top of page
 • Снимка на автораStefan Ivanov

Добринище – ски писти, СПА и много красота в подножието на Пирин

Актуализирано: 20.02

В България съществува много красота!

Посещавал съм места, тъй дивни, така очарователни, толкова красиви, че ми се е плачело от щастие и радост!

Наред с това нашата чудна страна е сред най-богатите на минерални води държави в света. Над 90% от изворите ни са подходящи за лечение и профилактика на стотици болести.


И така – страна – чудо! Природа – истинско великолепие! Лечебни минерални води – дар от Бога!


Едно от тези места, съчетало прелест, красота и здраве, определено е Добринище!


Град Добринище, община Банско, област Благоевград
Кръстът над град Добринище

Добринище е малко, но много, много красиво градче!

Разположено е в подножието на Пирин, само на 8 километра (на около десетина минути с автомобил) западно от град Банско.


Селището е отправна точка за шеметен планински туризъм, незабравима СПА почивка, чудна ски ваканция, а до хижите "Гоце Делчев" и "Безбог" за всички пътешественици има изграден чудесен седалков лифт.

Топли лечебни минерални извори, девствени гори, бистри езера, шумни водопади – неизброими са красотите на този вълшебен пирински (к)рай.


Дори в този момент, като затворя очи в съзнанието ми изплуват заблестелите на сутрешното лятно слънце златни кубета на "Св. св. Петър и Павел" на фона на скалистите зъбери на величествената планина – гледка, дълбоко докоснала моята българска душа и запечатала в нея любов към тази планина и този прекрасен край!


Град Добринище, община Банско, област Благоевград
Камбанарията на храм "Св. св. Петър и Павел" в град Добринище

Не по-малко очарование внасят и заобикалящите града ридове на Родопа планина на запад, както и високите зъбери на Рила – на север.

Надморската височина тук е 850 метра.


Първите заселници по тези земи видели само добри неща в този район и така и възкликнали:


Добри неща! Добри неща!


...и се появило името на селището – Добринище.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград
Сградата на кметството на град Добринище

В Добринище има четири махали – "Белио рид", заемаща североизточната част на града, "Вабело" – центъра и северозападната част, "Бунаре", разположена югозападно и "Шебелица", заемаща югоизточната част.


История

В централната северна част на града се намират останки от раннонеолитно селище, заемало площ от около седем декара близо до десния бряг на река Валявица, недалеч от минералния извор. При разкопки са открити основи на жилища, оръдия на труда, керамика, антропоморфни фигури.

Находките са датирани към края на първата половина на шестото хилядолетие преди Христа.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград
Главната улица на Добринище

В културно отношение неолитното селище в Добринище се отнася към югозападния вариант на култура Караново І, който е представен и при селищата в Ракитово, Елешница, Ковачево и Белица.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

Със своите минерални води и географско разположение Добринище е създало чудесни условия за живот много години преди да се появят траките по тези земи. В селището и района около него е открита тракийска и римска керамика. В местност Доматарско личат развалини от тракийско селище, а в местност Гумнища (в която е имало древно селище) са намерени монети от времето на римския император Нерон (I век).


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

Край Добринищка река съществуват минерални извори и точно там са открити древни басейни, един от които е Римското банче, открит през месец март 1966 г. Римското банче представлява окръжност с диаметър около два метра, изграден от каменни седалки на дъното, като стените му са от камък, споен с хоросан.


На два от басейните градежът в основата е римски, а в горната си част – османски.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

През VII век местното тракийско население в района на днешно Добринище постепенно започва да се смесва с нахлуващото по това време славянско племе смоляни, които трайно се заселват по течението на река Места и главно в Разложко. Не след дълго към това население се прибавя и прабългарското, за да се положат основите на българската народност.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

Селото е споменато в османски извори от 1605 г. като Добрущене. Според академик Иван Дуриданов етимологията на името Добринища е от първоначалния патроним на – ишти от личното име Добрин.


Паркът на град Добринище

По време на ранните години на османското владичество населението на Добринище е напускало домовете си и е търсело спасение в Пирин планина, като се заселвало в някогашните тракийски селища. В селото остават една незначителна част от българите в района на църквата "Света Богородица", по-далече от банята и минералните извори. Така Добринище изчезва и повече от век името му не се споменава никъде. Едва в края на XV век по времето на султан Баязид II (1481 г. – 1512 г.) името му се среща в османски документ като селище, което се отнася към Неврокопска нахия.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

През периода на Възраждането българското население в Добринище отново започнало да нараства. Постепенно живеещите в планинските махали започнали да се завръщат в селото.

В края на XVIII век и началото на XIX век Добринище икономически расте и развива успешна търговия със страни като Сърбия, Австрия, Франция и Испания.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

Според легенди в периода от VII век до XVI век Добринище е селище-крепост, спирало опитите на византийските императори да минат по река Места в посока вътрешността на България.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

През 1846 г. жителите изграждат училище, организират четнически дружини, участват активно в националноосвободителните борби на българския народ.


Добринища, село на Ю от Мехомия 3 часа. Разположено е в едно долище, с което се свършва на З Разложкото равнище. Околността е гориста, богата с бор и бук. Под Добринища се издига най-високият връх от Пирин, а на И се протака клонът Арами Бунар. Селянете се занимават повечето със скотовъдство; отиват и на чужбина. В селото има една църква и до нея училище, което се посещава от 75 ученика, с 1 учител. Около 300 къщи, 1/3 помаци и 2/3 българе. От източната страна на Добринища са лековитите минерални води. По количество тези води по-малки от водите в Баня.

Георги Стрезов, 1891 година


През 1896 г. в Добринище се създава революционен комитет на ВМОРО под ръководството на Гоце Делчев. Между 1928 и 1934 г. Добринище е управлявано от ВМРО, като тогава са построени църквата, училището и читалището.


При избухването на Балканската война в 1912 г. 35 души от Добринища са доброволци в Македоно-одринското опълчение.


До 4 януари 1966 г. името на селището е Добринища.


През октомври 2006 г. с решение на Министерския съвет Добринище е обявено за град.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград

17-те топли лечебни минерални извора

Скъпи приятели, ето че стигнахме до вероятно най-големия божи дар на Добринище – неговите 17 на брой топли лечебни минерални извора.


Термалното находище на Добринище се намира източно от града в долината на Добринищка река. Термалната зона представлява тясна ивица с дължина около 1,2 километра. Именно в това находище бликат 17 на брой топли лечебни минерални извора.


Град Добринище, община Банско, област Благоевград
Балнеолечебницата на Добринище

Минералната вода от изворите на Добринище е с ниска минерализация, без мирис и с приятен питеен вкус.


Температурата на живата вода, извираща от топлите минерални извори на града, е в диапазона от 30 градуса по Целзий до 43 градуса по Целзий, а общият ѝ дебит е около 18 литра за секунда.


Водата, бликаща от топлите минерални извори на Добринище е с отлично качество и е подходяща за питейно балнеолечение, външно балнеолечение, както и за спортно-оздравителни цели.


Детайлен химичен състав*, характеристики, показания и метод на лечение на живата вода, бликаща от изворите на град Добринище:


 • Температура на водата: между 30°С и 43°С

 • pH: 8,96

 • Kluf класификация: много мека

 • Слабо минерализирана

 • Хидрокарбонатно-натриева

 • Сулфатна

 • Флуорна

 • Силициева


Детайлен химичен състав:


Аниони:

 • Флуорни йони: 6.05 mg/l

 • Хлорни йони: 6.03 mg/l

 • Сулфатни йони: 40.33 mg/l

 • Карбонатни йони: 24.00 mg/l

 • Хидрогенкарбонатни йони: 76.27 mg/l

 • Хидрогенсиликатни йони: 1.41 mg/l

 • Нитратни йони: < 1.00 mg/l

 • Нитритни йони: < 0.05 mg/l

Общо: 154.08 mg/l


Катиони:

 • Амониеви йони: < 0.05 mg/l

 • Литиеви йони: 0.12 mg/l

 • Натриеви йони: 60.92 mg/l

 • Калиеви йони: 1.31 mg/l

 • Калциеви йони: 2.30 mg/l

 • Магнезиеви йони < 0.12 mg/l

 • Железни йони: < 0.02 mg/l

 • Манганови йони: < 0.02 mg/l

Общо: 64.66 mg/l


Обща минерализация: 287 mg/l


*Протокол от изпитване №409 от 3 февруари 2021 година на Специализирана лаборатория за анализ към НСБФТР ЕАД, град София


Паркът на град Добринище

Внимание! Питейното балнеолечение се прилага в определена индивидуална дозировка и под лекарски контрол!


Показания за питейно балнеолечение:

 • Хронични неспецифични заболявания на стомашно-чревния тракт: хронични гастрити с хипер и номарцидитет, язвена болест при изостряне, хронични колити и ентероколити, хроничен гастрит, язва на дванадесетопръстника без кръвоизливи, хроничен запек

 • Заболявания на чернодробно-жлъчната система: жлъчнокаменна болест, пясък в жлъчния мехур (холелитиаза), възпаления на жлъчния мехур (холецистит), хроничен хепатит и последствия след лечение

 • Хепатобилиарни нарушения: холангит, холецистит и други

 • Метаболитни ендокринни заболявания: диабетна полиневропатия, подагра, затлъстяване и други

 • Заболявания на пикочноотделителната система: нефролитиаза (уратна, оксалит), хронични възпаления на бъбреците (нефрити, пиелити), уретрити, хронични възпаления на пикочния мехур (цистити) и други

 • Следоперационни състояния

 • Хронична професионална интоксикация: радионуклиди, токсични вещества във фармацевтичната промишленост

 • Кариес профилактика

 • Остеопороза


Приложение:

 • При язвена болест и хроничен гастрит се пие по една чаша (200 грама) от 1 до 2 часа преди ядене от 2 до 3 пъти дневно

 • При останалите случаи се пие по една чаша (200 грама) на половин час


Инхалационно лечение:

 • Инхалации при неспецифични заболявания на горните (ларингит, фарингит, ринит, тонзилит) и долните дихателни пътища (хронични рингофарингити, бронхити, астма в неактивен период)


Външно балнеолечение:

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат – дегеративни ставни заболявания, възпалителни ставни заболявания в ремисия, посттравматични заболявания на ставите, мускулите и лигаментите, постфрактурни състояния, хроничен ставен ревматизъм (ревматичен полиартрит), хроничен мускулен ревматизъм, заболявания на междупрешленните стави (спондипартрит), невъзпалителни заболявания на ставите (артрози), последствия от костни счупвания, наранявания, контузии, последствия от нараняване на мускулите, трудна подвижност и ограничение на движението на ставите, възпаления на околоставните торбички (бурсити), възпаления на сухожилните влагалища (тендовагинити)

 • Хронични заболявания на периферната нервна система – дископатии, дискова болест, следоперативни състояния при дискова болест, радикулити, плексити, полирадикулоневрити, невралгии, ишиас, лумбаго

 • Професионални заболявания, свързани с увреждане на ставно-мускулния апарат и периферната нервна система, след травми на гръбначния мозък или прекаран полиомиелит

 • Заболявания, свързани с пренапрежение и стрес – неврози, начална хипертония, вегетативна дистония и други

 • Кожни заболявания – хронични неспецифични дерматити, екземи, псориазис, зарастване на кожни и гнойни рани, кръвотечение и други

 • Гинекологични заболявания: хронични възпаления на яйчниците (аднексити), хронични възпаления на матката, недостатъчност и разстройство във функциите на яйчниците, безплодие

 • Стомашно-чревни заболявания

 • Чернодробно-жлъчни заболявания

 • Бъбречно-урологични заболявания

 • Ендокринни заболявания

 • Обща профилактика: укрепване и закаляване на организма, след физическо или умствено претоварване, профилактика срещу преждевременно остаряване


Паркът на град Добринище

Главно биологично действие на минералната вода:

 • Засилване на диурезата

 • Стимулира стомашната секреция

 • Подобрява чернодробните функции

 • Ефективни са инхалациите с вода при белодробни заболявания


Методи на лечение:

 • Питейно балнеолечение

 • Външно балнеолечение

 • Спортно-оздравителни цели


Внимание!

Противопоказания при питейно балнеолечение: водата да не се пие до шест месеца след кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, при онкологични заболявания, при заболявания в остър стадий, при ХИБС – с ритъмни нарушения, при епилепсия.


Вероятно най-характерното качество на минерална вода от чудодейните извори на Добринище е, че хидрокарбонатно-сулфатната вода предизвиква т. нар. разреждаща секреция в стомашно-чревния тракт, което обуславя едно от най-популярните въздействия в балнеологията – перисталтичен ефект от преразтягане на червата, което води до очистителен ефект. Тези води стимулират кинетиката на жлъчните пътища, имат противовъзпалително действие и влияят върху секреторната функция на черния дроб и жлъчката, като предизвикват холеретично и по-малко халогенно действие.

Сулфатните води въздействат върху обмяната на веществата, при затлъстяване чрез очистителния ефект, при захарна болест като подпомагат пълното изгаряне на въглехидратите и гликогенообразуването, подобряват пуриновата обмяна. Наличието на силиций има адстригентно и антисептично въздействие и намира приложение при лечение на кожни заболявания.


Сребърният извор

Това е името на най-известния извор в Добринище.


Оставям автомобила си край пътя и слизам по пътеката към реката.

На това място се намират двата каптирани извора, от които бликат богати на сребърни йони минерални води.

Твърди се, че още римляните са ги открили и са ги използвали за лекуване на многобройни рани, получени при тежки битки.


Сребърен извор на град Добринище
Сребърен извор

Аз също го посетих и с вода очите си умих!


Водата му съдържа огромно количество сребърни йони, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие върху човешкото тяло.

Водата е без мирис и не оставя утайка.

 • Температура на водата: между 30°С и 40°С

Сребърният извор има благоприятен ефект при стомашно-чревни заболявания, при невралгии, при кожни и очни заболявания.

Сpeбъpнaтa вoдa нe пoтиcĸa, a пoдĸpeпя имyннaтa cиcтeмa.


Сpeбъpнaтa вoдa yнищoжaвa cтoтици бoлecтoтвopни бaĸтepии, виpycи и миĸpoopгaнизми.

Извършвани са дългoгoдишни пpoyчвaния и е установено, че сребърните йони дeйcтвaт въpxy eнзимa, ĸoйтo изпoлзвaт пaтoгeннитe миĸpoopгaнизми и пo тoзи нaчин се възпрепядства тяxнoтo paзмнoжaвaнe.

Сpeбъpнaтa вoдa лекува мнoжecтвo инфeĸции и възпaлeния. Тя действа заздравително пpи изгapяния и в периода на cлeдoпepaтивнo възcтaнoвявaнe.


Балнеолечебницата на Добринище

Както всички разбрахте, това целунато от Бог място, прочуто със своите топли лечебни минерални извори, е било известно още от дълбока древност.


Балнеолечебницата на град Добринище
Балнеолечебницата на град Добринище

През 1963 г. град Добринище е обявено за балнеолечебен курорт.


Обществената минерална баня на града, позната като балнеолечебница, е построена през 1934 година по проект на архитект Баров. Представлява бяла двуетажна сграда, изградена насред величествен парк с приятни кътове за сядане и детска площадка.

Минералната баня на Добринище е сред най-важните места за развитието на туризма в градчето.


Балнеолечебницата на град Добринище

Сградата на балнеолечебницата е на два етажа с обособено мъжко и женско отделение, както и самостоятелни вани. На втория етаж са разположени фризьорски и козметичен салон, както и масажен кабинет. Помещенията са чисти, светли и просторни.

Най-голямата ценност е минералната вода, която тече директно от извора с температура от 34 градуса по Целзий до 37 градуса по Целзий.

Важно за отбелязване е, че водата в басейните се сменя два пъти в деня.

Басейните са дълбоки и предназначени за потапяне. В тях се влиза след предварително изкъпване в обособената за това зона с душове и корита.

Не се допуска влизане с бански костюми!

За максимален ефект на лечебната сила на водата се препоръчва престой от поне половин час.


Балнеолечебницата на град Добринище

На гърба на банята е изградена обществена пералня, която се ползва безплатно.


Работно време на балнеолечебницата на Добринище: без почивен ден от 6:30 до 20:30


Цени за ползване на балнеолечебницата на Добринище:

Възрастни: 1,50 лв.

Деца: 0,60 лв.

Деца до 5 годишна възраст ползват услугите на балнеолечебницата безплатно!

Деца от 5 г. до 8 г.: 0,40 лв.

Цена за вана: 7,00 лв. (за двама)

Цена за чаршаф: 1,00 лв.


Минерален плаж

Едно от най-популярните места, което привлича туристи от всички краища на България, е минералният плаж на Добринище с два открити минерални басейна, достъпни за всеки желаещ.


Как влияе съставът на минералната вода върху човешкия организъм?

Хидрогенкарбонатни йони поддържат киселинния баланс в организма.

Хидрогенкарбонатните йони и натриевите йони спомагат за нормализирането на жлъчната секреция.

Хлоридите усилват понижената секреция на жлъчния сок и увеличават неговата киселинност.

Сулфатните и магнезиеви йони леко дразнят слизестата обвивка на жлъчката и предизвикват слабителен ефект. Това е много полезно за възрастни хора, а също така и за хора, водещи заседнал начин на живот. Полезни са за сърдечно–съдовата система.

Калциевите йони са особено важни за изграждането на зъбите и костите.

Флуорът способства за здравината на зъбите и костите.

Метакреминовата киселина влияе благоприятно върху храносмилателната система и действа като антиоксидант.


Паркът на Добринище

Паркът, изграден около балнеолечебницата, е невероятен – спокоен, зелен и така очарователен.


Паркът на град Добринище
Паркът на Добринище

Останах невероятно впечатлен и истински приятно изненадан от това така симпатично място, изпълнено с много зеленина и очарование.


Паркът на град Добринище

Тревните площи са зелени и поддържани. Цветя ми се усмихват от всяко кътче. В парка са поставени интересни статуи, които придават романтика на мястото.


Паркът на град Добринище

Изградени са многобройни пейки, разположени под сенките на десетките дървета наоколо.


Паркът на град Добринище

Фонтанът пред балнеолечебницата внася допълнителна нотка свежест в жаркия летен ден.


Паркът на град Добринище

Храм "Св. св. Петър и Павел"

Минавам през центъра на Добринище, привлечен от ярките отражения на купола на църквата "Св. св. Петър и Павел", извисен срещу скалните зъбери на Пирин.


Храм "Св. св. Петър и Павел" в град Добринище
Храм "Св. св. Петър и Павел" в град Добринище

На входа ѝ се извършва ремонт и църквата е затворена, поради което нямам възможност да я разгледам, както и да заснема панорамни снимки.


В двора на църквата се извисява часовникова кула с камбанария, които мога да заснема.


Храм "Св. св. Петър и Павел" в град Добринище

Храмът е издигнат още през 1826 г., но е опожарен по време на войните и след това повторно възстановен. В него се съхранява едно изключително творение – византийски кръст с дантелена резба от 1194 г.


Как се стига до град Добринище, община Банско, област Благоевград?

Добринище е град, балнеолечебен и зимен курорт в Югозападна България. Той се намира в община Банско, област Благоевград.


Разположен е в планински район на 850 метра н.в. в най-югоизточния край на Разложката котловина между три планини – Пирин, Рила и Родопите.


Добринище се намира много близо до град Банско – само на 8 километра (на около десетина минути с автомобил).


Добринище е крайна ЖП гара на единствената в България понастоящем функционираща теснолинейка, движеща се по ЖП линия Септември – Добринище, която е построена през 30-те години на XX век и свързваща града със Септември през Банско, Разлог, Велинград и Якоруда.Добринище е отдалечено на 64 километра от областния град (на около час с автомобил).


Климатът в района е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.


Добринище отстои на:

 • 163 километра (на около два часа с автомобил) от столицата

 • 150 километра (на около 2 часа и 43 минути с автомобил) от град Пловдив

 • 512 километра (на около 6 часа и 23 минути с автомобил) от град Варна

 • 396 километра (на около 4 часа и 30 минути с автомобил) от град Бургас


Как се стига до сребърния минерален извор на Добринище?

Сребърният минерален извор се намира на около половин километър от града в посока град Гоце Делчев.Има широка отбивка отляво край самия път, където да оставите своите автомобили. По изградени стълби се слиза до самия извор.


Сребърен извор на град Добринище

Срещу извора се намират няколко очарователни пада на Добринищка река, които заснех специално за вас.


Сребърен извор на град Добринище
Добринишка река

Скъпи приятели, и преди да ви покажа какви интересни забележителности може да разгледате в близост, бих желал да ви припомня за специалния фотоалбум, събрал невероятна красота и впечатляващи фото моменти единствено и само за вас, връзка, към който ще намерите в края на публикация!

Насладете му се!


Какво може да се посети в близост?

Само на 8 километра западно от град Добринище (на около 10 минути с автомобил) се намира град Банско.


Изглед-панорама към Пирин и град Банско
Изглед-панорама към Пирин и град Банско

За този великолепен град, издигащ се насред феноменално красивите зелени склонове на Пирин, мога да разкажа наистина много, ето защо ви предлагам да посетите моята специална публикация "Един необикновен уикенд в Банско", в която съм събрал цялата неподправена емоционална атмосфера на този великолепен пирински край.Съществува в град Банско една къща, чиито стаи били чудно изрисувани с дивни прелестни картини, нейните стени от камък били майсторски изографисани с уникални причудливи приказни орнаменти, а от таваните се усмихвали слънца, резбовани от дърво.


Фини краски,

разни форми,

завъртулки всякакви,

уникални, интересни, та чудесни!


Любов!


Музей "Велянова къща" в град Банско
Музей "Велянова къща" в град Банско

Разказват, че именно любовта – истинската, вечната, неугасващата, неразрушимата, неувяхващата, нестихващата, силната, непреходната, святата – е вдъхновила автора на тези изящни фрески да ги създаде!


Чудната къща и днес е запазена, а нейната знаменита стенна живопис, грее и блести по-ярко от звездите на небосклона и разказва за любовта на Уста Велян и неговата любима – София Бенина!Музей "Велянова къща" в град Банско

Това е изразът на любовта на Уста Велян към своята София, чудно изографисана и разказана ни тук – завинаги!


Веляновата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 87 на Държавен вестник от 1967 година.


Декоративната украса на Веляновата къща е обявена за художествен паметник на културата с национално значение в брой 59 на Държавен вестник от 1973 година.


През 1977 година къщата е отворена за посещение.


Музей "Велянова къща" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Музей "Велянова къща" в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до родната къща на патриарха на българските учители и книжовници Неофит Рилски Бенината къща.


Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско
Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско

Бенината къща, както също е известна, е с характерна архитектура, типична за възрожденските къщи, издигани през XVIII век ÷ XIX век в Банско – с дебели каменни стени, с високи зидове и с бойници в зидовете, т.е семейна къща-крепост.

Обявена е за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.


Къща-музей "Неофит Рилски" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Бенината къща в град Банско
Бенината къща в град Банско

Съветвам ви да чуете страхотната беседа, която уредниците на това чудесно място поднасят на своите гости.


Освен че разгледах с огромен интерес цялата къща-музей, с голяма доза детско любопитство заедно с моя син се промушихме през тайните ѝ коридори.


Бенината къща в град Банско

...тоз див Светогорец – за рая негоден,

и фърляше тайно през мрака тогаз

най-първата искра в народната свяст.

Из "Паисий"

Иван Вазов


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско
Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до монумента на Паисий в центъра на Стария град, издигнат през 1977 година по проект на арх. Стойчо Тодоров.


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Каменните страници около Паисий символизират неговата "История славянобългарска".


Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско
Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско

През 1922 г. пожар унищожава до основи родния дом на Паисий Хилендарски. И тъй като спомените избледняват, банскалии решават да сложат на мястото на изгорялата къща камък с паметен надпис, за да се помни къде е роден първият български будител, запалил най-първата искра и положил основите на Възраждането по българските земи в онези тежки, дълги, жестоки, неприветливи, тъжни и така тъмни години на робство.


Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско
Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско

Паметният камък стои самотен до 2002 година, когато в близост до него започва изграждането на Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски".


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Родом от Банско е един от моите любими поети Никола Вапцаров. Винаги съм усещал неговите стихове по един несравним, незаменим и различен начин – някак живи, вкопчили се в живота със страшна сила, без да го изпускат ни за миг.


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско

И сега, когато се разхождам из родния му град, аз не пропускам да посетя дома, в който е израсъл, който междувременно е превърнат във впечатляващ музеен комплекс, намиращ се на площад, носещ неговото име, насред който се издига негов паметник, а отсреща се белее сградата на народното читалище в Банско и познайте – наименувано е "Никола Вапцаров – 1984".


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Музеен комплекс "Никола Вапцаров"

Музеят на Вапцаров е задължителна спирка от чудния бански тур за всеки гост на града и аз категорично го препоръчвам!


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Пано-фото история на поета

Разположен в центъра на Банско, музеят е не само част от площадното оформление, но и един от символите на чудното планинско градче.

Музеят се помещава в къщата, в която поетът е живял след 1912 година.


Бронзов барелеф върху родния дом Никола Вапцаров в град Банско
Бронзов барелеф върху родния дом на поета

Вапцаров не е роден в къщата, в която израства. Родният му дом се намира на минути от площад "Никола Вапцаров" и върху стената на къщата днес има окачен бронзов барелеф с лика на поета.


Домът, в който се е родил Никола Вапцаров
Домът, в който се е родил Никола Вапцаров

Паметникът на Никола Вапцаров е разположен в центъра на град Банско.


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България. Обявен е за паметник на културата с национално значение.


В Банско се намира Кабинков лифт Банско.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Най-популярният в България ски курортБанско разполага с удобни и безопасни лифтове, от които гостите на града могат да се възползват през цялата година.


На разположение на жителите и гостите на курорта са два шестседалкови, шест четириседалкови, два двуседалкови лифта и един кабинков лифт, който е и най-атрактивния и предпочитан лифт в града.


Кабинковата въжена линия "Банско – Бъндеришка поляна" е с дължина на трасето от 6 233 метра, което я нарежда на второ* място по дължина.


*Първенството се държи от Симеоновската въжена линия на Витоша, която е с дължина на трасето 6720 метра.


Гондолата, както още наричат кабинковия лифт Банско, е произведен от австрийската компания Doppelmayr през 2002 г.,(днешната австрийско – швейцарска компания Doppelmayr-Garaventa) и е въведен в експлоатация през 2003 г.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Трасето, през което преминава лифта, е с денивелация от 597 метра, а капацитетът на съоръжението е около 2 000 души на час.


Станциите на осем местният кабинков лифт Банско са три – долна (начална), междинна и горна (крайна).


Долната (начална) станция се намира на 998 метра н. в. и отстои на около 2,5 километра от центъра на Банско.


На долната станция на лифта се намират и касите, от които могат да бъдат закупени билетите и картите за ползване на лифта.


Междинната станция е ситуирана в местност Чалин валог на 1468 метра н. в.


Тук вариантите на туристите са два – или да слязат от лифта, за да се разходят и спуснат по пистите на Чалин валог, или да продължат към горната станция на лифта.


Последната част от трасето на кабинковия лифт започва от междинната станция "Чалин валог" до Бъндеришка поляна.


Бъндеришка поляна в Пирин
Бъндеришка поляна

Местност Бъндеришка поляна, където е ситуирана горната (крайна) станция на лифта е едно от най-атрактивните места за летен и зимен туризъм в Пирин планина.


Как се стига до Кабинков лифт Банско?


Само на 5 километра северно от град Банско (на около 7 минути с автомобил) ще откриете село Баня, Разложконай-богатото на минерални извори село в България!


Село Баня, Разложко
Село Баня, Разложко

В село Баня може да разгледате Старата българска баня, построена в римски стил.


Старата българска баня в село Баня, Разложко
Старата българска баня

В село Баня може да разгледате старата турска Муртина баня (османски хамам).


Муртина баня (османски хамам) в село Баня, Разложко
Муртина баня (османски хамам)

В село Баня може да видите паметника на Неофит Рилски.


Паметник на Неофит Рилски в село Баня, Разложко
Паметник на Неофит Рилски

Само на 14 километра северозападно от Добринище (на около 18 минути с автомобил) се намира чудния Разлог.


Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"
Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"

В Разлог ви предлагам да поемете по "Стъпалата".От мястото ще имате великолепната възможност да се насладите на изумителна гледка към три планини – красивия Пирин, изящната Рила и гордите Родопи.Зеленият, подреден, цветен, свеж и невероятно красив градски парк на Разлог също е място, което не бива да пропускате да посетите.Разходката из града ще ви успокои, удиви и впечатли, ето защо просто я направете.Само на 26 километра северно от Добринище (на около 30 минути с автомобил) ще откриете китното рилско селце Добърско. Разходката тук е безмерно удоволствие и не бива да я пропускате!


Село Добърско
Село Добърско

В селото се намира уникален национален паметник на културатадобърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която смятам, че е твърде известна, за да ви приканвам да я посетите, защото вероятно вече сте го направили.

Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

А вероятно търсите атракции и смели забавления?! Ако е така то парка за мечки над Белица, сгушен из красивите рилски дебри е точно за вас!


Само на 25 километра северно от Добринище (на около 30 минути с автомобил) се намира красива Белица.


Град Белица
Град Белица

На около 12 километра североизточно от град Белица (на около 22 минути с автомобил) по един тесен и в някои участъци доста прашен път в дън горите на Рила се намира парк за мечки, който ви приканвам да посетите.Със сигурност около град Добринище и град Банско може да се посетят все качествени и много интересни обекти, екопътеки, маршрути и места. Аз ще ви посъветвам да поемете по пътя, водещ към хижа "Вихрен".Край пътя се оглеждайте за отбивка край невероятно красивата, свежа и впечатляващо красива река Демяница.


Демяница е река от басейна на Места, която събира водите на шест езерни групи – Василашки, Валявишки, Превалски, Типицки, Къркъмски и Газейски езера. Под името Валявица води началото си от Валявишките езера на 2400 метра н. в. Първоначално тече на запад, но след като минава през местност Тияците, се насочва право на север. Водосборният ѝ басейн се изчислява на 37 кв. км. Средният наклон е 102 промила, тоест на всеки километър линейна дължина реката се спуска с повече от сто метра. Край хижа Демяница приема два големи притока – отляво Василашката река, а отдясно Газейската река. След това в нея се вливат още две реки – Къркъмската отляво и Юлен отдясно. Това я прави сравнително пълноводна река с дебит около 1,5 куб. метра в секунда.

Над Банско Демяница се слива с река Бъндерица и двете заедно образуват река Глазне. Общата дължина на река Демяница до сливането с Бъндерица е около 14 километра.


Ето, насладете ѝ се и усетете свежестта на планината!Само на 14,5 километра от Банско (на около 34 минути с автомобил) по пътя, виещ се из Пирин в посока хижа "Вихрен" се намира едно чудато и много, ама много старо дърво.

Дърво на годините на България!


Дами и господа, представям ви Байкушевата мура!


Байкушевата мура
Байкушевата мура – 1300 години история

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!360 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments