top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла

Актуализирано: 28.12.2023 г.

Уважаеми приятели на "Фото моменти", представям на вашето внимание впечатляващите руини на антична крепост, изградена на нос Свети Атанас край черноморския град Бяла.


Антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла

При изграждане на специализирани съоръжения в края на носа през 2010 година случайно се разкриват останките от древен град.


И днес всеки може да се разходи край древните винарни, да види китните лозя, нарисувани върху огромните транспаранти, визуализиращи по един атрактивен начин как е изглеждал този район преди хиляди години.


Антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла
Лостово-винтова преса на винарна №1

Обектът е сравнително нов. Крепостта е отворена за посетители за първи път през 2014 година след реализиран проект за реставрация и консервация.


Още при влизане ме посреща умален макет, представляващ античното селище, намирало се на самия край на нос Свети Атанас.


По време на археологическите проучвания са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение и може би най-значимия за науката обект – раннохристиянски сакрален център, включващ базилика, жилище на главния свещеник, кръщелни, хранилище за дарове и кладенец за светена вода.


Базиликата е трикорабна, едноабсидна и с притвор. Корабите на трите части на базиликата са отделени чрез колони. Колоните и капителите са били от варовик. Сградата е имала прозорци – по време на проучванията са открити фрагменти от прозоречни стъкла. По стените е имало врязана украса, също така стенописи и растителни мотиви.


Голямо впечатление ми направи възстановеният и богато украсен олтар, белеещ се на оскъдните лъчи на залязващото слънце срещу сините вълни на Черно море.


Антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла
Олтарът на базиликата

Олтарът на базиликата е бил изграден от висококачествени мраморни детайли. В центъра върху специално изградена основа се е намирала олтарната маса. На място е разположено копие на оригиналната олтарна маса, открита в близост до абсидата на базиликата. Възстановената оригинална олтарна маса може да бъде видяна в музея в центъра на града.


В задната част на възстановената базилика е изградена панорамна тераса, която открива пред погледа ми невероятна изумителна гледка към безкрайната морска шир.


Много красиво е тук!


Морето е безбрежно!

Вятърът – непрестанен в гоненицата с вълните!

Чайките – волни и устремени към слънцето!


Антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла

Открити и възстановени са две кръщелни помещения, едното от които е било използвано в два етапа.


Кръщелна №1 е била изградена в притвора на базиликата. Стените ѝ са били богато украсени със стенописи. Била е използвана в първите години на покръстването на местното население и е служила предимно за покръстване на възрастни.


Кръщелна №2 е била използвана в два етапа и нейните форма и размери са променени според потребностите на местното население.


Южно от базиликата е била изградена двуетажна сграда, която може да се определи като жилище на главния епископ. След проучване сградата е консервирана.


Винарните

Открити са три винарни, които насочват към извода, че отглеждането на лозя и производството на вино е било едно от основните занимания на населението в крепостта и околностите.


Най-добре запазена е винарна №1, която може да бъде определена като производствен и складов винарски комплекс.


В комплекса е разположена лостово-винтова преса. Мачкането на гроздето е ставало благодарение на механична дървена конструкция, с каменна основа и вертикален винт с ръчка, захваната за неподвижна дървена хоризонтална греда.


Всички интересни артефакти, открити по време на археологическата експедиция са съхранени в местния музей.


Антично селище и късноантична крепост в град Бяла е археологическа недвижима културна ценност (паметник на културата) с категория национално значение.


Как се стига до град Бяла, област Варна?

Бяла е град в Североизточна България. Той се намира във Варненска област и е в близост до брега на Черно море. Градът е административен център на община Бяла.


Градът е разположен на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от двата областни града. Най-близкият град до Бяла е Обзор, който се намира само на около 8 километра (на около 11 минути с автомобил).


Бяла отстои на:

  • 454 километра (на около 4 часа и 54 минути с автомобил) от столицата

  • 323 километра (на около 3 часа и 43 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 53 километра (на около 48 минути с автомобил) от град Варна

  • 77 километра (на около 1 час и 19 минути с автомобил) от град Бургас



Съвременният релеф на Бяла може да се характеризира като хълмист. В западната и северната част на общината попадат източните склонове на Камчийска планина. Тези склонове се спускат плавно към морето с наклон от 2% до 5%.


Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни. Общата дължина на морския бряг е около 14 километра или около 3% от цялата дължина на българския черноморски бряг. По-голямата част от плажовете имат източна, североизточна и югоизточна експозиция, което предлага и по-оптимални условия за слънчево греене.


Ден на град Бяла

5 септември е обявен за ден на град Бяла и се чества от 1984 г., когато селището е обявено за град. Той се разраства като Дни на Бяла и седмица на морето в град Бяла и става традиция от началото на 80-те години.


Белите скали – едно уникално приключение, подготвяно 65 милиона години

В малкото градче се намира палео-геоложкият обект Белите скали. Разположени са между северната страна на централния плаж и устието на Бялата река. Природният и геоложки феномен Белите скали е обект от висока научна и екологична стойност.


Строежът на скалния масив е рядко срещан – представлява последователно напластявани пластове, силно дислоцирани и с ненарушени интервали. По състав геоложкият феномен се състои от здрави, светлосиви варовици с високо съдържание на глина. По време на лабораторни анализи на пластовете се установява, че тънък слой е образуван след сблъсъка на Земята с голям метеорит преди 65 млн. години. Падналият до п-в Юкатан в Мексиканския залив метеорит довел до масовото измиране на организми между периодите креда и терциер и оставил геоложки следи в различни точки на земното кълбо.


Как се стига до антична крепост на нос Свети Атанас край град Бяла?

Крепостта се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището.

Адрес е бул. "Св. Атанасий" 41.



Поставени са указателни табели, които сочат правилния път към нея, така че не е възможно да сбъркате правилната посока.


Пред обекта е изграден обширен паркинг, където спокойно може да оставите своя автомобил и след това да се насладите на една спокойна, любознателна и много интересна разходка.


Какво може да се посети в близост?

Само на около 8 километра южно от град Бяла (на около 11 минути с автомобил) ще откриете изключително красивото и така спокойно черноморско бижу Обзор.


Град Обзор, община Несебър, област Бургас
Обзор – перлата на българското черноморие

Само на около 19 километра южно от град Бяла (на около 28 минути с автомобил) се намира плаж Иракли.


Плаж Иракли
Плаж Иракли

На около 43 километра южно от град Бяла (на около час с автомобил) се намира град Свети Влас – едно уникално съчетание на планина и море.


Свети Влас
Свети Влас

На около 48 километра южно от град Бяла (на около час с автомобил) ще откриете един от най-древните и най-красиви градове на ЕвропаНесебър.


Несебър
Централната църква на Месемврия – "Св. София"

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



314 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Обзор

Иракли

bottom of page