top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Плиоценски парк в Дорково и най-голямото палеонтологично находище на Балканите

Актуализирано: 20.12.2023 г.

Плиоценски парк в село Дорково представлява много интересен палеонтологичен музей, който ви каня заедно да посетим.


Плиоценски парк Дорково

Находището край Дорково е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на площ от 15 квадратни метра.Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Чрез него се маркира началото на плиоценската геоложка епоха в Източна Европа.


Плиоценски парк Дорково

На изкопаемите останки е обърнато внимание за първи път от местен учител през 30-те години на миналия век.


Плиоценски парк Дорково

След няколкогодишно проучване, се стига до извода, че това е най-богатото находище на останки от овернски мастодонт (Anancus arvernensis) в света и едно от най-богатите на фосилни животински останки ранноплиоценски находища в Европа.


Плиоценски парк Дорково

За голямото струпване на кости на едно място се предполага, че природно бедствие е унищожило цяло стадо овернски мастодонти и това вероятно се е случило край брега на древна река.


Плиоценски парк Дорково

По-късно учените съобщават, че в района са живели девет архигрупи бозайници.

Част от находките са изпратени в чужбина за реставрация и консервация, като по-късно са върнати отново в България.


Находището е обявено за природна забележителност на 31 януари 1990 година.


Плиоценски парк Дорково

При проведените прочувания са открити останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида гръбначни животни – над 600 кости на едри бозайници – мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници. Открити са два вида маймуни – мезопитек (mesophithecus) и долихопитек (Dolichopithecus ruscinensis), като и двата вида са от групата на колобусите.


Плиоценски парк Дорково

Открити са и костни останки от един нов род и два нови вида за науката птици – нов вид за науката глухар – родопски глухар (Tetrao rhodopensis), който е най-древният представител на семейството на глухарите, нов род и вид езерна патица – плиоценска балканска патица (Balcanas pliocaenica) и неустановен вид дребна кокошова птица от подсемейството на яребиците.


Плиоценски парк Дорково

Палеонтологичното находище край Дорково е уникално не само с големия си брой находки от овернски мастодонт, но и с голямото им разноообразие. Има останки, както на възрастни, така и на млади животни, а също и на малки мастодонтчета с млечни зъби.


В регистъра на защитените територии и защитените зони в България палеонтологично находище Дорково е защитена територия от категория: Природна забележителност.


Как се стига до местност Палеонтологично находище край Дорково?

Ако пътувате по пътя Пазарджик – Велинград, на разклона за Ракитово завийте вляво. Дръжте пътя за Дорково.След като влезете в Дорково, следвайте указателните табели, които ще ви отведат извън селото по един наистина добър и широк път.


Ще се озовете на хубав паркинг точно пред сградата на музея.


Плиоценски парк Дорково

Наоколо е очарователно красиво и се вижда цялото селце като на длан!Какво може да се посети в близост?

В село Дорково може да разгледате достолепния храм "Св. Илия".


Храм "Свети Пророк Илия" в село Дорково, България

В близост се намират древните руини на крепост "Цепина".


Древните руини на крепост "Цепина" в Родопите

На 8,5 километра от Дорково (на около 14 минути с автомобил) може да посетите чаровното градче Ракитово, където да разгледате старата часовникова кула.


Часовниковата кула с два циферблата в Ракитово, България

На 20 километра от Дорково (на 30 минути с автомобил) се намира курортен комплекс Цигов Чарк и живописния язовир "Батак".


Язовир "Батак"

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!162 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Komentarze


bottom of page