top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Агатополис – градът на любовта и щастието

Актуализирано: 23.12.2023 г.

„Quo vadis, Ахтопол?" – "Докога ще пътуваш назад в хилядолетията, Ахтопол?" – възкликнал световноизвестният български археолог проф. Велизар Велков покрай невероятните открития на подводна морска експедиция през 1983 година край Ахтопол.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол
Руини – останки от едно безвъзвратно отминало време

И ето ме в един горещ майски ден на пристанището на Ахтопол – градът на любовта и щастието.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол

Защо град на любовта и щастието? – ще попитате вие.

Ей сега ще ви разкажа!

За всички любознайковци специално съм подготвил пълната, детайлна и така подробна легенда!

Ето я и нея:


Легенда за възникването на Ахтопол – градът на щастието и любовта

На планината на боговете Олимп бил организиран височайш голям съвет, на който били поканени да присъстват абсолютно всички богове, техните синове и дъщери.

Богът на моретата и океаните Посейдон пръв пристигнал на Олимп точно за съвета на боговете, като бил придружен от синовете си. Когато се явил при Зевс, синовете му приели човешки образ, а най-красив от тях бил Делфин.

Разхождайки се, те видели на една лъчезарна и огряна от слънцето поляна три млади девойки да се люлеят в три златни люлки.

Делфин се доближил до една от девойките, усмивката на която греела като слънце, и в тоз час Амур уцелил с любовна стрела сърцето му. – Коя си ти, о красива девойко? Най-дивна от всички и най-прекрасна на Олимп. Усмихвайки се, девойката му отвърнала: – Аз съм Агата, дъщеря на Зевс и Хера и съм орисана да бъда робиня на любовта. А ти кой си, момко? – Делфин – син на Посейдон, богът на моретата и океаните. Придружавам баща си заедно с моите братя. И от този момент буйно пламнал огънят на една голяма и истинска любов. Като се върнал Делфин при баща си му се примолил да я поиска от Зевс за негова жена.

Тътен и гръм разтърсили Олимп като чул молбата Зевс Гръмовержец и веднага изгонил сватовниците.

Свили се сърцата на двамата млади, разделили се, но любовта им станала още по-силна.

Дни и нощи Делфин се мятал из морето от Колхида до Астея. Огромни вълни вилнеели и се разбивали в скалите край брега. Моряците не смеели да влязат в това море и го нарекли Аксейнос Понтос (Негостоприемното море).

Агата и тя по цял ден седяла в покоите си и плачела за голямата си любов. Само вечер излизала навън и разговаряла с луната и любимата си птица – кукумявката Агао.

Всеки ден Делфин изпращал по една чайка вест до любимата си, за да сподели мъката си, но чайките се връщали без отговор. Изпратила и Агата любимата си птица, кукумявката Агао, с надежда, че ще го види и разговаря с него. Долетяла кукумявката край брега на морето, кацнала на крайбрежните скали и започнала да го зове с всички сили. – Защо така крещиш, зловеща птицо? – чула тя глас от морето. – Кой си ти, дето ме наричаш така? Аз нося мъката на любовта и търся Делфин, за да му я предам. – Аз съм Делфин. Горко ми! – Изпраща ме моята господарка Агата да ти предам, че след раздялата любовта и мъката ѝ не се побират на Олимп. – Ще я открадна! – решил Делфин. – Предай на господарката си, че ще дойда с бързо летяща лодка, теглена от лекокрили чайки, да я взема. Нека тя преспи баща си за два дни и две нощи и слезе на брега на морето. Така и станало. Майката на Агата – Хера, която познавала земните и божествени билки, намерила и сварила отвара от приспивно биле и като го наляла във виното на Зевс, той заспал дълбоко и за дълго. Агата целунала благодарно скъпата си майка и полетяла с бързата лодка на Делфин към царството на Посейдон. На скалата, където била кацнала кукумявката, блестял дворец от мрамор. В него въвел Делфин своята любима. Събудил се Зевс и като разбрал измамата изпратил палачи да я накажат жестоко. Когато пристигнали палачите, видяла ги кукумявката, макар да било нощ, и закряскала зловещо и предупредително.

Събудил се Делфин, упоен от любовта на Агата и събрал свитата си. Пренесъл любимата си в лодка, а палачите примамил до морето.

Боят бил жесток, но победила любовта!

Заживели щастливи Делфин и Агата. Народили им се много деца и създали град. Нарекли го Агапи-полис (град на любовта). Най-почитана в този град между птиците била кукумявката Агао (символ на щастието).

Слънцето кротко галело с лъчите си сините води на морето и то нежно целувало с укротени вълни крайбрежните камъни. Отново кораби заплували от бряг до бряг, разперили платна, като бели чайки, а моряците с благодарност нарекли това море Евксинос понтос (гостоприемното море).


Слънчевият Ахтопол e град с невероятно богата антична и средновековна история.

Първите заселници по тези земи са се появили около 5000 години преди Христа, което означава, че древният Агатополис (Агатопол) е основан доста назад във времето.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол

Около първото хилядолетие преди Христа тук се заселили траки, които били отлични мореплаватели.

В района на ахтополския залив са открити каменни, оловни и железни котви, които свидетелстват за това.

В продължение на столетия Агатополис е най-големият и богат град по Странджанското крайбрежие.

Два големи пожара (единият през октомври 1918 година, другият отново октомври, но през 1935 година) унищожават напълно стария град и на негово място бива издигнат новият Ахтопол.

Средновековният Агатополис е бил разположен на днешния Ахтополски полуостров — части от крепостната стена на града преграждат тесния провлак на вдадения в морето къс суша, дълъг не повече от 300 метра и широк 150 метра.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол

Останките от крепостта на това място са внушителни — отделни части са високи до четири метра.

Макар и сравнена със земята, линията на крепостната стена може да се проследи по цялата брегова линия на полуострова.

Разкопки тук, а и въобще на полуострова, не са правени.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол

Стената при провлака е широка почти три метра и е изградена от едри ломени камъни, споени с хоросан, в който са примесени счукани тухли и керемиди.

На места ясно се виждат пет редови пояси от тухли.

Трудно е да се проследи във времето построяването на крепостната стена на града, поради пълната липса на исторически сведения.


Руини на древния Агатополис в Ахтопол

Датирането на археологически находки (монети, керамични съдове, котви), отнася възникването на селището при Ахтополския полуостров някъде около VI-V век преди Христа.

В периплуса на Ариан, съставен към 131 година, е отбелязано, че на 250 стадии от Херсонес (Маслен нос), т. е. точно разстоянието до Ахтополския полуостров, има пристанище Авлеутейхос. Не е ясна съдбата на това селище обаче, защото то и околностите му са оставали почти винаги встрани от големите варварски нападения.

Но защо и кога Авлеутейхос е получил името Агатополис към момента остава неизвестно.

Неизвестно е и кога е бил укрепен с крепостна стена — в списъка на крепостите, възстановени от император Юстиниан, Агатополис липсва. Може би той е бил укрепен от император Анастасий в края на V век – началото на VI век, когато според някои сведения са били укрепени някои черноморски градове на империята.

В 812 година при победоносната офанзива на хан Крум градът е бил завладян от българската войска.

Агатополис трябва да е бил вече повече от впечатляващ град, щом като името му е заслужило да бъде изсечено на една от колоните в Плиска.


Късноантична и средновековна крепост в град Ахтопол е обявена за недвижима културна ценност (НКЦ) паметник на културата с категория национално значение.


До нови срещи от древния и слънчев Ахтопол, приятели!


1391 преглеждания2 коментара

Последни публикации

Виж всички

Синеморец

bottom of page