top of page
 • Снимка на автораStefan Ivanov

Павел баня – горещи минерални извори и аромат на рози

Актуализирано: 9.01

Добре дошли в Павел баня!


Резбованите брястове в град Павел баня
Резбованите брястове на Павел баня

Павел баня е едно тихо, спокойно и зелено градче, разположено върху земя, събрала величествената красота на България – сгушена в Розовата долина, между хребетите на Балкана и зелените вековни гори на Същинска Средна гора, край многобройните извивки на Тунджа, където хората от хилядолетия живеят, трудят се и се радват на щастие и здраве, горещи минерални извори и вдъхновяващ аромат на маслодайни рози!


Град Павел баня

Павел баня е сравнително ново селище, възникнало след Освобождението на България от преселници от съседното село Турия.


Паметник на великия княз Павел Александрович Романов (1860 г. - 1919 г.) – основател на град Павел баня
Паметник на великия княз Павел Александрович Романов (1860 г. - 1919 г.) – основател на Павел баня

Името си това симпатично градче дължи на Свети апостол Павел, както и на най-малкия син на император Александър ІІ – великия княз Павел Александрович Романов.


Център на град Павел баня

Павел баня получава статута си на град на 10 ноември 1978 г.


Град Павел баня

Както е видно от логото на общината, Павел баня процъфтява благодарение на развиващия се балнеоложки туризъм и производството и обработката на етерично-маслени култури (лавандула, маслодайна роза, салвия).


Лого (герб) на община Павел баня

Балнеолечение


Още от дълбока древност земите около селището са използвани за лечение, доказателство за което са откритите останки от античен град, римски бани и балнеоложки съоръжения и голяма християнска църква. И до днес са запазени много исторически и археологически забележителности като тракийски храмове и гробници, останки от римски и византийски пътища.На десетина километра източно от Павел баня, на левия бряг на река Тонзос (днес Тунджа), великият тракийски цар Севт III издига своята столица Севтополис – център на Одриското царство, останките от който за голямо съжаление понастоящем лежат под водите на язовир "Копринка".


Павел баня притежава термоминерални води с национално значение.

През 1923 г. са изградени топли и хладки бани.

Първото балнеоложко лечебно заведение е откритата през 1951 г. курортна поликлиника. През 1965 г. е открит балнеосанаториум, а през 1983 г. – балнеохотелски комплекс.


Понастоящем Павел баня е класифициран като балнеоложки център с национално значение и е динамично развиващ се СПА курорт. Годишно тук почиват между 20 000 и 30 000 туристи от страната и чужбина, които откриват подходящото съчетание от перфектно лечение, заслужен отдих и отморяваща почивка.На територията на града съществуват общо девет естествени хидротермални извора, от които блика гореща минерална вода с аналогична физико-химична характеристика – с температура от 51 до 63 градуса по Целзий и общ дебит около 950 литра на минута.


Курортът е утвърден като лечебно-рехабилитационен център за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедо-травматологични заболявания на опорно-двигателния апарат, увреди на централната и периферната нервна система (моно- и полиневрити), рехабилитация на вертебралните заболявания (дискови хернии), увреди на междупрешления диск, радикулопатии, спондиололистеза, спондилартроза и други.


Детска площадка за игра в парка на град Павел баня

Успешно се възстановяват и болни след травматични увреди, бавно заздравяващи костни фрактури, както и след оперативни интервенции на гръбначния мозък.


Отличен е резултатът и при лечение на възпалителни заболявания на периферната нервна система (неврити, плексити, невралгии), също и при някои хронични гинекологични заболявания.


Басейн в парка на град Павел баня

В града са изградени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.


Състав и характеристики на минералната вода

Водите от минералните извори на Павел баня се характеризират като слабо минерализирани, хипотермални, силициеви и флуорни с леко изразена алкална реакция (pH: 7,5 – 7,9).


Изворите са радонови (съдържанието на радиоактивен газ радон изисква водата да се използва изрично и само по лекарско предписание) и два с нерадонови води, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите.


Общата минерализация: 0,650 mg/l

Твърдост: 1,7°dH

pH: 7,5 – 7,9

Дебит: 15,8 l/s

Температура: до 61°С

Минерализация: 0,62 g/l

Радон: 22,8 NC/l

Сероводород: 0,7 mg/l


Противопоказания:

 • Съдови поражения на главния мозък (слединсултни състояния)

 • Епилепсия

 • Туберкулоза

 • Анемии

 • Цирози

 • Тежък диабет

 • Сърдечно-съдови заболявания в декомпенсация

 • Кръвоизливи


Розодобив

Павел баня е разположена в сърцето на Розовата долина.


В ранни зори розовите блокове се огласят от веселия смях на млади и стари, закърмени с аромата на роза, които не могат да пропуснат краткия период на розобера…През месец май и юни въздухът в града е пропит от аромат на рози.


На територията на общината се отглеждат над 5000 декара българска маслодайна роза.

Над 2000 декара са засяти с други етерично-маслени култури – лавандула, мента, анасон.

Девет са действащите розоварни на територията на общината. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи.


Паркът

Паркът на Павел баня притежава красиви, спокойни, тихи и зелени алеи, по които да си направите една зареждаща отлична разходка.


Графити в парка на град Павел баня

Вдишайте свежия въздух от старите дървета наоколо и кой знае, може да срещнете игриви катерички.В парка на Павел баня е издигнат паметника на Цанко Минков Дечев – Комитата.Цанко Минков Дечев е български революционер, участник в Ботевата чета.

Роден е на 1 октомври 1856 година в село Турия. Остава сирак и израства в немотия.

На 19 години, през 1875 г. заминава със свои съселяни на гурбет в Гюргево, където работи керемидарство. През пролетта на 1876 г. се среща с Христо Ботев, който събира хора за четата си. Цанко Минков се качва на кораба "Радецки" от Гюргево. Участва във всички сражения на четата до разпръскването ѝ. В битката при Милин камък е ранен в ръката, ето защо остава недъгава до края на живота му. След разпръскването на четата Цанко Минков попада в групата на Димитър Икономов и Спас Соколов. Оцелелите въстаници са заловени край село Литаково и отведени в Орхание (днешен Ботевград), а оттам в Софийския затвор. На 30 юли 1876 г. е амнистиран. Освободен, Цанко Минков потегля за селото си, но управниците на Турия, за да избегнат неприятности, не го оставят в селото. По-късно се заселва в Павел баня. Умира последен от всички Ботеви четници, на 5 октомври 1944 г.


Резбованите брястове

Изсъхналият бряст е бил резбован през 2003 година по повод 125-годишнината от създаването на Павел баня. Творбата е дарение на павелбанчани от възпитаника на Националната художествена галерия – Иван Бубев – автор на стотици красиви и самобитни дърворезби, сред тях са образите на писателя Чудомир и брат му Георги, дарени на павелбанското читалище. Негова работа е и иконостасът в новия храм на село Виден.


Резбованите брястове в Павел баня

Иван Бубев – автор на емблемата на Павел баня:


Зная, че дърворезбата има известен период на живот, дървото гние и ако не бъдат взети специални мерки, творбата ще бъде безвъзвратно похабена.

Още когато работех над брястовете, съзнавах, че рано или късно ще се наложи те да бъдат преместени.

Желанието ми обаче е да бъдат достъпни до всички, а не да радват очите на избраници!


Как се стига до Павел баня?

Павел баня е град в централна Южна България, в област Стара Загора, и е в близост до градовете Калофер (на 25 километра и на около 23 минути с автомобил) и Казанлък (на 23 километра и на около 24 минути с автомобил).

Градът е административен център на община Павел баня.


Статуята на розоберачка на разклона за Павел баня
Статуята на розоберачка на разклона за Павел баня

Източно от Павел баня се намира язовир "Копринка".


Територията на общината се пресича от две важни комуникационни оси на националната транспортна инфраструктура.


В посока запад-изток преминава първокласен път І-6 (София – Бургас), а в посока север-юг – второкласен път ІІ-56 (Русе – Пловдив), които осигуряват един от най-кратките маршрути между Северна България и границите с Гърция и Турция.


През общината преминава и главна ЖП линия № 3 (София – Казанлък – Карнобат – Варна).


Павел баня отстои на:

 • 222 километра (на около 2 часа и 40 минути с автомобил) от столицата

 • 90 километра (на около 1 час и 30 минути с автомобил) от град Пловдив

 • 314 километра (на около 4 часа с автомобил) от град Варна

 • 212 километра (на около 2 часа и 20 минути с автомобил) от град БургасКакво може да се посети в близост?

На 3 километра източно от Павел баня (на около 5 минути с автомобил) ще откриете село Виден.


Край селото все още се извисяват гордите руини на чудната църква "Св. Анастасий".


Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден
Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден

На 4 километра южно от Павел баня (на около 7 минути с автомобил) се намира село Турия.


Тук може да разгледате родния дом на Чудомир.


Роден дом на Чудомир в село Турия
Родната къща на Чудомир в село Турия

На площада пред къщата на Чудомир може да видите паметник на родения в Турия Ботев четник Цанко Минков Дечев – Комитата.


Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата
Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата

В село Турия може да се насладите на автентичен римски мост "Скока".


Автентичен римски мост "Скока" в село Турия
Автентичен римски мост "Скока" в село Турия

На 8 километра от село Турия (на около 9 минути с автомобил) може да се насладите на природна забележителност "Кичест габър".


Природна забележителност "Кичест габър" край село Турия
Природна забележителност "Кичест габър" край Турия

Съвсем наблизо до "Кичест габър" може да разгледате Кутела.


Кутелът в Сърнена Средна гора
Кутелът в Сърнена Средна гора

На 35 километра югозападно от град Павел баня (на около 44 минути с автомобил) ще откриете село Бабек. В близост е разположен язовир "Бабек", край който да направите чудна разходка.


Язовир "Бабек" в полите на Сърнена Средна гора
Язовир "Бабек" в полите на Сърнена Средна гора

Само на 10 километра северно от село Бабек (на около 16 минути с автомобил) ще откриете Архитектурно-исторически резерват Свежен.


В село Свежен може да разгледате храм "Свети апостоли Петър и Павел".


Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен
Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен

Може да посетите руините на старата църква "Свети Георги", край които са разкрити основи – останки от килии, измазани с мазилка от кал върху стените, за които се предполага, че на времето са били обитавани от преписвачите-калиграфи на Аджарската книжовна школа.


Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен
Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен

На 43 километра югозападно от град Павел баня (на около 51 минути с автомобил) се намира град Брезово.


В Брезово в делничен ден се отбийте до общината, за да разгледате изложбата, посветена на най-добрия портретист на Бетовен – Минчо Кацаров.


Минчо Кацаров – най-добрият портретист на Бетовен
Минчо Кацаров – най-добрият портретист на Бетовен

От Брезово е и друг голям български художник – Златьо Бояджиев. Къщата му в град Брезово е отворена за посещение и всеки желаещ може да я разгледа.


Роден дом на Златьо Бояджиев в град Брезово
Роден дом на Златьо Бояджиев

В Брезово не бива да пропускате да посетите старото училище в Брезовоедно от първите светски училища по българските земи.


Старото училище в Брезово – едно от първите светски училища по българските земи
Старото училище в Брезово – едно от първите светски училища по българските земи

Точно срещу сградата на училището се издига църква "Свети Димитър", строена през 1843 година.


Храм "Свети Димитър" в град Брезово
Храм "Свети Димитър" в град Брезово

На 15 километра от град Брезово (на около 15 минути с автомобил) ще откриете град Раковски.


В Раковски непременно се потопете във вълшебството на българските народни приказки като посетите парк "Приказната гора".


Парк "Приказната гора" в град Раковски
Парк "Приказната гора" в Раковски

Приказки, които паркът ще ви разкаже:В близост се намира Адаптирана детска площадка.


Адаптирана детска площадка в град Раковски
Адаптирана детска площадка в Раковски

Само на 23 километра от град Павел баня (около 24 минути с автомобил) се намира град Казанлък.


В Казанлък може да разгледате музея на розата.


Музей на розата в град Казанлък
Музей на розата в Казанлък

След като разгледате богатата експозиция на музея ви предлагам да направите една релаксираща разходка из чудните алеи на парк "Розариум" в град Казанлък.


Парк "Розиариум" в град Казанлък
Парк "Розиариум" в Казанлък

В град Казанлък ви предлагам да разгледате и храм "Свети Илия", известен също като Куленска черква.


Храм "Свети Илия" в град Казанлък, известен като Куленска черква
Куленската черква в Казанлък

Само на 5 километра южно от град Казанлък (на около 8 минути с автомобил) се намира село Бузовград, откъдето стартира чудното приключение екопътека "Пътека през вековете".

За нищо на света не бива да го пропускате!


Екопътека "Пътека през вековете: природна забележителност Мегалит
Екопътека "Пътека през вековете: природна забележителност Мегалит

На 50 километра източно от Казанлък (на около 40 минути с автомобил) ще откриете язовир "Жребчево".


Край язовира все още се извисяват руините на потопената църква "Свети Иван Рилски".


Потопената църква "Свети Иван Рилски"
Потопената църква "Свети Иван Рилски"

На 40 километра северозападно от Павел баня (на около 38 минути с автомобил) се намира град Карлово.


В Карлово препоръчвам да си направите разходка до Етнографски комплекс "Старинно Карлово".Включва пет къщи – паметници на културата със забележителна културна стойност. Това са:Всяка от къщите поражда свое уникално послание, което отправя госта в различни посоки, провокира у него желания и спомени, кара го да мечтае.


Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална и неподражаема и всеки посетител би могъл да усети онзи велик възрожденски дух, който все още броди по тесните калдъръмени улички на "Старинно Карлово".


Етнографски комплекс "Старинно Карлово" е обект номер 44б от 100-те национални туристически обекта.


В Карлово препоръчвам да си направите разходка и до красивия водопад Сучурум.


Водопад Сучурум в град Карлово
Водопад Сучурум в Карлово

Само на 5 километра западно от град Карлово (на около 6 минути с автомобил) се намира град Сопот.


Върху историческия хълм Трапето, където навремето се е издигала църквата "Света Богородица", известна като Горната черква, опожарена през 1877 година от турците, днес откривам параклис "Покров Богородичен" – точно срещу композицията "Аз съм българче".


Параклис "Покров Богородичен" в град Сопот
Параклис "Покров Богородичен"

Ако поемете от хълм Трапето по пътеката в посока възрожденски храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел", ще се озовете пред дверите на храма за нула време.


Храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел" в град Сопот
Храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел"

След изграждането на възрожденската черква до по-старото духовно средище – Девическият манастир (метохът), това място продължава да бъде център на културния живот в Сопот и дори прераства в един своебразен духовно-просветен комплекс.


Девически манастир "Въведение Богородично" (метоха) в град Сопот
Девически манастир "Въведение Богородично" (метох)

Девически манастир "Въведение Богородично" (метох) е обявен за недвижима културна ценност (НКЦ) народна старина и архитектурно-строителен паметник на културата с категория национално значение.


Девически манастир "Въведение Богородично" (метох) е обект номер 43 от 100-те национални туристически обекта на България.


През 1850 година южно от възрожденски храм "Свети Свети Апостоли Петър и Павел", насред черковния двор, отваря врати девическо взаимно училище, известно като Радиното училище, което се смята за приемник на килийното училище в съседния девически метох.


Девическото (Радино) училище в град Сопот
Девическото (Радино) училище

Вземам си довиждане с Радиното училище и се отправям в посока Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ".


Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ"
Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ"

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в град Сопот в старата къща на своя род.


Къща-музей "Иван Вазов" в град Сопот
Къща-музей "Иван Вазов"

През 1964 година къща-музей "Иван Вазов" е обявена за паметник на културата от национално значение.


Къща-музей "Иван Вазов" е обект номер 43 от 100-те национални туристически обекта на България.


От Сопотски мъжки манастир "Възнесение Господне" стартира пътеката към величествения и така обаятелен Сопотски водопад на река Манастирска.


Сопотски водопад на река Манастирска
Сопотски водопад на река Манастирска

Ето го сърцето на водопада, което непрестанно бие в такт с Балкана.


Само на 11 километра южно от град Карлово (на около 12 минути с автомобил) ще откриете град Баня – извор на здраве и красота.


Град Баня, Карловско
Баня – извор на здраве и красота

В град Баня може да посетите Царския дворец.


Царският дворец в град Баня, Карловско
Царският дворец в Баня, Карловско

А също да се насладите на една очарователна банска разходка, докато наоколо цъфтят хиляди червени рози.


Цъфтящ червен розов храст в град Баня, Карловско
Цъфтящ червен розов храст в Баня, Карловско

На 12 километра източно от Баня (на около 18 минути с автомобил) се намира очарователния язовир "Домлян", който е една чудесна идея за разходка.


Язовир "Домлян"
Язовир "Домлян"

В село Домлян цъфтят уникално красиви розови храсти, които може да разгледате.


Цъфнала червена роза
Домлянска червена роза

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page