top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Обзор

Актуализирано: 10.04.2023 г.

Уважаеми приятели на "Фото моменти", с изключителна емоция и невероятен трепет бих желал да ви представя прекрасния Обзор!


Паркът на Обзор

Град Обзор е малко, тихо, спокойно, така уютно и чаровно курортно селище, разположено на българското черноморско крайбрежие с обширни плажни ивици, чист морски и планински въздух, гостоприемни хора, многобройни възможности за отдих и развлечения.

Благодарение на своите богати природни дадености е една от най-притегателните туристически морски дестинации – своеобразна перла на черноморската ни ивица.


Обзор е единственият български град, който се намира едновременно на българското Черноморие и в Стара планина.


През последните две десетилетия с нарастването на потока на български и чуждестранни туристи, Обзор се промени, превръщайки се в един изключително известен модерен морски курорт.


Паркът на Обзор

Този съвременен, богат и многообразен туристически град се характеризира с:


  • феноменално красива десет километрова плажна ивица с мек и фин златист пясък и ширина от 20 до 60 метра, която се счита за една от най-дългите плажни ивици на българското Черноморие

  • планински екопътеки и маршрути, водещи към спускащата се към морето Стара планина, насред които гостите на града може да се разходят и да открият прохлада и отмора, любувайки се на невероятното съчетание от морски и планински панорамни гледки

  • уникална и здравословна комбинация от морски и ниско планински климат, която е подходяща за лечение на различни заболявания на дихателната и нервната система, на опорно-двигателния апарат, алергии, ларингити, хронични бронхити, както и възможност за туризъм през всеки годишен сезон

  • близост до плажа – разстоянието от най-отдалечената точка на Обзор до морето е не повече от десетина минути леко пешеходно темпо

  • извори с лековита минерална вода

  • близост на курортното селище до най-големите градове на българското черноморско крайбрежие – морската столица Варна, намираща се на около 55 километра (около 45 минути а автомобил) от Обзор и Бургас – на около 70 километра разстояние (около 55 минути а автомобил)

  • отлично развити транспортни връзки и инфраструктура в града, близостта до летищата в Бургас и Варна, до ЖП гарите, лесния достъп до автобусния транспорт, удобството на таксиметровите услуги

  • разнообразните възможности за настаняване в града – чаровни и уютни семейни къщи за гости, еднозвездни, двузвездни, тризвездни и четиризвездни хотели, огромни луксозни хотелски комплекси, готови да презадоволят потребностите и изискванията и на най-претенциозните си гости

  • многобройните възможности за забавление – барове, ресторанти, механи и кафенета

  • удобни условия за почивка с деца – освен благоприятния здравословен климат, курортът разполага с лунапарк, детски площадки и атракциони, обширни прохладни паркове

  • вкусна кухня

  • автентичен фолклор, богатият културен живот на град Обзор със спазването на многовековните традиции и обичаи

  • хилядолетна история на град Обзор – тук още от древността са съжителствали различни племена и народи – траки, римляни, византийци, прабългари, славяни, турци, чиито бит и традиции са оставили богато историческо и културно наследство. В града са открити много римски и византийски монети, капители, керамични съдове и др., някои от които се съхраняват в Археологическия музей в София, а други могат да се видят в централния парк на курортното селище

  • започналите през 2012 г. археологически разкопки в града, където може да се видят части от стени от автентична римска баня, датираща от IV век до VI век

  • изключително благоприятното съчетание между цените и качеството на предлаганите туристически услуги

  • възможността гостите на града да наблюдават многобройните провеждани международни фестивали

  • многобройните варианти за спортуване – тичане, колоездене, плажен волейбол, плуване, сърфиране, гмуркане, каране на джетове и водни ски за тези, които по време на своята годишна или седмична почивка обичат да съчетават полезното с приятното

  • и далеч не на последно място – сигурността и спокойствието в град Обзор, където липсват шума и суетата на големите пренаселени курортни комплекси.


Обзор е селище с древна история, богати традиции и култура, където в чудна прегръдка се събират море, златисти, безкрайни плажове и зелени планински хълмове. Тук, на това благословено от Бога и дарено на хората място, бихте прекарали по уникален и незабравим начин своята почивка и повярвайте – бихте се върнали отново.


Бяла морска вълна, разбиваща се на брега

Как се стига до Обзор?

Град Обзор се намира на границата между Бургаска и Варненска област.

Разположен е в северна България край главен път Е87, свързващ големите морски центрове Варна и Бургас.

Обзор отстои на:

  • 55 километра южно от град Варна

  • 6 километра южно от град Бяла

  • 37 километра северно от град Несебър

  • 70 километра северно от град Бургас.



Географското разположение на Обзор на брега на Черно море и неголямата облачност създават условия за продължителното слънчево греене – през силния туристически сезон – повече от 10 часа дневно, а през май и септември – средно 8 часа.


Брегът на Обзор

Лятото и началото на есента се отличават със слънчево умерено влажно време, малка облачност, вятър и невисоки температури.

Морският бриз има определено климатично значение от средата на пролетта до месец октомври. През месец юли и август почти половината от дните са с бризова циркулация, в резултат на което по-рядко се стига формиране на горещо и много сухо време. Зимните температури не са много ниски, а летните не са много високи.

Средната годишна температура в град Обзор е 12.3 градуса по Целзий.


Брегът и морето на Обзор

Пролетта е по-удължена, по-хладна и влажна, с чести превалявания. Лятото е прохладно, а есента се задържа по-продължително време по-приятна и сравнително по-топла. Зимата е мека.


Климатът и природните особености на Обзор предполагат лечението на редица заболявания:

  • детски болести: рахит, лимфатична и ексудативна диатеза, алергична диатеза, заболявания на дихателната система, дистрофии на костите, възстановяване след боледуване и други

  • заболявания на дихателната система: хронични алергични ринити, ларингити, хронични синузити и други

  • алергични заболявания

  • заболявания на нервната система

  • заболявания на опорно-двигателния апарат

  • заболявания на кожата

  • болести на кръвта

  • гинекологични заболявания.


Златен фин морски пясък по брега на Обзор

Обзор е разположен южно от долината на река Двойница върху най-северните склонове на Еминска Стара планина*, непосредствено до Черноморския бряг. Средната му надморска височина е 65 метра.


*След долината на река Луда Камчия, билото на Стара планина достига долината на река Двойница. По нея планината завършва край град Обзор. Еминската планина е една от последните от веригата Стара планина. Тя е широка и ниска (600 метра, а на места под 400 метра). Спуска се стръмно към долината на река Хаджийска и завършва в Черно море със стръмна скала, висока 60 метра на нос Емине.


Еминска Стара планина
Еминска Стара планина

Релефът на района е нископланински, долинен и брегови с разнообразен ландшафт и изключително красив пейзаж.


От нос Свети Атанас (на север от Обзор) до нос Емине (на юг от Обзор) са се образували обширни плажове от златисти среднозърнести кварцови пясъци, които през горещите летни дни се нагряват до поносими температури.


Нос Свети Атанас и морето на Обзор
Нос Свети Атанас

Крайбрежните участъци край селището са уникални по запазеност от студени ветрове и съчетание на морски с планински климат. Лятната бризова циркулация, продължителното слънчево греене, умерените дневни температури, сравнително ниската облачност са идеалните климатични условия за климатотерапияаеротерапия (лечение на чист въздух), хелиотерапия (лечение със слънчеви бани) и таласотерапия (лечение с водни процедури).


Нещо изключително важно – водите на морето край Обзор са чисти и все още незасегнати от индустриално замърсяване!


Морето на Обзор

Освен за почивка и лечение градчето предлага възможности за любителите на риболова и водните спортове. А широката му откритост и по-честите случаи на вълнение са особено благоприятни за ветроходство и сърфинг.


Цветна табела "Добре дошли" в Обзор

История

Първото известно име на селището е Навлохос. То е от тракийски произход и означава място край морето. Тук са живели траки от племето нипсеи, което населявало земите южно от река Панисос (Камчия) до Аполония (Созопол). Следи от тракийско строителство са намерени на нос Емине и на западната височина от Обзор.


През 510 г. пр. Хр. възниква Месемврия, основана като Мегарска колония, и само няколко десетилетия след това се заражда апойкия – емпорион (тържище) – Навлохос Месемврийски. Така Навлохос запазва името си, но вече е между мегарските колонии, като става занаятчийски и търговски център.


Около Ι век пр. н. е. Навлохос не се споменава само като като колония на Месемврия. Селището има почти самостоятелно стратегическо и икономическо значение. От този период е известно и с името Хелиополис – град на слънцето.


През 72 г. пр. н. е. по време на войните на Римската империя с Понтийското царство по Западния бряг на Черно море преминал римският консул Марк Теренций Лукул. Той разрушил Аполония, завладял Месемврия и на следващата година влязъл в Навлохос. Той наредил да бъде построен храм на Юпитер и с това дал и новото име на селището – Темплум Йовис. То станало важна станция на римския крайморски път от Месемврия до Одесос (Варна). Останки от колони с капители от този период са изложени в градинката в центъра. Храмът на Юпитер все още не е проучен и за съжаление археологически разкопки не са правени. В местността Козяк е открит един извънредно интересен портрет на мъж, изваян от варовик. Характерни са широко отворените очи и опростените и схематично предадени черти на лицето. Имитативното е отстъпило място на абстракцията на природните форми, доведени до крайност. Стилът на този портрет намира известни успоредици в живописта и пластиката от времето на Юстиниан I. Портретът от Обзор е един от най-късните представители на отмиращата в източноправославния християнски свят свободна скулптура. Той може да се датира от IV век и представлява един от най-редките паметници в сбирките на Националния археологически музей в София.


Парка на Обзор

В ранния християнски период между IV и V век селището получава ново име – Теополис, град на бога. Изградени са били три базилики, от които днес няма и следа. По същото време е построен манастирът "Св. Никола" до Емона. По-късно по време на Възраждането в същия манастир е работил Софроний Врачански.


От ранния византийски период са и баните – терми, които представляват уникален комплекс от над 1000 кв. м. Досега са разкрити три помещение с три екседри, вградени в дебелината на зида. В тях е имало малки басейнчета за вода, студено помещение, топло помещение с хипокаустна система за отопление, като при термите на Хисаря.


След създаването на Българската държава и Теополис е бил включен в нейните рамки. Българите поправили римската крепостна стена и от тогава тя е известна с името Козяк и дава и следващото име на селището. Крепостната стена е била висока 10 метра и 3 метра дълбока, с няколко стражеви кули. Останки от крепостната стена все още личат в местността Калето, докъдето води еко пътека. Не отдавна се разкри и стражева кула на брега на морето и останките от крепостната стена, които все още не са социализирани.


Северно от Обзор, през селата Паницово, Раковсково и Приселци е преминавал граничният Аспарухов вал, който е бил част от българската ранносредновековна отбранителна система.


В края на XIV век всички черноморски градове били вече в рамките на Османската империя. През XV век селището се нарича с турското име Гьозлю, а по-късно е известно с имената Гьозекен или Гьозекьой. Турските имена са свързани с красивия изглед на селището. През това време от пристанището на селото се изнася най-вече дървен материал, кюмюр (дървени въглища) и жито.


След Руско-турската освободителна война селото остава в пределите на Източна Румелия. През 1885 г. е провъзгласено Съединението. В Гьозекен пристигат първите преселници от Източна Тракия, а до началото на XX век се изселват всички турци от селището, а през 1925 г. и гърците.


Плажът на Обзор

Началото на по-значителни туристически посещения в Обзор (тогава Гьозекен) се поставя през 1925 г., когато тука бива построен първият лагер за учениците от III Софийска гимназия. Ето какво пише директорът на гимназията Сергей Денков за Обзор:


Село Гьозекен е едно от най-хубавите и чисти приморски села. Разположено тъкмо в подножието на крайния северен склон на Стара планина, то, поради своето местоположение, по хубава околност, по красота надминава кажи-речи почти всички останали наши крайморски селища.


Скоро Обзор става един от първите курорти по нашето Черноморие. През 1930 г. тук е построена първата почивна станция "Тича"“, а през 1932 г. на високия морски бряг биват построени много частни вили, които се ползват и до днес. Характерно за това време е, че повечето от летовниците посещават селото за лечение и по-малко за почивка.


Едва през 1934 г. турското име на селото е заменено с Козякград, но то просъществува една година.

От 1935 г. селището носи благозвучното име Обзор, свързано с неповторимото му разположение.


Към 50-те години селището се ползва с известност на предпочитан наш морски курорт, най-вече като център за социален отдих. Тук са построени 42 почивни станции и пионерски лагери, два огромни къмпинга и един мотел, който се е ползвал от чуждестранни туристи, а основната леглова база е била разположена в частни квартири.


На 5 септември 1984 г. Обзор е обявен за град.


Разходка с каляска, теглена от кон, през нощта в Обзор
Романтична разходка из града с файтон

Морската градина на Обзор е невероятно красива! Разходките край фонтана и оформените алеи са истинско удоволствие.


Фонтанът в парка на Обзор

Усмихнатите хора на Обзор обожават цветята и красят своя невероятен град с тях! Всичко в Обзор е цветно – това е град на цветята, световете и усмивките!


Цъфнали жълти цветове

Увеселителният парк е великолепен, а край него се намира зеленият обзорски надпис!


Цветен надпис Обзор

А когато се спусне нощта – Обзор грейва в цвят и светлина! Очарователен и магнетично-фееричен!


Картичка от Обзор със Стефан от "Фото моменти"

През 2006 г. Общината изгражда площад с фонтани, пейки и часовникова кула, висока 12 метра.


Часовниковата кула в центъра на град Обзор

Фонтанът на централния площад в града пее чрез водни струи!


Фонтанът на площада в центъра на град Обзор

Цветните пейки около фонтана оцветяват сивия делник и придават шарена емоция на всичко!


Цветна пейка във формата на цветни моливи

Изгревите тук са едни от най-красивите!


Обзорски изгрев

Очарователна разходка ви пожелавам!

323 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page