top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Байкушевата мура в национален парк "Пирин" – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света

Актуализирано: 4.06

Какво е чувството?


Байкушева мура – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света
Байкушевата мура – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света

Какво почувствах, заставайки редом до едно от най-старите живи същества на Земята?


Байкушева мура – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света
Байкушевата мура и Тодорка

Какво усетих, полагайки ръка върху кората му?

Какво е чувството?


Благоговение пред величието на Твореца! Пълна и завладяваща еуфория пред чудесата, с които ни е дарил! И огромна благодарност за това, че съм жив и имам възможността да опра ръка върху едно от най-старите живи организми на Земята. Същество, което със своите 1300 години живот на тази земя е видяло и преживяло много, наистина много.


Ще откриете Байкушевата мура в Пирин планина на 1930 метра надморска височина.


Пирин планина
Пирин планина

В гъстите горски дебри, покрили склоновете на тези пепеляви мрамори тя продължава да расте и днес.


Национален парк "Пирин"
Национален парк "Пирин"

Мурата се намира в границите на национален парк "Пирин" и е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus leucodermis).Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в България, както и едно от най-старите дървета в света.


Байкушева мура в Национален парк "Пирин"
Байкушева мура в Национален парк "Пирин"

Приблизителните ѝ размери са:


  • височина – 26 метра

  • диаметър на ствола – 2,48 метра

  • обиколка – 7,80 метра


Байкушева мура – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света

Защо Байкушева?

Наречена е на името на лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр.


Мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови, разпространено в планините на височина между 1000 и 2100 метра надморска височина. В Европа са разпространени бялата и черната мура. Бялата мура е петоиглен бор с лека и здрава, трайна и смолиста дървесина. Видът е ендемичен за северната и централната част на Балканския полуостров, в България се среща основно в Рила и Пирин. Черната мура пък е двуиглен бор с твърди игли.


Най-старото дърво в България и в Европа

Понастоящем Байкушевата мура не е най-старото дърво в България. Официално то е второто по възраст дърво след Гранитския дъб в село Гранит, Старозагорско, който е на възраст 1679 години.


Но как се определя възрастта на дърветата?


Свредел на Преслер

Възрастта на дърветата се определя с един интересен и прост уред, наречен свредел на Преслер.


Свредел на Преслер (Туристически информационен център НП "Пирин")
Свредел на Преслер (Туристически информационен център НП "Пирин")

Свределът на Преслер е ботаническа сонда, която служи за датиране възрастта на дървета. С този специализиран инструмент се извлича част от дървесната тъкан от живо дърво с относително незначително нараняване на самото растение.


Изобретен е от Макс Роберт Преслер (Maximilian Robert Preßler, 1815 – 1886), немски лесовъд и инженер.


Инструментът се състои от дръжка, накрайник за шнек и малка, полукръгла метална тавичка (извличаща сърцевината), която се вписва в шнека; последният обикновено се произвежда от карбидна стомана. Най-често се използва от лесовъди, изследователи и учени за определяне на възрастта на дадено дърво. Тази наука се нарича още дендрохронология.


Туристически информационен център НП "Пирин"
Туристически информационен център НП "Пирин"

Операцията позволява на потребителя да преброи пръстените в сърцевината, за да разкрие възрастта на изследваното дърво и скоростта на растежа му. След употреба инструментът се разглобява: шнекът и екстракторът се вкарват в дръжката, което го прави изключително компактен и лесен за пренасяне.


Туристически информационен център НП "Пирин"
Туристически информационен център НП "Пирин"

От туристическия информационен център на НП "Пирин" в град Банско научихме още за манипулацията на Байкушевата мура, осъществена през лятото на 2023-та година.


Посетители забелязват, че един от огромните и сериозно надвиснали клони на дървото се пропуква и подават сигнал. Съвестните и отговорни служители на национален парк "Пирин" реагират светкавично! Правят оглед на място и вземат решение пропукания клон да се отреже, защото в случай че бъде оставен в този си вид, той може да нанесе по-тежки последици на старицата, което да застраши нейния живот. Клонът е отрязан и парчета от него са донесени в туристическия информационен център на НП "Пирин" в град Банско.


Туристически информационен център НП "Пирин"
Туристически информационен център НП "Пирин"

Ето и една отлична визуализация за възрастта на Байкушевата мура в национален парк "Пирин" – живо същество на възрастта на България и едно от най-старите дървета в света, която заснех специално за вас в туристическия информационен център на НП "Пирин" в град Банско.


Как се стига до град Банско?

Банско е град в Югозападна България, административен център на община Банско, област Благоевград.


Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 метра надморска височина. Отдалечен е на 56 километра от областния град (на около 56 минути с автомобил).


През Банско протича река Глазне.


Климатът в района е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.


Банско е спирка от маршрута на железопътната теснолинейка Септември – Добринище.


Банско отстои на:


  • 156 километра (на около 1 час и 51 минути с автомобил) от столицата

  • 146 километра (на около 2 часа и 30 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 512 километра (на около 6 часа и 23 минути с автомобил) от град Варна

  • 396 километра (на около 4 часа и 30 минути с автомобил) от град Бургас


Как се стига до Байкушева мура в границите на национален парк "Пирин"?

Байкушевата мура се намира край самия път, водещ от град Банско към хижите "Бъндерица" и "Вихрен". Мястото е разположено на около 14,5 километра югозападно от Банско и до него се стига за около 36 минути с автомобил.Можете да оставите своя автомобил на изградения паркинг и да се запътите в посока запад, където ще видите многобройни информационни табели.


Паркинг хижа "Бъндерица"
Паркингът

До Байкушева мура се стига по маршрут, изграден от дървени стълби, започващи от паркинга до хижа "Бъндерица".Изградените стълби са леко стръмни, но изключително удобни за изкачване и последващо слизане.


Дървените стъпала, водещи към Байкушевата мура
Дървените стъпала, водещи към Байкушевата мура

Дървените стъпала пресичат асфалтовия път, водещ в посока хижа "Вихрен" и продължават нагоре към дървото.


Дървените стъпала, водещи към Байкушевата мура
Дървените стъпала, водещи към Байкушевата мура

Не бива да забравяте, че се намирате насред национален парк "Пирин" и по никакъв начин не трябва да замърсявате природата или да нанасяте каквито и да е вреди!Край Байкушевата мура е изградена панорамна площадка с дървени пейки.


Панорамната площадка с пейките край Байкушевата мура
Панорамната площадка с пейките

Целият маршрут от паркинга до панорамната площадка се изминава за около 10 минути с нормално ходене и снимки. Пътят е лек и изключително приятен и е достъпен за цялото семейство.


Най-близката забележителност, която се намира само на няколкостотин метра от паркинга, е хижа "Бъндерица". Тя се издига насред красива природа и е чудесно място за отдих и хапване. До нея се стига, като от паркинга продължите по пътя нагоре към планината и за около 5 минути ще сте на входа ѝ.


Оттук асфалтовият път продължава в посока хижа "Вихрен".Докато пътувате от град Банско в посока хижа "Вихрен", край пътя се оглеждайте за отбивка, намираща се до невероятно красивата, свежа и впечатляващо шумна река Демяница.


Река Демяница

Демяница е река от басейна на Места, която събира водите на шест езерни групи – Василашки, Валявишки, Превалски, Типицки, Къркъмски и Газейски езера. Под името Валявица води началото си от Валявишките езера на 2400 метра н. в. Първоначално тече на запад, но след като минава през местност Тияците, се насочва право на север. Водосборният ѝ басейн се изчислява на 37 кв. км. Средният наклон е 102 промила, тоест на всеки километър линейна дължина реката се спуска с повече от сто метра. Край хижа "Демяница" приема два големи притока – отляво Василашката река, а отдясно Газейската река. След това в нея се вливат още две реки – Къркъмската отляво и Юлен отдясно. Това я прави сравнително пълноводна река с дебит около 1,5 куб. метра в секунда.


Над Банско Демяница се слива с река Бъндерица и двете заедно образуват река Глазне. Общата дължина на река Демяница до сливането с Бъндерица е около 14 километра.


Ето, насладете ѝ се и усетете свежестта на планината!Какво може да се посети в близост?

Банско е невероятен град, изпълнен с история, безмерна красота и великолепни забележителности!


Изглед-панорама към Пирин и град Банско
Изглед-панорама към Пирин и град Банско

За този великолепен град, издигащ се насред феноменално красивите зелени склонове на Пирин, мога да разкажа наистина много, ето защо ви предлагам да посетите моята специална публикация "Един необикновен уикенд в Банско", в която съм събрал цялата неподправена емоционална атмосфера на този великолепен пирински край.Съществува в град Банско една къща, чиито стаи били чудно изрисувани с дивни прелестни картини, нейните стени от камък били майсторски изографисани с уникални причудливи приказни орнаменти, а от таваните се усмихвали слънца, резбовани от дърво.


Фини краски,

разни форми,

завъртулки всякакви,

уникални, интересни, та чудесни!


Любов!


Музей "Велянова къща" в град Банско
Музей "Велянова къща" в град Банско

Разказват, че именно любовта – истинската, вечната, неугасващата, неразрушимата, неувяхващата, нестихващата, силната, непреходната, святата – е вдъхновила автора на тези изящни фрески да ги създаде!


Чудната къща и днес е запазена, а нейната знаменита стенна живопис, грее и блести по-ярко от звездите на небосклона и разказва за любовта на Уста Велян и неговата любима – София Бенина!Музей "Велянова къща" в град Банско

Това е изразът на любовта на Уста Велян към своята София, чудно изографисана и разказана ни тук – завинаги!


Веляновата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 87 на Държавен вестник от 1967 година.


Декоративната украса на Веляновата къща е обявена за художествен паметник на културата с национално значение в брой 59 на Държавен вестник от 1973 година.


През 1977 година къщата е отворена за посещение.


Музей "Велянова къща" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Музей "Велянова къща" в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до родната къща на патриарха на българските учители и книжовници Неофит Рилски – Бенината къща.


Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско
Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско

Бенината къща, както също е известна, е с характерна архитектура, типична за възрожденските къщи, издигани през XVIII век ÷ XIX век в Банско – с дебели каменни стени, с високи зидове и с бойници в зидовете, т.е семейна къща-крепост.

Обявена е за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.


Къща-музей "Неофит Рилски" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Бенината къща в град Банско
Бенината къща в град Банско

Съветвам ви да чуете страхотната беседа, която уредниците на това чудесно място поднасят на своите гости.


Освен че разгледах с огромен интерес цялата къща-музей, с голяма доза детско любопитство заедно с моя син се промушихме през тайните ѝ коридори.


Бенината къща в град Банско

...тоз див Светогорец – за рая негоден,

и фърляше тайно през мрака тогаз

най-първата искра в народната свяст.

Из "Паисий"

Иван Вазов


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско
Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до монумента на Паисий в центъра на Стария град, издигнат през 1977 година по проект на арх. Стойчо Тодоров.


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Каменните страници около Паисий символизират неговата "История славянобългарска".


Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско
Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско

През 1922 г. пожар унищожава до основи родния дом на Паисий Хилендарски. И тъй като спомените избледняват, банскалии решават да сложат на мястото на изгорялата къща камък с паметен надпис, за да се помни къде е роден първият български будител, запалил най-първата искра и положил основите на Възраждането по българските земи в онези тежки, дълги, жестоки, неприветливи, тъжни и така тъмни години на робство.


Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско
Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско

Паметният камък стои самотен до 2002 година, когато в близост до него започва изграждането на Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски".


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Родом от Банско е един от моите любими поети Никола Вапцаров. Винаги съм усещал неговите стихове по един несравним, незаменим и различен начин – някак живи, вкопчили се в живота със страшна сила, без да го изпускат ни за миг.


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско

И сега, когато се разхождам из родния му град, аз не пропускам да посетя дома, в който е израсъл, който междувременно е превърнат във впечатляващ музеен комплекс, намиращ се на площад, носещ неговото име, насред който се издига негов паметник, а отсреща се белее сградата на народното читалище в Банско и познайте – наименувано е "Никола Вапцаров – 1984".


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Музеен комплекс "Никола Вапцаров"

Музеят на Вапцаров е задължителна спирка от чудния бански тур за всеки гост на града и аз категорично го препоръчвам!


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Пано-фото история на поета

Разположен в центъра на Банско, музеят е не само част от площадното оформление, но и един от символите на чудното планинско градче.


Музеят се помещава в къщата, в която поетът е живял след 1912 година.


Бронзов барелеф върху родния дом Никола Вапцаров в град Банско
Бронзов барелеф върху родния дом на поета

Вапцаров не е роден в къщата, в която израства. Родният му дом се намира на минути от площад "Никола Вапцаров" и върху стената на къщата днес има окачен бронзов барелеф с лика на поета.


Домът, в който се е родил Никола Вапцаров
Домът, в който се е родил Никола Вапцаров

Паметникът на Никола Вапцаров е разположен в центъра на град Банско.


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България. Обявен е за паметник на културата с национално значение.


В Банско се намира Кабинков лифт Банско.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Най-популярният в България ски курорт – Банско разполага с удобни и безопасни лифтове, от които гостите на града могат да се възползват през цялата година.


На разположение на жителите и гостите на курорта са два шестседалкови, шест четириседалкови, два двуседалкови лифта и един кабинков лифт, който е и най-атрактивния и предпочитан лифт в града.


Кабинковата въжена линия "Банско – Бъндеришка поляна" е с дължина на трасето от 6 233 метра, което я нарежда на второ* място по дължина.


*Първенството се държи от Симеоновската въжена линия на Витоша, която е с дължина на трасето 6720 метра.


Гондолата, както още наричат кабинковия лифт Банско, е произведен от австрийската компания Doppelmayr през 2002 г.,(днешната австрийско – швейцарска компания Doppelmayr-Garaventa) и е въведен в експлоатация през 2003 г.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Трасето, през което преминава лифта, е с денивелация от 597 метра, а капацитетът на съоръжението е около 2 000 души на час.


Станциите на осем местният кабинков лифт Банско са три – долна (начална), междинна и горна (крайна).


Долната (начална) станция се намира на 998 метра н. в. и отстои на около 2,5 километра от центъра на Банско.


На долната станция на лифта се намират и касите, от които могат да бъдат закупени билетите и картите за ползване на лифта.


Междинната станция е ситуирана в местност Чалин валог на 1468 метра н. в.


Тук вариантите на туристите са два – или да слязат от лифта, за да се разходят и спуснат по пистите на Чалин валог, или да продължат към горната станция на лифта.


Последната част от трасето на кабинковия лифт започва от междинната станция "Чалин валог" до Бъндеришка поляна.


Бъндеришка поляна в Пирин
Бъндеришка поляна

Местност Бъндеришка поляна, където е ситуирана горната (крайна) станция на лифта е едно от най-атрактивните места за летен и зимен туризъм в Пирин планина.


Как се стига до Кабинков лифт Банско?Съвсем наблизо само на 5 километра северно от град Банско (на около 8 минути с автомобил) ще откриете село Баня, Разложко – най-богатото на минерални извори село в България!


Село Баня, Разложко
Село Баня, Разложко

В село Баня може да разгледате Старата българска баня, построена в римски стил.


Старата българска баня в село Баня, Разложко
Старата българска баня

В село Баня може да разгледате старата турска Муртина баня (османски хамам).


Муртина баня (османски хамам) в село Баня, Разложко
Муртина баня (османски хамам)

В село Баня може да видите паметника на Неофит Рилски.


Паметник на Неофит Рилски в село Баня, Разложко
Паметник на Неофит Рилски

На 8 километра източно от град Банско (на около 9 минути с автомобил) се намира чаровното бижу Добринище.


Град Добринище
Град Добринище

В Добринище ви предлагам да си направите поредната несравнима разходка и да посетите Балнеолечебницата на града, край която е изграден чуден и зелен парк.Църквата "Св. св. апостоли Петър и Павел" е изящна, красива и ви предлагам да я разгледате по време на вашата разходка.


Църква "Св. св. апостоли Петър и Павел" в Добринище
Църква "Св. св. апостоли Петър и Павел"

Центърът на Добринище е прекрасен и предлага спокойствие, чар и красота на своите посетители.


Сградата на кметство Добринище
Сградата на кметство Добринище

Само на 6 километра северозападно от Банско (на около 10 минути с автомобил) се намира чудния Разлог.


Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"
Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"

В Разлог ви предлагам да поемете по "Стъпалата".От мястото ще имате великолепната възможност да се насладите на изумителна гледка към три планини – красивия Пирин, изящната Рила и океана от Родопи.Зеленият, подреден, цветен, свеж и невероятно красив градски парк на Разлог също е място, което не бива да пропускате да посетите.Разходката из града ще ви успокои, удиви и впечатли, ето защо просто я направете.Само на 21 километра северно от град Банско (на около 24 минути с автомобил) ще откриете китното рилско селце Добърско. Разходката тук е безмерно удоволствие и не бива да я пропускате!


Село Добърско
Село Добърско

В селото се намира уникален национален паметник на културата – добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която смятам, че е твърде известна, за да ви приканвам да я посетите, защото вероятно вече сте го направили.


Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

А вероятно търсите атракции и смели забавления?! Ако е така то парка за мечки над Белица, сгушен из красивите рилски дебри е точно за вас!


Само на 20 километра североизточно от град Банско (на около 24 минути с автомобил) се намира красива Белица.


Град Белица
Град Белица

На около 12 километра североизточно от град Белица (на около 22 минути с автомобил) по един тесен и в някои участъци доста прашен път в дън горите на Рила се намира парк за мечки, който ви приканвам да посетите.
И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page