top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Архитектурно-исторически и археологически резерват Несебър

Актуализирано: 23.12.2023 г.

Несебър е един от най-древните градове не само в България, но дори и в цяла Европа, възникнал преди повече от 3200 години, и е изключително красив!


Несебър

Мелницата се намира по средата на провлака, свързващ полуострова, и днес е само туристическа атракция, както и своеобразен символ на града.


Старата градска вятърна мелница в Несебър
Старата градска вятърна мелница

На полуострова на днешен Несебър се е намирал древният град Месамбрия Понтика. По-късно през Средновековието е носил името Месамбрия.


Несебър

Месамбрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.


Несебър

Интересен факт е, че легендарният автор на басни Езоп е роден в Месамбрия около 620 година преди Христа и е от тракийски произход.


Морето край Несебър

В края на VI век преди Христа пристигат първите елински заселници – по произход дорийци.


Гледка от Несебър към нос Емине
Гледка от Несебър към нос Емине

Градът постепенно се разраства, като постепенно са построени храмове, училище и театър. Обгражда се с масивна крепостна стена.


"Успение Богородично" или "Света Богородица" в Несебър
"Успение Богородично" или "Света Богородица" е възрожденска православна църква, построена през 1873 година

През 72 година преди Христа градът е завзет от римляните. Месемврия, както е наречен тогава, със своите непокътнати крепостни стени и големи обществени сгради, остава важен търговски и културен център на Черноморското крайбрежие на римска Тракия.


Несебър

След преместване на столицата на Римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове.


В Месемврия се строят нови християнски храмове – базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Всичко това се извършва от водещи архитекти и строители на империята, по подобие на столичните прототипи. Централната църква на Месемврия носи името на "Св. София".


"Св. София", известна като Старата митрополия, е част от архитектурно-историческия резерват в Несебър
Старата митрополия

"Св. София", известна като Старата митрополия, е част от архитектурно-историческия резерват в града, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Разположена е на предполагаемия стар център на града.

Тя е трикорабна базилика с една полукръгла апсида, която отвън е тристенна, с нартекс и атрий (вътрешен двор). Страничните кораби са отделени от централния чрез градени от камък правоъгълни стълбове, свързани с тухлени арки. Над тях стъпва втора аркада. На източната стена над апсидата са разположени три аркирани прозореца. Базиликата е имала двускатен покрив, който не е запазен. В апсидата почти в цялост е съхранен синтронът. Отвътре църквата е била измазана с хоросан и стенописана. Целият под е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета. Вдясно от апсидата е вграден мраморен блок, върху който е вдълбан стих от старозаветен псалм и падналата мазилка открива проникновен вопъл към бъдните поколения: "И викът ми нека стигне до теб!"

Базиликата е построена непосредствено след Халкедонския събор през 451 година, когато Тракийския диоцез преминава под юрисдикцията на константинополския патриарх.

Сградата е разрушена от аварите през VI век и възстановена в началото на VII век.

Сегашния си вид тя придобива след преустройство в началото на IX век.

През Средновековието църквата е катедрален храм на Месемврийска епархия.

Към края на XVIII век е изоставена.


"Св. София", известна като Старата митрополия, е част от архитектурно-историческия резерват в Несебър
Старата митрополия

Градът за пръв път става част от българската държава през 812-та, когато хан Крум го щурмува и завладява и славяни и българи се заселват тук.

"Св. Параскева" е православна църква и част от архитектурно-историческия резерват в града, който е обект от световното наследство на ЮНЕСКО.


Еднокорабна базилика "Света Параскева" в Несебър
Еднокорабна базилика "Света Параскева"

"Св. Параскева" е еднокорабна базилика, датираща от XIII-XIV век с характерен нартекс и олтарна апсида. На изток завършва с петстенна апсида. Градена е от дялан камък и от тухли, в редуващи се пояси.

Украсата по фасадата ѝ е в керамопластичен стил. По дължината на северната и южната фасада минава редица от слепи арки, чиито тимпани са богато орнаментирани. Мотивите – рибена кост, слънце, зигзаг, шахмат и др. – са изпълнени от камък и тухли. Над тях в пояси се развива декоративна украса от четирилистни и кръгли глазирани панички, вградени в самата стена.

Съвременният покрив е двускатен – наследство от по-късни векове. Църквата се е развивала във височина като типична кръстокуполна постройка – кръст, изразен в покрива и над него – в центъра – барабан с купол. Над притвора се е издигала кула-звънарница, за която свидетелствува каменната стълба, вградена в зида, разделящ наоса от притвора. Покривната ѝ конструкция не се е съхранила. Предполага се, че е била куполна. Вероятно над нартекса е имало камбанария.

Сегашният ѝ покрив е строен по-късно.

През XII и XIII в. градът развива активни търговски връзки със земите от Средиземноморието и Адриатика, както и с княжествата на север от река Дунав.


Гледка към старата градска вятърна мелница от Свети Влас
Гледка към старата градска вятърна мелница от Свети Влас

Строят се и се стенописват църквите "Св. Стефан" (XI век) и "Св. Йоан Кръстител" (XI век) – станали прототип на строените по-късно несебърски църкви-шедьоври от XIII – XIV век.


Гледка от Несебър към Свети Влас
Гледка от Несебър към Свети Влас

В продължение на 62 години, от 1201 до 1263 година, Несебър, както и останалите черноморски градове на юг от Балкана, е трайно включен в пределите на българската държава.


Гледка от Несебър към Слънчев бряг
Гледка от Несебър към Слънчев бряг

След почти 40 години византийско владичество Несебър отново влиза в пределите на българската държава през 1304 година по времето на цар Теодор Светослав.


Старият град, погледнат от Свети Влас
Старият град, погледнат от Свети Влас

Градът претърпява голям разцвет по времето на цар Иван Александър.


"Света София", известна като Старата митрополия в Несебър
"Св. София", известна като Старата митрополия

През годините на османско владичество икономическият и културният живот не секват. Построени са църкви, изписвани са икони. Паисий Хилендарски споменава града през 1762 година в своята „История славянобългарска“, като го нарича Замория.


Стари възрожденски къщи в стария град в Несебър

Запазени са много къщи от периода на Възраждането – типични представители на черноморската архитектура, както и много вятърни мелници, обществени бани и чешми.


Нощна панорама от Несебър към Слънчев бряг
Нощна панорама от Несебър към Слънчев бряг

Месемврия е преименуван като Несебър през 1930 година.


Несебър е обявен за архитектурно-исторически и археологически резерват през 1956 година, а през 1983 година културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.


Как се стига до Несебър?



Очарователна разходка ви пожелавам!

bottom of page