top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел" в село Паталеница

Актуализирано: 27.03

Мили мои приятели, каня ви да посетим село Паталеница. Заедно ще се отправим към северните склонове на рида Къркария от Баташкия дял на Родопите, където ще разгледаме Баткунската духовна обител "Свети свети Петър и Павел".


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"
Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Симон Петър, слуга и апостол Исус Христов, на вас, които чрез правдата на нашия Бог и Спасител Исус Христос сте получили еднаква с нас скъпоценна вяра: благодат и мир да ви се умножи чрез познаването на Бога и на Исуса, нашия Господ.

Второто послание на Петър 1:1-2


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"
Дверите към Баткунската света обител

Пристигайки пред манастира, оставете своя автомобил край пътя и не забравяйте да се насладите на уникалната гледка, откриваща се оттук в посока тракийската низина и към зелените и величествени склонове на Родопите.


Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел"
Край манастира

Напролет уникално красивите лавандулови поля край Паталеница омайват всеки посетител!


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"
Камбаната на манастира

Пристъпвайки през дверите на светото място, в сърцето ми изплуват посланията на Светите равноапостоли Петър и Павел, чиито имена носи тази духовна обител.


Когато ви обявихме силата и пришествието на нашия Господ Исус Христос, ние не следвахме хитро измислени басни, а бяхме очевидци на Неговото величие. Защото Той прие от Бога Отца почест и слава, когато от великолепната слава дойде до Него такъв глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение."

Тоя глас чухме сами ние, че дойде от небето, когато бяхме с Него на светата планина.

Второто послание на Петър 1:16-18Предания разказват, че манастирът е стар, възникнал вероятно някъде между ХІ и ХІІ век (точна датировка липсва).В заровената църква "Св. Димитър" в Паталеница е намерена мраморна плоча с надпис на гръцки език, в която се твърди, че манастирът е възникнал през Средните векове и по-точно между ХІ и ХІІ век.


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Отново според предания тук, в прастари времена съществувал древен езически храм, най-вероятно на траките – беси, върху чиито основи бил издигнат сегашният манастир.


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Близо до светата обител се намират и руините на древния град Баткунион (Баткунската крепост), някога най-големият град в региона, наричан Блестящ и богат.


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"
Лястовици

Точно тук през 1199 година е станало сражението между българската войска, предвождана от болярина Иванко, убиецът на цар Иван Асен I, и византийците, предвождани от Михаил (Мануил в някои източници) Камица, при което българите удържат блестяща победа чрез голяма хитрост, а византийският пълководец е пленен.


Павел, слуга Исус Христов, призван за апостол, отделен да проповядва благовестието от Бога (което по-напред Той беше обещал чрез пророците Си в светите писания) за Сина Му, нашия Господ Исус Христос, Който по плът се роди от Давидовото потомство, а по Дух на светост беше със сила обявен като Божий Син чрез възкресението от мъртвите; чрез Когото получихме благодат и апостолство, та в Неговото име да привеждаме в послушност към вярата човеци от всичките народи, между които сте и вие призвани от Исуса Христа.

Посланието на апостол Павел към римляните 1:1-6


До ХІV век манастирът играе основна роля на духовен център. Тази дейност била прекратена, когато започнало насилственото помохамеданчване на българското население в Родопите и манастирът става очевидец на жестоките и тъжни събития от "Време разделно".


От тук произхожда и небезизвестната "Баткунска хроника", свидетелстваща за насилията, налагани от османците в Родопите.


През 1657 година манастирът за първи път е опожарен и разрушен до основи.


Съществуват сведения, че полувъзстановен през 1774 година е атакуван отново от страна на кърджалиите. За тези жестоки времена напомня едно старо клепало в двора на светата обител и мраморната плоча от старата манастирска чешма с възпоменателен надпис от 1781 година, понастоящем вградена в стената на манастира.


Въпреки тежките времена, тук неспирно е извършвана активна, духовно-просветна дейност, свидетелство за което е съществуващото към манастира килийно училище.


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Няколко години преди Априлското въстание манастирът бива възстановен отново и тогава е изградена съществуваща и днес каменна църква, завършена окончателно през 1870 година.


Манастирът не веднъж е бил убежище на десетки хайдушки чети, а през 1872 година Левски основава тук революционен комитет с представители от селата Паталеница, Баткун, Црънча, Елидере (днес Ветрен дол) и Ямурчово (днес Мокрище).


Павел ли се разпна за вас? Или в Павловото име се кръстихте?...

Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието: не с мъдри думи, да не се лиши Христовия кръст от значението си...

Ние проповядваме разпнатия Христос – за юдеите съблазън и за езичниците глупост, но за самите призвани – и юдеи, и гърци, Христос, Божия сила и Божия премъдрост.

Първото посланието на апостол Павел към коринтяните 1:13, 17, 23-24


Каменната църква от 1870 година е еднокорабна, едноабсидна и безкуполна, със специфичен градеж на стените, облицована с бигор. До западната ѝ фасада е долепена голяма и много красива камбанария, която изглежда повече от достолепно на фона на гордите Родопи.


Рядка забележителност на манастира е старата лоза!

Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"
Пейка за почивка под старата лоза

Игуменът Архимандрит Василий, живял тук повече от 30 години и починал през 1977 година, свидетелствал, че стари лозари, чрез задълбочени изследвания установили, че лозата била над 500-годишна, което я прави най-старата на Балканския полуостров.


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Размерите ѝ били необикновени! Дебелината на стеблото било с обиколка над метър!


Баткунски манастир (Баткунска духовна обител) "Свети свети Петър и Павел"

Разказват, че преди години короната ѝ била в пъти по-голяма, отколкото е сега, и е покривала целия двор на манастира. Но през 1978 година силна буря прекършва скелето и събаря лозата на земята, при което се чупи най-големия и плодоносен клон, което значително намалило размерите на тази столетница.


Днес в дънера на старата лоза са се развили две нови стъбла, които активно плодоносят.

Лозата ражда черно грозде, с твърди зърна и то се използва предимно за приготвяне на вино.


Старата лоза е обявена за природна забележителност!

Влизайки през голямата каменна двер, ще попаднете насред едно истинско очарование – уникално красиви зелени кътчета, пейки, цветни лехи със слънчеви цветя и малък зоо кът, приютил толкова много животни тук на фона величествените, зелени, северни склонове на Родопите.Манастирът е обявен за паметник на културата!

Призовавам и вас да го посетите, да отморите тук, да се насладите на очарованието, с което работливи ръце са оформили тези живописни цветни форми, да се видите с животните, за които се полагат неотменни грижи, и да се смирите.


Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел"

Павел, апостол, не от човеци, нито чрез човек, но чрез Исуса Христа и Бога Отца, Който Го е възкресил от мъртвите, и всичките братя, които са с мене, към галатийските църкви: благодат и мир да бъде на вас от Бога Отца и от нашия Господ Исус Христос, Който даде себе си за нашите грехове, за да ни избави от настоящия нечист свят според волята на нашия Бог и Отец, Комуто да бъде славата до вечни векове. Амин.

Посланието на апостол Павел към галатяните 1:1-5


Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел"

Как се стига до село Паталеница?

Паталеница е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, област Пазарджик.


Паталеница се намира на 15 километра южно от град Пазарджик. Разположено е насред живописните и така красиви северни склонове на Родопите.


Паталеница отстои на:


  • 115 километра (на около 1 час и 32 минути с автомобил) от столицата

  • 51 километра (на около 57 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 410 километра (на около 4 часа и 40 минути с автомобил) от град Варна

  • 302 километра (на около 2 часа и 50 минути с автомобил) от град БургасКак се стига до Баткунски манастир "Свети свети Петър и Павел"?

До Баткунската духовна обител, която е извън село Паталеница, се стига много лесно.


Отбивката се намира на отсечката Паталеница – Ветрен дол, като следите за указателна табела, където да отбиете в посока манастира.


Пътят до там е чудесен, като от отбивката до входа на "Св. св. Петър и Павел" се стига за около пет минути.Най-добре последвайте навигацията, която ще ви отведе точно до мястото.


Какво може да се посети в близост?

В село Паталеница се намира заровената църква "Св. Димитър", която по никакъв начин не бива да пропускате да посетите при своето пътешествие до Баткунската света обител.


Заровената църква "Свети Димитър" в село Паталеница
Заровената църква "Свети Димитър" в село Паталеница

Църква "Свети Димитър" в село Паталеница е обявена за недвижима културна ценност (НКЦ) архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с категория национално значение.


Напролет феноменално красивите паталенски лавандулови поля пръскат чаромат и чар на фона на величествените Родопи.


Паталенски лавандулови поля
Паталенски лавандулови поля

Само на около 14 километра североизточно от Паталеница (на около 19 минути с автомобил) се намира град Пазарджик, в който ще откриете градината на света и вечният пламък на мира.


Вечният пламък на мира в градините на света в град Пазарджик
Вечният пламък на мира в градините на света

Градината на света и вечният пламък на мира се намира в съседство с парк-остров "Свобода" в град Пазарджик.


Парк-остров "Свобода" в град Пазарджик
Парк-остров "Свобода" в град Пазарджик

Само на 14 километра южно от град Пазарджик (на около 19 минути с автомобил) се намира село Радилово.

В Радилово ви препоръчвам да разгледате музея на селото, който пази неговата богата историята.


Музеят в село Радилово
Музеят в село Радилово

Радиловци свидно пазят спомена за лейди Емили Странгфорд – символ на човечност, милосърдие, доброта, щедрост и любов към българите. Богата експозиция, посветена на живота и делото на лейди Емили Странгфорд, е подредена в музея на Радилово.


Лейди Емили Странгфорд
Лейди Емили Странгфорд

Само на 16 километра източно от село Радилово (на около 18 минути с автомобил) ще откриете село Паталеница.

Само на 7 километра южно от село Радилово (на около 10 минути с автомобил) се намира град Пещера.Пещера е поредният прекрасен български град с изключително борбено минало и горещо ви препоръчвам разходката тук. Ще ви разкажа как да стигнете до панорамната площадка над града, откъдето се разкрива чуден изглед към цяла Пещера!


Изглед-панорама към град Пещера
Изглед-панорама към град Пещера

В Пещера може да посетите крепост "Перистера".


Крепост "Перистера" в град Пещера
Крепост "Перистера" в град Пещера

Старият сахат в Пещера е място, съхранило богата история и аз сърдечно ви съветвам да го посетите.


Часовникова кула "Сахата" в град Пещера
Часовникова кула "Сахата" в град Пещера

Само на около 7 километра източно от Пещера (на около 11 минути с автомобил) ще откриете борбено Брацигово.


Изглед към Брацигово
Изглед към Брацигово

По време на вашия престой в Брацигово ви препоръчвам да посетите великолепния храм "Свети Йоан Предтеча" и най-високата православна камбанария на Балканския полуостров, която се намира в двора на църквата.


Камбанарията на църква "Свети Йоан Предтеча" в град Брацигово
Камбанарията на църква "Свети Йоан Предтеча"

В близост до църквата ще откриете малкия площад "Синджирли бунар", оформен и изграден около кладенеца, където на 21 април 1876 година Васил Петлешков чете Възванието, кървавото писмо и обявява въстанието.


Кладенецът на площад "Синджирли бунар" в град Брацигово
Кладенецът на площад "Синджирли бунар" в град Брацигово

Издигнат през 1976-та година по случай на 100-годишнината от великите събития от Априлската епопея, мемориалният парк "Априлци" в град Брацигово е паметник на културата от местно значение и ви приканвам да отделите време и да го разгледате.


Мемориален комплекс "Априлци" в град Брацигово
Мемориален комплекс "Априлци"

Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" се намира в центъра на града.


Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" в град Брацигово
Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" в град Брацигово

Освен с героичното си минало, Брацигово се слави и с невероятните си розови насаждения, които през месец май ухаят божествено.


Брациговски розови насаждения
Брациговски розови насаждения

Между село Розово и Брацигово ще откриете чуден кът за крайпътна почивка с изключителна панорамна гледка към града.


Изглед към град Брацигово
Изглед към Брацигово

Само на 5 километра южно от Брацигово (на около 9 минути с автомобил) ще откриете чаровното цветно селце Розово, край което се намира язовир "Чорбаново".


Язовир "Чорбаново"
Красива есен край язовир "Чорбаново"

Продължавайки по пътя, ще откриете красивото и спокойно летовище Розовски вриз.


Летовище "Розовски вриз"
Летовище "Розовски вриз"

От летовище Розовски вриз стартират няколко туристически маршрута, един от които ще ви отведе до Гарванова скала.


Параклис "Свети Стефан" и Гарванаова скала над летовище Розовски вриз
Параклис "Свети Стефан" и Гарванаова скала над летовище Розовски вриз

Продължавайки от село Розово по пътя за село Равногор, което отстои на 16 километра южно от Брацигово (на около 27 минути с автомобил), ще се насладите на чудни гледки, вековни гори и приказна природа.


Село Равногор
Село Равногор

От село Равногор стартират няколко живописни туристически маршрута, един от които е пътеката до Бекови скали.


Пътеката до Бекови скали
Пътеката до Бекови скали

Маршрут "Бекови скали" често се комбинира с пътеката до Червената скала.


Панорамна гледка към океана от Родопи от Червената скала
Панорамна гледка към океана от Родопи от Червената скала

Само на 20 километра източно от Брацигово (на около 25 минути с автомобил) се намира село Устина.

В Устина поемете по Устинската екопътека до Устински водопад.


Изглед към село Устина от параклис "Свети Георги"
Изглед към село Устина от параклис "Свети Георги"

Само на 23 километра източно от Брацигово (на около 31 минути с автомобил) ще откриете чаровна Перущица.


На около 2 километра преди града се намира Червената църква, която ви приканвам да посетите.


Червената църква край Перущица
Червената църква край Перущица

В Перущица може да разгледате Възрожденско (Даново) училище.


Възрожденско (Даново) училище в Перущица
Възрожденско (Даново) училище в Перущица

До сградата на училището се намира храм "Св. Архангел Михаил".


Храм "Св. Архангел Михаил" в Перущица
Храм "Св. Архангел Михаил" в Перущица

На възвишение югоизточно от града се извисява паметник на трите поколения, до който ви препоръчвам да си направите разходка.


Паметник на трите поколения над Перущица
Паметник на трите поколения над Перущица

Само на 12 километра североизточно от Перущица (на около 15 минути с автомобил) се намира село Първенец и един красив изкуствен водопад, който ви предлагам да посетите.


Водопадът между Храбрино и Първенец
Водопадът между Храбрино и Първенец

На около 15 километра южно от село Храбрино (на около 24 минути с автомобил) се намира чаровния Ситовски водопад.


Ситовски водопад, Родопи
Ситовски водопад, Родопи

На около 3 километра източно от село Храбрино (на около 6 минути с автомобил) се намира село Извор, откъдето стартира пътеката към Момини скали, по която ви съветвам да поемете.


Момини скали над село Храбрино
Момини скали над село Храбрино

Само на 10 километра северно от град Перущица (на около 14 минути с автомобил) се намира град Стамболийски, в който горещо ви препоръчвам да посетите еко парк Стамболийски.


Еко парк Стамболийски
Еко парк Стамболийски

Само на 15 километра югозападно от град Пещера (на около 19 минути с автомобил) се намира град Батак.


Изглед от Батак
Изглед от Батак

Историческата църква-костница "Света Неделя" в град Батак
Историческата църква-костница "Света Неделя" в град Батак

В центъра на града се намира Исторически музей Батак.


Исторически музей Батак
Исторически музей Батак

В близост се намира Балиновата къща, която съдържа етнографска експозиция на Исторически музей Батак.


Балиновата къща в град Батак
Балиновата къща в град Батак

Само на по-малко от 2 километра северозападно от град Батак (на по-малко от 4 минути с автомобил) се намира язовир "Батак" и курортна местност Цигов чарк.


Изглед-панорама към язовир "Батак"
Изглед-панорама към язовир "Батак"

Само на 24 километра югозападно от град Батак (на по-малко от 30 минути с автомобил) се намира язовир "Голям Беглик".


Язовир "Голям Беглик"
Язовир "Голям Беглик"

Само на 33 километра южно от град Батак (на по-малко от 42 минути с автомобил) се намира язовир "Широка поляна".


Язовир "Голям Беглик"
Язовир "Голям Беглик"

Само на 42 километра южно от град Батак (на по-малко от 55 минути с автомобил) се намира панорамна площадка с изглед към язовир "Доспат".


Панорамна площадка с изглед към язовир "Доспат"
Панорамна площадка с изглед към язовир "Доспат"

Само на 48 километра южно от град Батак (на по-малко от 1 час и 2 минути с автомобил) се намира язовир "Доспат".


Панорамна площадка с изглед към язовир "Доспат"
Панорамна площадка с изглед към язовир "Доспат"

Само на 15 километра западно от град Батак (на по-малко от 18 минути с автомобил) се намира град Ракитово, в който може да разгледате старата часовникова кула.


Старата часовникова кула с два циферблата в град Ракитово
Старата часовникова кула с два циферблата в град Ракитово

Само на 8 километра северно от Ракитово (на около 14 минути с автомобил) се намира село Дорково, в което може да разгледате достолепния храм "Св. Илия".


Храм "Свети Пророк Илия" в село Дорково
Храм "Свети Пророк Илия" в село Дорково

Край Дорково се намира уникално находище, представляващо струпване на кости от над 30 вида животни на едно място – Плиоценски парк.В близост до селото се намират древните руини на крепост "Цепина".


Древните руини на крепост "Цепина" в Родопите
Древните руини на крепост "Цепина" в Родопите

Само на 27 километра западно от Батак (на около 33 минути с автомобил) се намира СПА столицата на Балканите – Велинград – благословен и вечен.


СПА столицата на Балканите – Велинград – благословен и вечен
Добре дошли във Велинград!

Велинград е чудно красив български град, разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Образуван е през 1948 година от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино.

Велинград е един от най-безоблачните градове в България.


Истинското богатство на Велинград са неговите водни ресурси – реки, карстови и минерални извори – има ги в изобилие.


Велинградското геотермално находище е най-голямото в Южна България. Минералните извори (повече от 80 на брой), мекият климат и прекрасната природа са най-голямото богатство на града. Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и не случайно е известен като СПА столицата на Балканите.Във Велинград може да се разходите на спокойствие из дивно красивия Боров парк.Може да се насладите на великолепна разходка до панорамна площадка "Скалите" над Велинград, откъдето се разкрива прекрасна гледка към целия район.Мястото е изпълнено с красота и спокойствие!Панорамна площадка "Скалите" над Велинград е специално място, където ще намерите уединение с природата.Само на 15 километра североизточно от град Батак (на около 25 минути с автомобил) се намира началната точка на пътеката, водеща към пещера "Снежанка".


Пещера "Снежанка"
Пещера "Снежанка"

На около 30 километра западно от град Пазарджик (на около 30 минути с автомобил) се намира чудното селце Голямо Белово.


Село Голямо Белово, област Пазарджик
Село Голямо Белово

Оттук стартира пътеката към величествените руини на Беловска базилика, които горещо ви препоръчвам да посетите.


Руините на Беловска базилика
Величествените руини на Беловска базилика

Оттук може да продължите своето дивно приключение в античността в посока към руините на древния късноантичен и средновековен град-крепост Левке.


Руините на античен и средновековен град-крепост Левке
Руините на античен и средновековен град-крепост Левке

Само на 43 километра северно от град Пазарджик (на около 43 минути с автомобил) се намира борбено Панагюрище.20 априлий лето 1876-то!


Бунт!

Въстание!

На оружие!


Възторжените викове на борците за свобода огласят този двор!Това е Тутевата къща в град Панагюрище – мястото, където е обявено Априлското въстание!В близост се намира и Лековата къща, която не бива да пропускате да посетите.


Паметник на Райна Княгиня в град Панагюрище
Паметник на Райна Княгиня в град Панагюрище

Оттам се отправете към площад "Райна Княгиня", където ще видите паметника на българска учителка и акушерка – Райна (Райкя) Попгеоргиева Футекова-Дипчева, ушила байрака на въстаниците и извезла със сърма лъва и огнения девиз:


Свобода или смърт!


В близост се намира и Футековата къща – родния дом на Райна Княгиня, който днес е превърнат в музей.Къща-музей "Райна Княгиня" е обект номер 36 от 100-те национални туристически обекта на България.Не бива да пропускате да разгледате невероятно интересната експозиция на Исторически музей Панагюрище, посветена на Априлското въстание, с оригинални реликви, свързани с героичната епопея от април 1876 г.


Дудековата къща в град Панагюрище
Дудековата къща

Дудековата къща, част от музейния комплекс, е архитектурно-историческа забележителност в Панагюрище от епохата на Възраждането. В нея е подредена етнографско-историческа експозиция, отразяваща възрожденския бит и култура.


Зала-трезор на Панагюрското златно съкровище
Зала-трезор на Панагюрското златно съкровище

В околностите на града има десетки тракийски могили. В една от тях – могила "Мрамор" е разкрито погребение на тракийски вожд.


Златна фиала, част от Панагюрското златно съкровище
Фиала

Недалеч от нея през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, датирано от периода IV – III век преди Христа.


Амфора-ритон, част от Панагюрското златно съкровище
Амфора-ритон

Съкровището е намерено случайно от тримата братя тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови, докато копаели земята за глина. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 килограма.


Ритон с глава на елен, част от Панагюрското златно съкровище