляващите арки, докато пред мене лека-полека изникват извисяващи се кичести чинари, хвърлящи своята наситена сянка край древните руини.


Казарменият комплекс

Потеглям по тясната алея, която криволичи между казармения комплекс отляво и руините на римските жилищни сгради отдясно.За тези старини съм писал в отделна публикация, която може да достъпите като последвате посочената връзка, а аз продължавам нашата спокойна разходка по алеята.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Пътеката отчасти е калдъръмена и по нея се крачи приятно. Наоколо през пролетта, лятото и есента е зелено, тихо и така спокойно!


Руини на римски жилищни сгради в парк "Момина сълза" в град Хисаря

Пътеката заобикаля руините на римските жилищни сгради, водейки ме към стълби, по които се слиза към водопиен павилион "Момина сълза", който се намира вляво. Аз обаче ще продължа по пътеката още малко.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

Огромни храсти красят двете ѝ страни в този участък и аз се изгубвам в красота!

Птиците пеят, небето синее, облачетата белеят, а слънцето ме къпе в топлина!

Съвършен ден, изпълнен с доброта!

Чувствам се абсолютно превъзходно!


Ако последвам докрай тази тясна пътека, тя ще ме изведе на тихия булевард "Иван Вазов" който в тази си част е забранен за превозни средства и нищо не нарушава моето спокойствие. Днес обаче, стигайки до края ѝ, ви предлагам да се върнем обратно, за да се насладим напълно на спокойствието, което този любим парк ни носи.Запечатвам на видео тези специални моменти, за да мога да покажа на всеки нагледно връхлетялата ме красота.


Цъфтежът на индийския люляк

Цъфтежът на индийския люляк в град Хисаря през есента

Между храстите през есента може да се наблюдава виолетово величие – цъфтежът на индийския люляк в град Хисаря – красота, която не бива да пропускате!


Поемам по стълбите надолу.

Вдясно е входът към уникално добре запазените римски терми, а вляво – водопиен павилион "Момина сълза".

Пътят ме отвежда към топлия минерален извор.


Извор "Момина сълза"

Най-вкусната хисарска минерална вода блика тук!

Каптажът на извор "Момина сълза" зарежда с лековита минерална вода както водопиен павилион "Момина сълза", така и чешма Колонадата.


Водопиен павилион "Момина сълза" в град Хисаря

Минералната вода от извор "Момина сълза" е слабоминерализирана със съдържание на много микроелементи.

Използва се за питейно лечение – предимно на стомашно-чревни заболявания.


Водопиен павилион "Момина сълза" в град Хисаря

Характеристиките и химичният състав на живата вода, бликаща от извор "Момина сълза", са следните:

 • Температура на водата: 41°С

 • pH: 8,2

 • Радоново съдържание: 28 емана / литър

 • Метасилициева киселина: 41 мг/л

 • Флуор: 4,5 мг/л

 • Калций: 7 мг/л

 • Натрий: 63 мг/л

 • Хлориди: 15 мг/л

 • Сулфат: 30 мг/л

 • Хидрокарбонати: 94 мг/л

 • Магнезий: следи

Показания за лечение:

 • Стомашно-чревни заболявания

 • Чернодробно-жлъчни заболявания

 • Ендокринно-обменни заболявания – диабет, подагра и други

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат

Главно биологично действие на минералната вода:

 • Засилване на диурезата

 • Тъканно промиване – антитоксично действие

 • Разграждане мастните депа

 • Засилва пуриновата обмяна и отделя пикочната киселина от организма

 • Стимулира стомашната секреция

 • Подобрява чернодробните функции

Методи на лечение:

 • Питейно

 • Външно балнеолечение

Уважаеми почитатели на "Фото моменти", ето къде точно ще откриете водопиен павилион "Момина сълза":Около големия водопиен павилион са изградени пейки за отмора и релакс, върху които нека поседнем за миг, докато чудотворното ухание от хилядите слънчеви цветове, намигащи ни игриво от лехите наоколо, спомагат за успокоение на вътрешното ни аз.

Истинска цветотерапия!Изненадващо си припомням стара мелодия...


Кой направил е цветята,

Кой с росица ги пои?

Кой им даде аромата,

Кой ги с краски украси?


Текст Константин Величков


Срещу водопиен павилион "Момина сълза" се намира чешма Стублата, водата от която е най-хладка – 31°C и се ползва за промиване на очите.


Чешма Стублата в град Хисаря

Ободрени, освежени, очаровани, засмени, здрави – психически и физически, запретваме ръкави и с бодър дух в здраво тяло поемаме към великолепно добре запазените руини на древните римски бани.


Термите

Римските терми в град Хисаря

Както отлично знаете, римските терми в Хисаря са едни от малкото запазени автентични римски бани в цяла Европа. Съхранени са почти изцяло и определено впечатляват със своята оригиналност.


Моят специално изработен филм за римските терми ще ви потопи в онази древна СПА дестинация очаровала цезари и много знатни римски особи.

Насладете се!Амфитеатърът

Римски амфитеатър от края на III век в град Хисаря

Срещу термите откривам руините на античния римски амфитеатър – едно от най-посещаваните места на древния град Диоклецианопол.


Реконструкция на римски амфитеатър в Диоклецианопол (Археологически музей град Хисаря)
Реконструкция на римския амфитеатър в Диоклецианопол (Археологически музей град Хисаря)

Тази монументална постройка на антични град е била построена много сполучливо в югозападната част на града съвсем близо до големите римски терми при извор Топлица.Първоначално амфитеатърът е използван за провеждане на гладиаторски борби, но след приемане на християнството за официална религия в Римската империя през 313 година, неговата функция е променена в съоръжение за спортни състезания и борби с животни. Доста интересен е фактът, че амфитеатърът на Диоклецианопол е построен в края на III век и е най-късният, известен досега, римски амфитеатър.Древните строители доста хитро са се възползвали от естествено наклонения терен, за да има възможно най-малко груба изкопна работа. Арената е изсечена в най-ниската част на стръмния склон, като видът ѝ е продиктуван от формата на терена. Поради тази причина амфитеатърът няма правилните очертания на други подобни съоръжения в останалите римски градове. Нагоре по склоновете на терена над арената са били разположени трибуните с дървени седалки. От направените анализи на археологията на амфитеатъра, може да се заключи, че е налице сравнително малък провинциален амфитеатър, който е изграден едва след издигането на селището в статут на град в края на III век.


Римски амфитеатър от края на III век в град Хисаря

В този район в радиус от 100 метра са разположени няколко извора с различно химическо съдържание и температура.

Топлица е най-горещият извор с 51°C и върху него е била построена първата баня, използвана още през римската епоха.Преди години водата е била използвана за балнеолечение, защото е подходяща при гинекологични заболявания. До Топлица е извор Бистрица, който е с температура на водата 45°C. Използвал се е само за къпане, защото водата му е подходяща за кожни заболявания – освежава кожата, прави я нежна и красива. Срещу тях е разположен извор Свежест. Водата е с температура 41°C. Използвал се за лечение на неврози.

За съжаление към днешна дата баните не работят.


Императорската резиденция

Руините на императорската резиденция в град Хисаря

Оставил зад гърба си термите на древен Диоклецианопол се изправям пред руините на единствената римска сграда в Хисаря, която има запазени зидове до втория си етаж.


Руините на императорската резиденция в град Хисаря

Това е императорска резиденция, в която е отсядал самият император Диоклециан при своите посещения тук. Построяването ѝ датира от началото на IV век и от нея са разкрити пет големи помещения с масивна сводова конструкция.


Фонтана с момчето

Изкачвам стълбите и се озовавам пред фонтана с момчето.


Фонтана с момчето в град Хисаря

Пространството около фонтана с момчето е излязло като из приказките – съвършено красива зеленина, тишина и спокойствие!

Оформени в кръг около фонтана са пейки, където да поседнете, да помечтаете, да отпочинете, съзерцавайки зелената тишина наоколо.

Великолепие от съвършена красота!


От фонтанът с момчето има изградени стъпала, по които ще се озовете насред Колонадата.


Стъпалата, водещи от парк "Момина сълза" към Колонадата на град Хисаря


Сърната

Съвсем наблизо е още един от символите на този така любим наш град – сърната на Хисаря!


Сърната на град Хисаря

Всеки навярно се е снимал с нея! Всяко дете, дори и порасналите (деца) я знаят!

Има я дори на черно-бели фотографии – великолепен детски спомен.

Снимайте се тук непременно. Пространството наоколо е изпълнено с детски смях!


Наоколо стартират няколко тихи алеи сред зеленината и тишината на парк "Момина сълза".

Хващам една и се изгубвам в красота.


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

През всеки един сезон тук е невероятно спокойно, тихо и много красиво!


Парк "Момина сълза" в град Хисаря

И разходката, и водата, и историята, и гледките наоколо са вълшебни!


Дивна хубост, приказна разходка и вълшебни емоции ви пожелавам!

И като за финал,

мили мои приятели,

следвайки тази връзка,

недейте пропуска

да разгледате пълния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Хисаря

bottom of page