top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Банско кале (Градището)

Актуализирано: 22.04

Скъпи приятели на "Фото моменти", ето че най-накрая настъпи един от първите по-топли дни на месец март и аз се отправих на чудно ново пътешествие, което бързам да споделя с всички вас.


Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрище
Банско кале (Градището)

Отправна точка за днешното ми слънчево пътешествие е село Баня, община Панагюрище.


Как се стига до село Баня?

Баня е разположена в планинския район на Същинска Средна гора, в Бъта-Банската котловина. През селото тече река Банска Луда Яна, която се влива в река Панагюрска Луда Яна.Селцето отстои на 11 километра от град Панагюрище.


Пролет в село Баня, Панагюрско
Пролет в село Баня

На запад от селото се намира връх Градището (614 метра надморска височина), който ще изкачим днес.Навлизайки в село Баня, аз се насочих към най-западния му край, където е оформен паркът на селцето.


Още с пристигането ми руините на Банско кале (Градището) се белееха насреща ми, а над тях гордо се развяваше българският трибагреник.


Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрско
Заветната цел днес

В тази част на селото се намира улица "Минерални извори", откъдето започва парка и където е разположена Балнеолечебницата на Баня, която функционира всекидневно без прекъсване.Точно покрай Балнеолечебницата се намира и този мост, изграден над река Банска Луда Яна, откъдето започва пътеката към днешното ми приключение.


Мост над река Банска Луда Яна в село Баня, Панагюрско
Мост над река Банска Луда Яна

Ако се спрете върху моста, ще имате възможност да се насладите на реката и на един красив изкуствен водопад.Указателната табела ме информира за правилната посока – вдясно след моста. В тази си част пътеката се вие все покрай река Банска Луда Яна.


Пътеката към Банско кале (Градището) и река Банска Луда Яна
Пътеката към Банско кале (Градището) и река Банска Луда Яна

Пътеката е ясно обозначена и реално няма как да се сбърка правилната посока.Скоро се озовавам насред изграден чуден кът – пейки покрай реката за почивка, маси за хапване и пийване и Аязмото, изградено точно покрай реката.


Пътеката към Манастирска църква "Света Троица" в село Баня, Панагюрско
Пътеката към Манастирска църква "Света Троица"

Оттук тясната пътека води към Манастирска църква "Света Троица", която се белее в далечината.Потеглям към църквата.


Манастирска църква "Света Троица" в село Баня, Панагюрско
Манастирска църква "Света Троица"

Край "Света Троица" работливи бански ръце са изградили невероятно красив кът за пикник насред природата – барбекю, маси, пейки, кладенец-макет и пързалка за най-малките.Оттук минава пътеката към Банско кале (Градището) – ясно и точно обозначена чрез поредица указателни табели-стрелки, които ме упътват отлично, така че за около 20 минути (без почивки) аз съм вече почти стигнал до днешната заветна цел.

Поради голямата денивелация между началната и крайната точка е възможно нарастване на броя на почивките, което ще увеличи и общото време за изминаване на разстоянието!Пролетта е тук! Покрай пътеката са нацъфтели превъзходни пролетни усмивки (анемонии / съсънки), които ме радват със своите цветове и ме карат да ги заснема.Пътеката ме води на върха на възвишението, където се разделя на дветази наляво ще ви отведе до руините на Банско кале (Градището), а тази надясно – до панорамна площадка с три пейки и фантастична гледка.


Поемам наляво.

След около минута пред мене вече се вее трибагреникът, който е поставен над руините на Банско кале (Градището).


Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрско

Изградено е през ранновизантийския период и е част от Средногорската отбранителна система. Укреплението обхваща площ от 8 декара и има добре запазени сектори от крепостни стени и кули.


Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрско

Крепостта е разположена на стратегическо място. Една от основните ѝ функции е да охранява римския път, които свързва Златишкото поле с Горнотракийската низина.


Село Баня се слави със своите горещи лечебни минерални извори. Така е било и преди хилядолетия, когато около същите тези извори са възникнали древни селища.


Информационна табела Банско кале (Градището)
Информационна табела Банско кале (Градището)

Понастоящем са разкрити части от южната крепостна стена, две кули и други градежи. Установено е, че крепостта е използвана в два периода:

  • византийски – от IV век до VI век

  • средновековен – от XI век до XII век.

По всяка вероятност Банско кале (Градището) е превзето и опожарено при масираните нападения на хуни, авари и славяни.

Крепостта е възстановена през средновизантийския период, като повредените стени са ремонтирани и е издигната втора кула до южната крепостна стена.


Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрско
Остатък от керамика

Укреплението е било отново опожарено вероятно в края на ХII век по време на Третия кръстоносен поход. От този период датира един железен връх от арбалетен болт (тежка стрела), която е открита в опожарените останки до южната крепостна стена.


Панорамна гледка от Банско кале (Градището) над село Баня, Панагюрско
Панорамна гледка от Банско кале (Градището) в посока село Баня и цялата Бъта-Банска котловина

От руините на Банско кале (Градището) се открива чудна гледка към цялото село Баня и Бъта-Банската котловина.


След като разгледате интересните руини ви съветвам да продължите по оформената тясна пътека, виеща се покрай ръба на възвишението.

Оттук се открива прекрасна гледка към самото Банско кале (Градището).


Изглед към Банско кале (Градището)
Изглед към Банско кале (Градището)

Продължете още няколко минути по оформената пътека и тя ще ви отведе до местност Градището, а оттам и до връх Градището, откъдето също се открива феноменална гледка.Върхът се стига сравнително бързо.


Връх Градището
Връх Градището

От връх Градището се разкрива 360-градусова панорама към цялата околност.


Панорама от връх Градището над село Баня, Панагюрско
Панорама от връх Градището над село Баня, Панагюрско

Обратният път към Банско кале (Градището) е същият, като при връщането в изходна позиция, помнете да не тръгвате веднага да се спускате надолу по пътеката, а продължете още минута напред по ръба на седловината в посока северозапад.


Панорамна площадка Света Петка над село Баня, Панагюрско
Панорама от местността

Ще се озовете в края на възвишението, където местни доброволци са изградили чудна панорамна площадка с три пейки, където може да поседнете, да починете и да се насладите на фантастична гледка.


Панорамна площадка над село Баня, Панагюрско
Панорамна площадка

Край пейките е положен оброчен кръст, а мястото е известно като Света Петка.


Оброчен кръст край панорамна площадка "Градището" над село Баня, Панагюрско
Оброчен кръст

Като отморите подобаващо и се наситите на гледката, се върнете обратно по пътеката до Манастирска църква "Света Троица" и по обратния път покрай реката до Балнеолечебницата.


Пожелавам чудна пролетна разходка!


И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!165 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page