top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Храм "Успение Богородично" в Широка лъка – символ на вярата, издигнат за 38 денонощия

Актуализирано: 26.03

Всеки път, когато посещавам това чудно и свято място, не пропускам да се отбия в храма, да приклекна край дверите му и да сведа глава в смирение.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка

На онези, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, тоест, на тези, които вярват в Неговото име, които се родиха, не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.

Светото евангелие от Йоан 1:12-13



Скъпи приятели, с несравнимо удоволствие и славен трепет ви представям изключителния храм "Успение Богородично" в Широка лъка.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка

Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.

Посланието на апостол Павел към галатяните 3:26


"Успение Богородично" е осветен през 1835 година от филипополския митрополит Никифор Лесбиец (Никифор Пловдивски), родом от остров Лесбос, със светската фамилия Канданадакис – велик архидякон на Вселенската патриаршия и велик протосингел.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка

Вижте каква любов е дал нам Отец – да се наречем Божии чада, а такива и сме!

Затова светът не познава нас, защото Него не позна.

Първото послание на Йоан 3:1


Храмът остава завинаги в историята като един пламенен символ на несломимата и истинска християнска вяра на българина, несразена през дългите и тъмни години на робството.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка

И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ви Духа на Своя Син, който вика: "Авва, Отче!" Затова не си вече роб, а син и ако си син, то си Божи наследник чрез Христос.

Посланието на апостол Павел към галатяните 4:6-7


Така се случило, че след приключване на руско-турската война от 1828-1829 година, известна още като войната на Адрианополския мир, Султан Махмуд II (30-тия султан на Османската империя) успява да въведе поредица реформи в управлението на империята.

Неговото реформаторско и революционно за ориенталските представи и възприятия управление бележи началото на края на Османската империя и династия.

Според клаузите на Одринския мирен договор, подписан след победата на Османската империя във войната с Русия, султанът предоставя известна религиозна свобода на поробеното население в пределите на държавата и дава своето разрешение на християните далеч по-свободно да изповядват вярата си, да издигат черкви и да строят училища.


Килийно училище "Св. Панталеймон" в двора на църквата "Успение Богородично" в село Широка лъка
Килийно училище "Свети Пантелеймон" в двора на църквата

Жителите на Широка лъка бързат да се възползват от новите реформи и през 1833 година изпращат пратеници със задачата да се помолят за разрешение в селото им да бъде изграден нов християнски храм. Делегацията, начело с Костадин Василев – Шоко, буден младеж, родом от село Югово, заминава за Цариград, за да измоли разрешение от Високата порта.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка

И ако сме чада, то сме и наследници, наследници на Бога, и сънаследници с Христа.

Посланието на апостол Павел към римляните 8:17


И ето я щастливата вест – просителите получават разрешение за изграждане на свой собствен молитвен дом, вписано в султански ферман от 1834 година!

Имало условие – храмът трябвало да се изгради на старото черковище (клисе-ери), защото иначе щяло да се наруши издаденото разрешение.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Дверите към храма

Избраното място, където и днес откривам храм "Успение Богородично", било точно срещу конака на османски управник в Широка лъка – Смаил ага и видиш ли новият храм щял да го засенчи по хубост.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Стенописите

Имало и друго условие – храмът да бъде издигнат за четиридесет дни!


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Храмът

Тази чудна църковна светиня е дело на цяло село, което за 38 денонощия я изгражда под вещото ръководство на Тодор Паламарчов за чест, слава и безсмъртие на селото и народа!


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Кръста на върха на камбанарията

И ето че се вдигнало цялото село – мъжете, жените и техните свидни рожби, млади и стари работили неуморно с плам, изпълнени с превелика радост и с много любов, за да завършат в поставения срок най-бленуваното и най-жадуваното – своят собствен християнски Божи дом, където да намерят утеха, подкрепа и близост с Бога.

Материалите за градежа се носели от местност Рупски камък, която се намира на около два километра от мястото на строежа. Людете направили жива верига и камъните се подавали от ръка на ръка.


В народната памет е останал ярък споменът за силната мома на име Тина, която носела на гръб камък тежък 120 оки (равнява се на 150 килограма).


Едни копаели земята за основите, други подготвяли камъни, къртейки ги, трети дялали дървените греди, четвърти приготвяли пясък и вар.


Главни организатори на строежа са Тодор Посрев и Дамян Каров – и двамата от селото. Вероятно те са били ръководители на местната строителна група, организирана в дюлгерско сдружение (еснаф).


Главен майстор на строежа бил Митю Киряков от Чепеларе, известен строител на църкви в Беломорието и Средните Родопи. Името му може да се види издълбано с големи букви в средата на лицевата страна на дървения парапет на балкона.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Камбанарията

Не се минало без препятствия!


Когато полагали основния камък на храма, на мястото на строежа дошъл самият Смаил ага. Вдигнал османецът пушката си срещу хората и наредил тутакси да спрат работа, но един от широколъчани, зован по име и прякор Тодор Щурият, му креснал:


Това село може да се вдигне, този камък няма да се вдигне!


При тези думи османските велможи освирепели и започнали с всички средства да пречат на хората да изпълнят своята мечта.


Храм "Успение Богородично" в село Широка Лъка
Плочите върху покрива

Селяните от Широка лъка проводили човек право в Пловдив и се оплакали от наглото поведение на тукашните велможи.


Оттам пък в отговор изпратили нов сейменин със заповед да смекчи нрава на местните османци. Рекъл им:


Вие не зачитате царският ферман!

Вие не само ще се смирите, но ще и да помагате на вашите комшии да си изградят черквата!


Нямало как да роптаят срещу царския ферман велможите:


Ако има царски ферман, ще се покорим на царските думи! и повече не попречили на градежа.


Храмът е с вътрешна дължина от седемнадесет метра и с ширина почти десет метра.

Осем са колоните, подпиращи масивния му покрив, нареден с едри каменни тикли.

Височината на сградата е осем метра, а дебелината на стените е метър.

Солидни са вратите на храма, обковани с плътна метална плоча.

Целият двор е заграден от каменен зид, на места висок до десетина метра.


Иконостасът на храм "Успение Богородично" е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от майстор Захари Зограф и брат му Димитър – представители на Самоковската художествена школа или от техни ученици. Съществува хипотеза, че самите те са изографисали и църквата.


И днес край северната част на високия каменен зид текат водите на река Лъджа.


Пристъпвам смирено по каменните плочи, с които е настлан широкия двор, а зелената трева успокоява погледа ми. Цветя кичат всичко наоколо, за които се грижат отлично и днес работливи и добри ръце с постоянна и неуморна любов.


Храм "Успение Богородично" в село Широка лъка
Цветя и усмивки

Вятърът си играе със зелените листи на дървесата в двора.

Сядам на пейка. Слънчеви лъчи проблясват иззад белите облаци на синьото небе.

Мир, любов и благополучие – чувства, напиращи в сърцето ми.


Днес "Успение Богородично" е единственият цялостно реставриран храм в Смолянска област и една от малкото реставрирани църкви от ХІХ век в България.

Храмът и днес е действащ със свещеник и редовно богослужение.


Понеже, които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове. Защото не сте приели дух на робство, та да бъдете пак на страх, но приели сте дух на осиновление, чрез който и викаме: "Авва Отче!" Така самият Дух свидетелствува заедно с нашия дух, че сме Божии чада.

Посланието на апостол Павел към римляните 8:14-16


Как се стига до село Широка лъка?

Широка лъка е село в Южна България, област Смолян, община Смолян.


Село Широка лъка, област Смолян, община Смолян
Амфитеатрално подредените родопски къщи на Широка лъка

Село Широка лъка е разположено в планински район на около 24 километра (на около 34 минути с автомобил) северозападно от областния град Смолян, на около 14 километра (на около 20 минути с автомобил) от курорта Пампорово, на около 6 километра (на около 8 минути с автомобил) от село Стойките и на около 21 километра (на около 28 минути с автомобил) югоизточно от град Девин.


Надморската му височина е 1058 метра.


Разположено е в долината на Широколъшка река в местност Широката лъка, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица. Около селото се намират селата Гела, Стикъл, Солища и Стойките.


Широка лъка отстои на:


  • 226 километра (на около 3 часа и 12 минути с автомобил) от столицата

  • 93 километра (на около 1 час и 47 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 426 километра (на около 5 часа и 43 минути с автомобил) от град Варна

  • 318 километра (на около 3 часа и 47 минути с автомобил) от град Бургас



Как се стига до храм "Успение Богородично" в село Широка лъка?

Храмът се намира край самата главна улица на селото и на южния бряг на Широколъшка река.



Какво може да се посети в близост?

Само на около 8 километра южно от село Широка лъка (на около 15 минути с автомобил) ще откриете Гела – усмивката на Родопите.


Село Гела, община Смолян, област Смолян
Гела – усмивката на Родопите

В село Гела препоръчвам да си направите несравнима по красота разходка и да удивите на величествените красоти, заобикалящи селцето.



В село Гела непременно посетете интересните руини на ранновизантийска базилика – най-високо разположената в югоизточна Европа (1480 метра н. в.).


Руини на раннохристиянска базилика в село Гела
Руини на раннохристиянска базилика в село Гела

На около 24 километра западно от село Широка лъка (на около 34 минути с автомобил) се намира началото на екопътека "Струилица", край която може да се насладите на чудното Самодивско пръскало.


Водопад Самодивско пръскало по екопътека "Струилица" край Девин
Водопад Самодивско пръскало

В близост до град Девин по пътя Кричим – Девин се намира язовир "Цанков камък", част от каскадата "Доспат-Въча".


Язовир "Цанков камък"
Язовир "Цанков камък"

Само на 20 километра северно от язовир "Цанков камък" (на около 25 минути с автомобил) по пътя Кричим – Девин се намира язовир "Въча", част от каскадата "Доспат-Въча".


Язовир "Въча"
Язовир "Въча"

Само на 13 километра северно от язовир "Въча" (на около 15 минути с автомобил) се намира язовир "Кричим".


Язовир "Кричим"
Язовир "Кричим"

Само на 29 километра североизточно от язовир "Въча" (на около 37 минути с автомобил) ще откриете чаровна Перущица.


На около 2 километра преди града се намира Червената църква, която ви приканвам да посетите.


Червената църква край Перущица
Червената църква край Перущица

В Перущица може да разгледате Възрожденско (Даново) училище.


Възрожденско (Даново) училище в Перущица
Възрожденско (Даново) училище в Перущица

До сградата на училището се намира храм "Св. Архангел Михаил".


Храм "Св. Архангел Михаил" в Перущица
Храм "Св. Архангел Михаил" в Перущица

На възвишение югоизточно от града се извисява паметник на трите поколения, до който ви препоръчвам да си направите разходка.


Паметник на трите поколения над Перущица
Паметник на трите поколения над Перущица

Само на 3 километра югозападно от град Перущица (на около 6 минути с автомобил) се намира село Устина.

В Устина поемете по Устинската екопътека до Устински водопад.


Изглед към село Устина от параклис "Свети Георги"
Изглед към село Устина от параклис "Свети Георги"

Само на 41 километра североизточно от язовир "Въча" (на около 57 минути с автомобил) се намира село Първенец и един красив изкуствен водопад, който ви предлагам да посетите.


Водопадът между Храбрино и Първенец
Водопадът между Храбрино и Първенец

На около 15 километра южно от село Храбрино (на около 24 минути с автомобил) се намира чаровния Ситовски водопад.


Ситовски водопад, Родопи
Ситовски водопад, Родопи

На около 3 километра източно от село Храбрино (на около 6 минути с автомобил) се намира село Извор, откъдето стартира пътеката към Момини скали, по която ви съветвам да поемете.


Момини скали над село Храбрино
Момини скали над село Храбрино

На около 36 километра северозападно от язовир "Въча" (на около 45 минути с автомобил) ще откриете борбено Брацигово.


Изглед към Брацигово
Изглед към Брацигово

Градът е великолепна дестинация за разходки и почивка! По време на вашия престой в Брацигово ви препоръчвам да посетите великолепния храм "Свети Йоан Предтеча" и най-високата православна камбанария на Балканския полуостров, която се намира в двора на църквата.


Камбанарията на църква "Свети Йоан Предтеча" в град Брацигово
Камбанарията на църква "Свети Йоан Предтеча"

В близост до църквата ще откриете малкия площад "Синджирли бунар", оформен и изграден около кладенеца, където на 21 април 1876 година Васил Петлешков чете Възванието, кървавото писмо и обявява въстанието.


Кладенецът на площад "Синджирли бунар" в град Брацигово
Кладенецът на площад "Синджирли бунар" в град Брацигово

Издигнат през 1976-та година по случай на 100-годишнината от великите събития от Априлската епопея, мемориалният парк "Априлци" в град Брацигово е паметник на културата от национално значение и ви приканвам да отделите време и да го разгледате.


Мемориален комплекс "Априлци" в град Брацигово
Мемориален комплекс "Априлци"

Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" се намира в центъра на града и аз ви приканвам да разгледате величествената сграда.


Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" в град Брацигово
Народно читалище "Васил Петлешков – 1874" в град Брацигово

Освен с героичното си минало, Брацигово се слави и с невероятните си розови насаждения, които през месец май ухаят божествено.


Брациговски розови насаждения
Брациговски розови насаждения

Ако продължите от Брацигово в посока село Розово, ще се озовете край чуден кът за крайпътна почивка с изключителна панорамна гледка към града.


Изглед към град Брацигово
Изглед към Брацигово

Само на 5 километра южно от Брацигово (на около 9 минути с автомобил) ще откриете чаровното цветно селце Розово, край което се намира язовир "Чорбаново".


Язовир "Чорбаново"
Красива есен край язовир "Чорбаново"

Продължавайки по пътя, ще откриете красивото и спокойно летовище Розовски вриз.


Летовище "Розовски вриз"
Летовище "Розовски вриз"

От летовище Розовски вриз стартират няколко туристически маршрута, един от които ще ви отведе до Гарванова скала.


Параклис "Свети Стефан" и Гарванаова скала над летовище Розовски вриз
Параклис "Свети Стефан" и Гарванаова скала над летовище Розовски вриз

Продължавайки по пътя за село Равногор, което отстои на 16 километра южно от Брацигово (на около 27 минути с автомобил), ще се насладите на чудни гледки, вековни гори и приказна природа.


Село Равногор
Село Равногор

От село Равногор стартират няколко живописни туристически маршрута, един от които е пътеката до Бекови скали.


Пътеката до Бекови скали
Пътеката до Бекови скали

Маршрут "Бекови скали" често се комбинира с пътеката до Червената скала.


Панорамна гледка към океана от Родопи от Червената скала
Панорамна гледка към океана от Родопи от Червената скала

На около 8 километра западно от град Брацигово (на около 11 минути с автомобил) се намира съседния град Пещера.



Пещера е поредният прекрасен български град с изключително борбено минало и горещо ви препоръчвам разходката тук. Ще ви разкажа как да стигнете до панорамната площадка над града, откъдето се разкрива чуден изглед към цяла Пещера!


Изглед-панорама към град Пещера
Изглед-панорама към град Пещера

В Пещера може да посетите крепост "Перистера".


Крепост "Перистера" в град Пещера
Крепост "Перистера" в град Пещера

Старият сахат в Пещера е място, съхранило богата история и аз сърдечно ви съветвам да го посетите.


Часовникова кула "Сахата" в град Пещера
Часовникова кула "Сахата" в град Пещера

Само на около 47 километра северозападно от язовир "Въча" (на около 58 минути с автомобил) се намира град Пазарджик, в който ще откриете градината на света и вечният пламък на мира.


Вечният пламък на мира в градините на света в град Пазарджик
Вечният пламък на мира в градините на света

Градината на света и вечният пламък на мира се намира в съседство с парк-остров "Свобода" в град Пазарджик.


Парк-остров "Свобода" в град Пазарджик
Парк-остров "Свобода" в град Пазарджик

Само на 14 километра югозападно от град Пазарджик (на около 18 минути с автомобил) ще откриете село Паталеница.

В село Паталеница ви препоръчвам да посетите паталенската перла – заровената църква "Свети Димитър".


Заровената църква "Свети Димитър" в село Паталеница
Заровената църква "Свети Димитър" в село Паталеница

В близост до селото се издига чудната Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел", в която ще откриете величествено спокойствие и красота.


Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел" край село Паталеница
Баткунска духовна обител "Св. св. Петър и Павел" край село Паталеница

Напролет феноменално красивите паталенски лавандулови поля пръскат чаромат и чар на фона на величествените Родопи.


Паталенски лавандулови поля
Паталенски лавандулови поля

На около 30 километра западно от град Пазарджик (на около 30 минути с автомобил) се намира чудното селце Голямо Белово.


Село Голямо Белово, област Пазарджик
Село Голямо Белово

Оттук стартира пътеката към величествените руини на Беловска базилика, които горещо ви препоръчвам да посетите.


Руините на Беловска базилика
Величествените руини на Беловска базилика

Оттук може да продължите своето дивно приключение в античността в посока към руините на древния късноантичен и средновековен град-крепост Левке.


Руините на античен и средновековен град-крепост Левке
Руините на античен и средновековен град-крепост Левке

Само на 20 километра източно от град Пазарджик (на около 20 минути с автомобил) се намира град Стамболийски, в който горещо ви препоръчвам да посетите еко парк Стамболийски.


Еко парк Стамболийски
Еко парк Стамболийски

Само на около 19 километра югоизточно от село Широка лъка (на около 29 минути с автомобил) се намира връх Снежанка.


Връх Снежнака и кулата "Снежанка"
Връх Снежнака и кулата "Снежанка"

От върха ще се насладите на невиждани красоти, а от върха на кулата "Снежанка" може да видите слънчевите отблясъци във водите на Бяло море.


Срещу върха се намират Орфееви скали, откъдето ще бъдете прехласнати от още фантастични и необикновени гледки.


Панорамна гледка от Орфееви скали
Панорамна гледка от Орфееви скали

На около 50 километра северно от село Широка лъка (на около час с автомобил) се намира друго китно селце, съчетаващо тишина зеленина и родопско спокойствие – Забърдо.


Село Забърдо, община Чепеларе, област Смолян
Добре дошли в Забърдо

Точно преди селото се намира отбивката към Чудните мостове – чудато родопско вълшебство, което ще ви омае и порази с красота!


Чудните мостове край село Забърдо в Родопите
Грандиозните извивки на Чудните мостове

На около 56 километра североизточно от село Широка лъка (на около час и 20 минути с автомобил) ще откриете поредното симпатично родопско бижу – Белица, община Лъки.


Село Белица, община Лъки
Панорама към Белица

От селото стартира екопътека "Белица – Пещерата", по която ви съветвам да поемете.


Екопътека "Белица – Пещерата"
Скалните рисунки в пещерата край Белица

Навлизане в Белица ще станете свидетели на този чуден скален мост – природна забележителност "Скален мост".


Природна забележителност "Скален мост" край село Белица, община Лъки
Природна забележителност "Скален мост" край село Белица

Очарователният водопад Гюмбертията се намира също край красива Белица, така че посетете го и му се насладете.


Водопад Гюмбертията край село Белица, община Лъки
Водопад Гюмбертията край село Белица

На около 67 километра североизточно от село Широка лъка (на около 1 час и 40 минути с автомобил) ще откриете един от претендентите за най-високо разположеното село на Балканите – Манастир.


Село Манастир, община Лъки, област Пловдив
Село Манастир – един от претендентите за най-високо разположено село на Балканите

В близост се намират 604 стъпала към свободата – към връх Свобода и чудни гледки към океана от Родопи.


Панорама от връх Свобода
Океанът от Родопи

Само на 24 километра североизточно от разклона със Скулптурата на Родопското гостоприемство (на около 30 минути с автомобил) се намира началаната стартова точка на туристическата пътека към Сливодолско падало – един от красивите и високи родопски водопади.


Водопад Сливодолско падало
Водопад Сливодолско падало

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



446 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page