top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Бъдни вечер

Актуализирано: 5.05.2023 г.

Тиха, смирена и благословена вечер.

Мария и Йосиф бяха във Витлеем – мястото, избрано от Бог да посрещне идващия от вечността Княз на мира.


А ти, Витлеем Ефратов, макар и да си малък, за да бъдеш между Юдовите родове, от тебе ще излезе за Мене Един, Който ще бъде владетел в Израиля, Чийто произход е от начало, от вечността.

Михей 5:2


Бременната дева Мария се настаняваше в малкото оборче, отредено от Бог да приюти святото отроче, изпратено от небесата да бъде Спасителят на Земята.


Детска рисунка, изобразяваща Мария, Йосиф и животни в обор

Мария усещаше родилните болки, но сърцето ѝ сияеше от благата вест, която преди девет месеца ангел Гавраил ѝ беше съобщил:


Здравей, благодатна! Господ е с тебе! Благословена си ти между жените. Не се страхувай, Мария, защото си придобила Божието благоволение. И ето ще зачeнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века и царството Му не ще има край.


Смутената девойка беше попитала ангела:


Как ще бъде това, тъй като мъж не познавам?


А ангелът в отговор беше ѝ казал:


Светият Дух ще дойде върху ти и силата на Всевишния ще те осени, затова святото Онова, което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син.


Макар и уплашена, Мария се беше покорила на Словото и на святата воля на Бог – да стане майката на Сина на Бог:


Ето Господната слугиня. Нека ми бъде според както си казал.

Светото евангелие от Лука 1:28-35, 38


Детска рисунка, изобразяваща Дева Мария и Ангел Гавраил

В тази вечер на очакване Йосиф беше неотлъчно до жена си Мария и ѝ помагаше в приготовленията за раждането.

Първоначално, неповярвал на свръхестествената ѝ бременност, Йосиф беше намислил да я напусне тайно, но ангел от Господа му се беше явил насън, донасяйки и на него благата вест:


Йосифе, сине Давидов, не се страхувай да вземеш жена си Мария, защото зачeнатото в нея е от Светия Дух. Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус (Спасител), защото Той е, Който ще спаси людете Си от греховете им. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа, чрез пророка, който казва: „Ето девица ще зачeне и ще роди син и ще го нарекат Емануил (което значи „Бог с нас“).

Светото евангелие от Матей 1:18-25


Йосиф беше сторил точно така, както му беше заповядал ангелът Господен. Той беше взел Мария за своя жена и беше решен заедно с нея да отгледа Божия Син.


Детска рисунка, изобразяваща Йосиф и ангела

Младото семейство смирено и покорно, с вяра, с надежда и с любов очакваше раждането на Христос – единствения по рода си едновременно Бог и човек.

116 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page