top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Маршрут "Чудесата на Златишко-Пирдопския край" – една великолепна хрумка за уикенда

Актуализирано: 26.01

Скъпи приятели на "Фото моменти", подготвих специално за вас един великолепен маршрут, който ще ви разкрие очарованието на Златишко-Пирдопския вълшебен край!


Всички представени тук идеи са напълно подходящи и осъществими в рамките на един уикенд!От представения тук маршрут е възможно да се възползват хора от всяка възраст – млади семейства с малки дечица, влюбени двойки, добри и верни приятели, млади по дух, но със сребро в косите герои или иначе казано – всички любители на величествените гледки, феноменалните отражения на гордия и стар Балкан във водата и разходките сред дивни чудеса и късчета история.


За да се насладим на маршрут "Чудесата на Златишко-Пирдопския край", освен великолепно настроение и безброй усмивки, ще ни е нужен транспорт, защото представените чудеса са отдалечени едно от друго.


На специално подбрани места в текста ще откриете връзки към богати на информация и пребогати на фотографии и видеа публикации, водещи към моя сайт "Фото моменти". Последвайте ги, за да научите интересни и любопитни факти за съответната забележителност и да обогатите своите знания за този така красив и спокоен край на България!


Характеристики на маршрута

Тип на маршрута – необходимост от транспорт и пешеходен.


Обща дължина (с транспорт) – около 70 километра (включва всички изброени забележителности по-долу).


Обща дължина на пешеходна част – около 5 километъра (общо).


Времетраене – всички забележителности, изброени по-долу, могат да бъдат обходени и посетени за ден. В случай че желаете да отседнете в района е възможно да удължите разходките, така че маршрутът да покрие един цял уикенд.


Подходяща екипировка – удобни спортни обувки, както и удобно облекло и връхна дреха според сезона.


Забележителности, които ще разгледаме в рамките на маршрута:


Маршрут "Чудесата на Златишко-Пирдопския край" се препоръчва за лица от всички възрасти!


Отправна точка на маршрут "Чудесата на Златишко-Пирдопския край" са величествените руини на Еленска базилика.В близост до руините на базиликата се намира параклис "Свети Илия", който не бива да пропускаме да разгледаме.


Параклис "Свети Илия" край Еленска базилика край Пирдоп

Само на 8 километра югоизточно от руините на Еленска базилика (на около 12 минути с автомобил), сгушено в пазвите на Същинска Средна гора, откриваме чаровното бижу Душанци.Разходката тук е несравнимо удоволствие!В Душанци ви предлагам да разгледаме прекрасния бял храм "Св. Св. Кирил и Методий", за който ще научите, като последвате връзката.В края на селото откриваме автентичен римски мост Куфарита, по който ще преминем.След моста пътя ни отвежда до параклис "Свети Георги", от който се разкрива несравнима по красота панорама към цялата Златишко-Пирдопска котловина!


След като се наситим на гледките, се връщаме обратно в изходна позиция и продължаваме към красивия язовир "Душанци".


Язовир "Душанци"

Разходката край язовир "Душанци" е едно неповторимо удоволствие, което отморява изморените ни от сивото ежедневие тела и ни зарежда с нови сили и то през всеки сезон!


Ето, убедете се сами!


Язовир "Душанци"

Язовир "Душанци" през лятото.Язовир "Душанци" през есента.Язовир "Душанци" през зимата.


И така! Вече сме заредени с енергия и положителни чувства!Само на 5 километра северно от Душанци (на около 6 минути с автомобил) се намира друго тихо, слънчево и зелено селце – Антон. Хайде, пътешественици, да потегляме към Антон!


Антоновски (Антонски) водопад (Пеперудата)

В близост се намира буйния и така шумен през пролетта и след дъждовете Антоновски (Антонски) водопад, към който ви съветвам сега да потеглим.


Измокрихте ли се достатъчно?!


Само на 18 километра западно от Антоновски водопад (на около 18 минути с автомобил) откриваме град Златица. Разходката в града и по пътеките в Балкана е безмерно удоволствие, носещо крепко здраве, отлично настроение и безброй усмивки!


Изглед към Златица
Изглед към Златица

В Златица може да бъдат посетени доста и все интересни забележителности, коя от коя по-интересни, ето защо първо ще ви предложа да посетим приказния парк "Дядовата ръкавичка"!Весело е тук, нали?!


Часовниковата кула на град Златица
Часовниковата кула на град Златица

В близост се извисява старата часовникова кула на града и сега ще се упътим към нея.


Златишки водопад
Златишки водопад

От старата часовникова кула потегляме към покрайнините на Златица, където ще се насладим на втори буен и шумен водопад – това е Златишки водопад.


Изглед към Златишко-Пирдопска котловина
Изглед към Златишко-Пирдопска котловина

В близост до водопада има изградени стъпала и ви предлагам да ги изкачим. От тази височина се разкрива поредната обаятелна гледка към цялата Златишко-Пирдопска котловина! Насладете се!


Параклис "Св. св. Кирик и Юлита" над град Златица
Параклис "Св. св. Кирик и Юлита" над град Златица

В близост се намира параклис "Св. Св. Кирик и Юлита". Нека го посетим.


Манастир "Свети Спас", известен още като "Възнесение Господне" край град Златица
Манастирски комплекс "Свето Възнесение Господне"

Сега поемаме по стълбите обратно, но преди да си тръгнем, нека разгледаме манастир "Свети Спас", известен още като "Възнесение Господне".


Спасово кладенче край град Златица

Вероятно сте ожаднели?


В близост до манастира е Спасово кладенче, от което блика студена балканска вода за жадни гърла и морни тела.


Отправяме се към Златишкия метох, в който Васил Левски основава таен революционен комитет на Вътрешната революционна организация.


Златишки метох
Златишки метох

Срещу метоха се намира храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец" – белият храм на Златица, който също ще разгледаме.


Храм "Свети Георги Победоносец"
Храм "Свети Георги Победоносец"

Чешма "Гергана" в град Златица, вдъхновена от "Изворът на Белоногата" на Славейков, се намира на около един километър южно от центъра на града на улица "Медет", недалече от последните къщи, по пътя, водещ към едноименната местност, в посока село Панагюрски колонии и град Панагюрище.


Чешма "Гергана" в град Златица – вдъхновена от "Изворът на Белоногата"
Чешма "Гергана" в град Златица – вдъхновена от "Изворът на Белоногата"

Отпийте, починете и на Златица се насладете!


От този чуден подбалкански град на чешми и на Дядовата ръкавичка ви предлагам да помем заедно към китното селце Чавдар, което отстои само на 11 километра югозападно от Златица (на около 13 минути с автомобил).


Село Чавдар
Село Чавдар

Над селото се издига възвижение, върху което се намира параклис "Света Петка", който с вас сега ще посетим.


Параклис "Света Петка"
Параклис "Света Петка"

В близост ще разгледаме една доста любопитна експозиция – Археологически парк "Тополница" над Чавдар – врата към неолита.


Археологически парк "Тополница" над Чавдар – врата към неолита
Археологически парк "Тополница" над Чавдар – врата към неолита

В околностите на селцето по една чудна пътека се стига до истинска чудата магия – водопади Казаните край Чавдар – природен феномен от пет очарователни водопада на река Беререй.


Водопади Казаните край Чавдар – природен феномен от пет очарователни водопада на река Беререй
Водопади Казаните край Чавдар – природен феномен от пет очарователни водопада на река Беререй

И като за финал, мили мои приятели, съм ви подготвил поредната изненадатаНовият кемер!Новият кемер се намира насред Медетски проход, само на 8 километра (на около 11 минути с автомобил) от град Златица. Нека разгледаме този стар и грохнал мост.


Великолепен маршрут, нали?!

Надявам се да го осъществите и вие, наслаждавайки се на чудесата на Златишко-Пирдопския така живописен край!


Хайде, пътешественици, да потегляме!

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page