top of page
Снимка на автораStefan Ivanov

Pulse Therme – най-новият ултра модерен СПА център на България

Актуализирано: 4.10

Из Пиринския край искряща звездица сияе,

Пирине мой, ненагледен,

ненагледен, още величествен,

и ти, Рила, прелестна красавице, грациозна хубавице,

и вие, Родопи, обширни, гори зелени, славееви,

планини мои, високи, с бял снежец покрити!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

То не било ослепителна звезда-звездица,

най-ми било Pulse Therme – термален СПА център,

с басейни най-просторни и безкрайни,

изпълнени с вода минерална, лековита,

здравословна и най-бистра,

от приятна по-приятна,

благодатна и гореща, от Гулийна баня бликаща,

с термални зони многобройни,

тъй многобройни и разнообразни,

безчетни и несметни,

ненагледни, още лековити,

целебни, най-церителни,

с уелнес зони чудновати,

церовити, лековити,

лечебни, най-успокояващи,

успокояващи, още ободряващи!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

На този СПА оазис – уелнес център скъп гост аз бях!

Целебните му зони аз опитах и тъй очарован аз останах!

Лековитите му ласки върху себе си изпитах и въздъхнах дълбоко от възхита!


Скъпи приятели, дори и в момента, пишейки тези редове и затваряйки очи, аз мислено се пренасям отново в този СПА оазис на спокойствието, отново преминавам по топлата връзка, свързваща Grand Hotel Therme и Pulse Therme, очаквайки нещо впечатляващо, нещо неочаквано, нещо, което единствено Grand Hotel Therme може да предложи на своите гости!



Какво ме очакваше в края на този коридор ли?


На какви СПА удоволствия очевидец аз станах?


Какви възхитителни изненади са приготвили за всеки свой гост домакините на това прелестно място?


Всичко това аз вам сега най-подробно ще разкажа! С чудни фото моменти аз своя разказ ще онагледя и забележителни видеа аз в него ще втъка, така че историята ми вас напълно да погълне!


И така... нека започна своя разказ, а вие заемете най-удобна поза за четене и в историята ми се потопете.


Grand Hotel Therme
Grand Hotel Therme

Скъпи приятели, това е невероятният Grand Hotel Therme, разположен в село Баня, Разложко, само на 7 минути (с автомобил) североизточно от Банско, който вие вече добре познавате от миналогодишната ми публикация – Grand Hotel Therme – топ СПА лукс между три планини, която ви представих през лятото на 2023-та.


Grand Hotel Therme
Grand Hotel Therme

Тази година, в началото на месец април, този наш любим партньор отново отправи покана към нас и аз и моето семейство отново бяхме All inclusive гости на това забележително място, като в продължение на пет впечатляващи дни Grand Hotel Therme ни потопи изцяло в своите съвършено пленителни СПА изненади, които, ден след ден, сякаш нямаха край!


Grand Hotel Therme
Grand Hotel Therme

Междувременно, през няколкото изминали месеца от нашето предишно посещение тук, Grand Hotel Therme бе отворил своя нов и ултра модерен Pulse Therme уелнес и СПА термален център, разположен на невероятните 6 000 квадратни метра площ, и аз, съпругата ми и децата ми тръпнехме от нетърпение да изпробваме всичко това!


Ето защо, скъпи приятели, акцентът в тази моя публикация ще бъде именно върху новата Pulse Therme уелнес и СПА зона – така приятна изненада за мен, за семейството ми и за всички вас – бъдещите гости на забележителния Grand Hotel Therme.


Регистрирахме се бързо, безпрепятствено и с усмивка, настанихме се в просторните и така слънчеви стаи, отправихме поглед към заснежените зъбери на Пирин, вдишвайки прекрасен и чист планински въздух, изправени на обширните тераси, подкрепихме се в невероятния основен ресторант, който отново успя приятно да ни изненада с изключителни, даже съвършени блюда и свежи напитки и след кратка почивка надянахме белите халати и се втурнахме в нашето семейно изключително СПА изживяване!


Отново затварям очи...


Ето ме отново насред онази прекрасна топла връзка, свързваща Grand Hotel Therme и новоизградения ултра модерен СПА оазис на спокойствиетоPulse Therme!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Пътят към СПА вълшебството

Началото на топлата връзка към Pulse Therme се намира веднага след входа към СПА центъра на Grand Hotel Therme, който ви е добре известен.


Мисля, че е редно всички да сте наясно, че СПА център Pulse Therme може да бъде посещаван и от външни за Grand Hotel Therme гости срещу дневна или полудневна такса. Така че, ако се намирате в Баня, Банско, Разлог и околностите, спокойно можете да дойдете, да закупите билет и да се насладите на всичко тук.


  • Half day pass – това е билет с валидност от 4 часа и е с възможност за вход само до 12:00 часа

  • Day pass – това е билет за вход с валидност до края на работния ден, независимо кога ще влезнете


Трябва да знаете също, че входът за всеки, притежаващ споменатия билет, се намира срещу главния вход на Grand Hotel Therme, като просто не влизате в хотела, а слизате по витите стълби, намиращи се срещу плъзгащата се хотелска врата.


Работното време на СПА център Pulse Therme е като на СПА зоната на Grand Hotel Therme – от 9:00 до 21:00 всеки ден без прекъсване.



Още няколко крачки само...


Ето ме пред вратата...


Аз протягам напред ръка, побутвам стъклената врата и се отправям на поредното вълшебно СПА приключение!



Поглеждайки нагоре, виждам уникалния таван, от който висят цилиндри безчет – вероятно стотици, а може би дори хиляди, които са оформени като извивките на билата на планините, обграждащи от вси страни това чудато място.


Увличащият ритъм на мек джаз се носи от всяка точка около мен. Аз хващам ритъма за ръка и тримата вече сме едно – джаз ритъм, аз и уелнес и СПА центъра.


Уелнес & СПА – магията на водата

Скъпи приятели, а знаете ли откъде произлиза думата СПА (spa) и какво означава?


  • Sanitas Pro Aqua – това е първото и най-древно значение. Латински е произходът и значи здраве чрез вода

  • Sauna Pool Area – както вероятно се досещате, второто значение на въпросната абревиатура е с английски произход и общо взето обозначава зона със сауна и басейн

  • Spa – малкото и така симпатично белгийско градче, носещо точно това име и намиращо се в област Валония, в самото сърце на Ардените (на около 35 километра от Лиеж). Вековни зелени гори обгръщат Спа и от тях лъха свеж планински здравословен въздух, но истинското богатство са водите. Градчето е световно известно с многобройните си горещи минерални извори, в които от векове хората търсели здраве, спокойствие, красота и релакс. През римско мястото е било прочуто като Aquae Spadanae / Sepadonae (понякога грешно свързвано с думата spargere – шумя, пръскам), защото водите, бликащи тук, са леко газирани и пълни с мехурчета въздух.


Финално нека обобщя – през вековете край местата, откъдето бликали горещи минерални извори, хората създавали бани, около които израствали градове. Водата лекувала, облекчавала болката, дарявала здраве, красота, спокойствие и отмивала стреса от телата.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

Новият и ултра модерен уелнес и СПА оазис на здравето Pulse Therme се захранва с лечебна гореща минерална вода от собствен термален извор с температура от 58 градуса по Целзий. Водата е с доказан лечебен ефект, както за къпане – външно, така и за питейно лечение – вътрешно. Водата от този извор спомага за понижаване на високото кръвно налягане и действа успокояващо.


Вероятно най-характерното качество на минерална вода от чудодейните извори на Баня е нейната енергетизираност!


Какво ще рече това? Това значи, че след различните водни процедури ефектът е тонизиращ и стимулиращ, а не обичайният – отпускащ.


Подобен ефект от минерална вода се среща единствено в световно известния алпийски курорт Сейнт Мориц – сърцето на зимния туризъм в Швейцария, но там тя е с много по-нисък градус и дебит.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Star heaven pool басейн в Pulse Therme

Водата е бистра, безцветна, термална и с много приятни питейно-вкусови качества.

Както сам се убедих, минералната вода има изключително благоприятен ефект върху кожата, като я прави по-мека.


Изключително подробна публикация за село Баня и за неговите многобройни лечебни горещи минерални извори, за химичния състав на водата, бликаща тук, за това при какви болести помага и как да се използва съм събрал и описал в моята детайлна публикация Баня, Разложко – най-богатото на минерални извори село в България, която ви очаква тук на моя сайт "Фото моменти", а вие просто последвайте връзките.


Приканвам ви – отделете време за себе си и се потопете в някой от басейните с лечебна минерална вода! Това ще ви освободи от стреса и напрежението на забързаното ежедневие.


Многократно доказано е, че топлата минерална вода помага на човек да се отпусне, да си отпочине пълноценно – физически и психически, което е от огромно значение в днешния напрегнат и тъй високоскоростен и на бързи обороти свят!


Никак не е случайно, че първо от всички СПА вълшебства, по които гостите имат удоволствието буквално да поемат, е именно "пътеката на Кнайп" (Kneipp path).


Вътрешен басейн за Кнайп терапия "Пътека на Кнайп" (14+)

Кой е г-н Кнайп и защо пътека, носеща неговото име, първа ни посреща в този уелнес и СПА оазис Pulse Therme?


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Kneipp path в Pulse Therme

Добре, всичко за вас предварително съм проучил и сега аз с вас ще споделя.


Г-н Себастиан Кнайп е немски католически свещеник и един от родоначалниците на натуропатичното движение. Той най-често се свързва с формата на хидротерапия Kneipp Cure, прилагането на вода чрез различни методи, температури и налягания, чрез което се постигат различни терапевтични или лечебни ефекти.


Ето защо, първото СПА удоволствие, което ще забележите при влизането си тук, е пътеката на Кнайп.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Kneipp path в Pulse Therme

Извървяването на пътеката, обилно постлана с малки обли речни камъчета, подготвя тялото за по-нататъшното уелнес и СПА приключение – кръвообращението и обменните процеси се стимулират и подобряват посредством последователно преминаване първо (и задължително) през топла, а след това и през студена вана.


Свалям халата, закачам го на закачалката в близост, събувам джапанките и поемам по пътеката на Кнайп.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Kneipp path в Pulse Therme

Стъпването върху облите речни камъчета, съчетано с въздействието на водата, рефлекторно въздейства върху вътрешните органи, оптимизира работата на имунната система, масажира кръвоносните съдове на долните крайници, подобрява оросяването, повишава тонуса и цялостното настроение – усмивката е вече стабилно върху лицето ми и аз се чувствам весел, бодър, свеж и в перфектна кондиция.


А сега ви предлагам да ме последвате и вие – първо в топлата вана, а след това и в студената!



Топлата вода, която обикновено е с температура между 30°C и 34°C, служи за придаване на усещане за релаксация и благополучие. Студената вана, поддържана средно между 18°C и 20°C, е полезна за придаване на тонус и ободряване на тяло. Следователно тяхното редуване създава термичен шок, който като цяло предизвиква стимулация на кръвоносната и имунната системи.


Ходенето по пътеката, което трябва да продължи поне 30 минути, задължително започва и завършва, винаги с топлата вана.


Както вече ви споделих, облите речни камъчета по дъното упражняват ефективен естествен стъпален масаж, който насища тъканите с кислород, намалявайки усещането за подуване и тежест на долните крайници, а като цяло е доста забавен и по един специален начин, гъделичкайки стъпалата ми, върна усмивката на лицето ми, където ѝ е мястото.


Готов съм за още СПА приключения! Определено!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода в Pulse Therme

Оглеждам се и почти веднага вниманието ми е напълно погълнато от огромния и впечатляващ вътрешен минерален басейн, из който се дочува приятно бълбукане.


Вътрешен Wellness басейн с минерална вода (14+)

Закачам халата си на близката закачалка и бавно навлизам във водата.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода в Pulse Therme

Температурата на лековитата течност се поддържа около 38°C – почти с топлината на човешкото тяло и реално не се усеща ни топла, нито студена – усещам я перфектна!



Срещу мен са огромните панорамни прозорци, през които необичайно силното априлско слънце напира да се присъедини към мен във водата. Явно и на него му харесва тук.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода в Pulse Therme

По периферията под прозорците са оформени джакузи зони, които, повярвайте, ще ви накарат да се почувствате несравнимо приятно, истински комфортно; ще ви отпуснат приятно, масажирайки мускулите ви и тонизирайки тялото ви.



В дъното на басейна е оформена фантастична зона за подводно-струев масаж и хидротерапия.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода – зона за подводно-струев масаж и хидротерапия

Подводно-струевият масаж е особено подходящ при посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания, проблеми с кръвната циркулация, ишиас, церебрална парализа, проблеми на метаболизма.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода – зона за подводно-струев масаж и хидротерапия

Масажният ефект върху тялото се осигурява от вградените под невероятно удобните метални подводни шезлонги дюзи.



Подводният масаж може да бъде използван ефективно за терапия на цялото тяло или отделни части от него – за цялостна релаксация, отслабване, тонизиране на гърба, при тежки крака. Голямото преимущество на този тип хидротерапия е общото физическо възстановяване при тежки мускулни напрежения.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода на Pulse Therme

Подводно-струевият масаж стимулира кръвообращението и лимфната циркулация, като по този начин стимулира обмяната на веществата и допринася за цялостната детоксикация на организма.



Терапията освобождава от стрес, отпуска мускулите и има пряко въздействие върху лимфната система. Също така тя цялостно повишава и имунитета на организма.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен Wellness басейн с минерална вода в Pulse Therme

Заставам срещу панорамния прозорец. Пролетта е вече тук – в Баня.


Новодошлите гости от Африка – веселите лястовици, се стрелкат из синевата, приветствайки топлото време и слънцето.


Дървото вън е протегнало своите клони към мен и някак ми маха. Със сърцето си усещам, че се усмихва. По клоните му са напъпили зелени листенца, а по-нетърпеливите от тях, разглезени от необичайно топлото априлско време, вече са се показали.


Виж моята нова зелена премяна. – перчи ми се насреща то.


Аз на свой ред му се усмихвам, отпускайки се напълно в приятната минерална вода.



На хоризонта най-западните покрайнини на Родопите впечатляват с красотата си.


Дълбоко въздъхвам – каква красота! Какво очарование! Какво спокойствие!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен минерален басейн със звезди в Pulse Therme

Срещу големия вътрешен Wellness басейн е разположен един по-малък вътрешен басейн, който се отличава с доста интересен светещ таван и към него се упътвам бавно аз сега.


Вътрешен минерален басейн със звезди (14+)

Наблюдавайки интересно разположените разноцветни LED светлинки над водата, аз лично го кръстих, ей тъй за себе си – басейна под спиралната галактика!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен минерален басейн със звезди в Pulse Therme

Многобройните LED светлинки бяха като стотици светулки, чиито проблясъци се отразяваха във водата, създавайки магия! Заснех ги специално за вас!



Вижте ги само как блещукат във водата!



По периферията на басейна също са оформени джакузи зони, които, повярвайте, ще ви накарат да се почувствате несравнимо добре!


Температурата на лековитата минерална вода се поддържа около 38°C.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен минерален басейн със звезди в Pulse Therme

Срещу вътрешния минерален басейн със звезди е изградена обширна зона за релакс с невероятно удобни шезлонги, върху които може да отпочинете по всяко време, наслаждавайки се на ритъма на джаза и нежната ръка на любимия човек.



Всеки шезлонг е с регулируема облегалка и предполага към сериозно отпускане.


Зона за скандинавски релакс

Тук ще откриете 3D електрическа СПА декоративна камина и редица шезлонги за релакс, наредени дъговидно.



Декоративната камина дори перфектно пресъздава пукота от горене на съчки и дръвца, а вие просто се отпуснете и поглед в пламъка вперете. За нищо не мислете, а на пълен релакс се отдайте.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Зона за скандинавски релакс в Pulse Therme

Огънчетата на парата си играят по стените и върху тавана, ритъмът на джаза гали сетивата ми и аз си мисля за сауна.


На това ниво са изградени няколко впечатляващи сауни.


Парна баня с шоков басейн (14+)

Срещу 3D камината се намира любимата ми огромна парна баня с шоков басейн.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Парна баня с шоков басейн в Pulse Therme

Влизайки в помещението, горещината много бързо обгръща тялото ми.


Аз вдишвам и издишвам бавно, оставяйки парата да проникне дълбоко във всяка пора на кожата ми. Когато съм поел достатъчно топлина, аз се вмъквам бавно в студения шоков басейн.



Характеристики и ефект на парната баня с шоков басейн върху човешкото тяло:


  • Действа изключително релаксиращо върху организма

  • Подобрява тонуса

  • Подобрява кръвообращението

  • Внася несравнимо облекчение след тежка тренировка или трудна седмица

  • Засилва имунитета

  • Контрастът между температурите подмладява кожата и я прави еластична и мека

  • Намалява целулита

  • Успокоява, ободрява, тонизира и подмладява


Чувствам се друг човек! Някак по-млад, по-енергичен, по-жив и така здрав!


Подарете си това невероятно изживяване в новата ултра модерна Pulse Therme уелнес и СПА зона на Grand Hotel Therme!


Изживейте спокойствието, почувствайте здравето, докоснете красотата!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Финландска панорамна сауна в Pulse Therme

След дълбокото изстудяване аз се запътвам към финландската панорамна сауна.


Финландска панорамна сауна

Хайде, тръгвайте с мене!



Както сами виждате, финландската панорамна сауна е просторна и уютна.


Качвам се на третия по височина ред, така че да вдишвам възможно най-горещия въздух. Застивам, без да помръдвам.


Минават минути...


Усещам се още по-бодър, по-весел, по-тонизиран и изпълнен с енергия.


Но как е възможно това?! Вълшебство ли е?!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Финландска панорамна сауна в Pulse Therme

Докато си отпочивате в сауната, върху огромния 65" дисплей ще направите разходка из Банско, а може да отскочите и до снежните била на Пирин.


Характеристики и ефект на финландската панорамна сауна върху човешкото тяло:


  • Действа изключително релаксиращо върху организма

  • Изгарят се от 250 до 400 калории на минута

  • Сауна ефект на детоксикация на организма

  • Успокоява и отпуска мускулите в тялото

  • Подобрява кръвообръщението

  • Повишава имунитета

  • Успокоява, ободрява, тонизира и подмладява


Арома парна баня

Още с открехването на вратата, изпълненият със свеж евкалипт въздух проникна дълбоко в дробовете ми, отпуши синусите ми и изпълни с еуфория главата ми!



Характеристики и ефект на арома парната баня върху човешкото тяло:


  • Влажност: поддържа се на 100%

  • Действа изключително релаксиращо върху организма

  • Изгарят се от 200 до 400 калории за 30 минути

  • Действа възстановително върху организма

  • Увеличава притока на кислород към клетките

  • Подобрява кръвообръщението

  • Успокоява, ободрява, тонизира и подмладява


Очаквано се почувствах жаден.


Благата вода

Точно до парната баня с шоков басейн се намира туй място чудновато с лековита вода за пиене богато.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Благата вода в Pulse Therme

Благата вода – така хората на село Баня наричат един от своите многобройни бански минерални извори. За него твърдят, че е особено лековит. Намира се в края на селото в близост до старата турска баня. Баненци разказват, че благодарение на водата, бликаща от този минерален извор, са успели да излекуват както външни рани, така и вътрешни заболявания.


Местните са убедени, че водата помага дори при безплодие. За нея казват, че е здраве, приятна е на вкус и е много полезна.


Аз също утолих своята жажда с най-лековитата вода на село Баня.


Изненадващо се почувствах гладен.


Бързам да споделя с всички вас, че новата ултра модерна уелнес и СПА зона Pulse Therme на Grand Hotel Therme притежава наистина впечатляващ нов ресторант, назоваващ се Aperi Therme и сега бързам да ви го представя най-подобаващо.


Прекрасният ресторант Aperi Therme се намира на горното ниво на новата ултра модерна уелнес и СПА зона Pulse Therme на Grand Hotel Therme и може да бъде достъпен по два начина и аз сега ще покажа и разкажа и за двата.



Една от възможностите е идвайки от топлата връзка, свързваща хотел Grand Hotel Therme и Pulse Therme, веднага да свиете вдясно по стълбите или да вземете асансьора до тях.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Към ресторант Aperi Therme

Друг вариант за достъпване на ресторант Aperi Therme е да поемете по стълбите в близост до зоната за скандинавски релакс с 3D декоративната камина и сауните, за които вече ви разказах.



Която и от възможностите да изберете, до забележителния ресторант Aperi Therme ще стигнете и вашия глад неминуемо ще заситите.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Ресторант Aperi Therme

Отварям вратата и влизам.


Ресторант Aperi Therme

Ресторант Aperi Therme определено е едно специално Drink & Taste кътче в този ултра модерен СПА център, където през деня мога да заредя сили с разнообразно брънч меню, специално подготвено от топ кулинарите на Grand Hotel Therme.



Простор, лукс и красота!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Ресторант Aperi Therme

Невероятна, неописуемо приятна атмосфера!



Ритмична музика, изобилие от светлина, чар и уют!



Безчет кулинарни шедьоври, строени и подредени като за парад ви очакват тук!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Ресторант Aperi Therme

Дърво и камък изобилстват из интериора на ресторанта.



Всичко е декорирано и подредено със стил и усет към детайла.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Ресторант Aperi Therme

За да пресъздам по най-впечатляващ начин перфектната и неповторима атмосфера на ресторант Aperi Therme, изисканите и подбрани ястия и напитки, които всеки гост на това забележително място ще има удоволствието да вкуси, отпускайки се в най-дълбока наслада в удобните и меки мебели, аз чудати фото моменти за вас запечатах и в специален фотоалбум за вас събрах и наредих!


А вие, скъпи приятели, връзката последвайте и на ресторант Aperi Therme по един особено неповторим начин се насладете!



Натискайки този бутон, ще бъдете препратени към специален фотоалбум с незабравими фото моменти от ресторант Aperi Therme.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Ресторант Aperi Therme

Настъпи ли вечерта, падне ли мрака, тук веселба настава! Всеки петък и събота това място се разтърсва от live DJ парти.



Така забележителният ресторант Aperi Therme, разположен на втория етаж на този ултра модерен уелнес и СПА център Pulse Therme, притежава още една уникална черта, която мигом се превърна в моя любима.



Точно така, скъпи приятели, това е обширната панорамна тераса с изглед към стройните извивки на грациозната Рила, покрити с бял кожух.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Панорамната тераса на ресторант Aperi Therme

Невероятно е!


Особено когато падне мрак и щурците засвирят, а пукота на огъня нежно им припява. В далечината – нейде на хоризонта, е тъмнина, но билата на Рила искрят в бяло!


Красиво е и дълбоко се запечата в сърцето ми!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Изглед към външния минерален басейн на Pulse Therme

Точно така, скъпи приятели, правилно отбелязвате, че освен към Рила и Родопите, панорамната тераса на ресторант Aperi Therme има чуден изглед и към перлата в короната на Pulse Therme – невероятния огромен външен минерален басейн, който е достъпен и за деца, но за него съм отделил специално място малко по-нататък в моята публикация.


Подобаващо заситил глада, аз се връщам обратно в ресторанта, откъдето се впускам в нови, още по-завладяващи СПА удоволствия!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Oбширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Излизайки от ресторант Aperi Therme и поемайки вдясно, аз попадам в един нов и невероятен свят на спокойствие, красота, несравнимо отпускаща атмосфера, предразполагаща единствено към едно – пълна и пълноценна почивка!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Oбширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Простор от комфорт!


Чуден, дори дивен, не – необятно прелестен кът, изтъкан от спокойствие!


Невероятната зона за алпийски релакс

Стоя аз прехласнат, стоя аз удивен!

Как бих аз могъл дори да опиша това?!



Простор, изтъкан от деликатно спокойствие! Кехлибарена нежност!


Скъпи приятели, това е дълбоко впечатляващата зона за алпийски релакс – вълшебно съчетание от лечебна вода, несравнима красота, приглушена светлина и отпускаща тишина!


Наблюдавам втора, централно разположена 3D декоративна камина, край която дъговидно са извити десет шезлонга.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Oбширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Камината е разположена централно пред огромна парна баня с шоков басейн.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Oбширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Невероятно мека приглушена светлина с цвят на кехлибар изпълва целия интериор и създава неповторима атмосфера за почивка и релакс.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Oбширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Девет електрически шезлонга с настроеваема температура са разположени пред висока каменна стена. Излягам се върху един и оставям топлината да проникне в тялото ми, заедно с ритъма на джаза.



Затварям очи...


Кехлибарената светлина нежно успокоява и кани съня.



Така отпускащо е...


Така приятно е...


Зашеметяващо!


Решавам да изпробвам голямата парна баня с шоков басейн. Протягам ръка и отварям стъклената врата.



Топлината и влажността ѝ ме обгръщат от вси страни.


Парна баня с шоков басейн (14+)

Така огромна е!

В центъра на помещението е изграден прекрасен студен басейн.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Парна баня с шоков басейн в Pulse Therme

Сядам. Оставям влажността да изпълни изцяло дробовете ми, издишвайки дълбоко.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Парна баня с шоков басейн в Pulse Therme

Лека-полека невероятната жега в помещението ме кара да потърся свежестта на студения шоков басейн.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Парна баня с шоков басейн в Pulse Therme

Стъпвам бавно – стъпало след стъпало. Ледената вода ме събужда! Чувството е несравнимо!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Парна баня с шоков басейн в Pulse Therme

Това е така ободряващо! Неописуемо е!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Обширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Излизайки от парната баня, поемам по стълбите към самостоятелно обособената релакс зона.



С всяко стъпало ме обзема все по-неописуемо радостно чувство, породено от заобикалящата ме красота!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Обширната зона за несравним алпийски релакс и спокойствие на Pulse Therme

Така прекрасно е тук! Истинско вълшебство! Нечувана и невиждана кехлибарена магия!


Отпочивам подобаващо тук и слизам обратно долу.

На това ниво са изградени два абсолютно впечатляващи басейна – един вътрешен и един външен.


Star heaven pool басейн (14+)

Вътрешният минерален басейн носи приказното име Star heaven pool и е романтично красив! Ето насладете се!



Потапям се във водата, а наоколо ми – чудно звездно небе! Романтиката е обзела напълно това място!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Star heaven pool на Pulse Therme

Температурата на лековитата минерална вода в басейна се поддържа около 38°C.


Вляво е изходът към външния Infinity басейн.


Външен Infinity басейн (14+)

Infinity басейнът е фантастичен! Заставайки тук аз виждам хоризонта, който сякаш се слива с водата наоколо! Истинска магия!


От горното ниво на Pulse Therme аз слизам обратно по стълбите в посока огромния вътрешен Wellness басейн с минерална вода, подминавам го и пред мене изскача нова СПА изненада.


Вътрешен минерален басейн Volcano с камина (14+)

Това е поредното вълшебство на Pulse Therme – вода и огън!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Вътрешен минерален басейн Volcano с камина на Pulse Therme

Докато се наслаждавам на лечебната сила на минералната вода, аз съзерцавам огнените игри на осветената пара.



Срещу вътрешния минерален басейн Volcano с камина е разположено лавандулово СПА вълшебство!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Лавандулова сауна в Pulse Therme

Още не съм открехнал врата, а лавандуловата арома терапия вече успокоява съществото ми.


Лавандулова сауна

Това е единствената лавандулова сауна на територията на целия СПА комплекс!

И смело мога да споделя, че е впечатляваща!


Ароматът на лавандула е известен със своята способност да намалява стреса и напрежението, успокоявайки нервната система и спомагайки за по-добър сън.



Ароматът на лавандула е нежен и завладяващ. Нейният аромат ни пренася в българските лавандулови поля, където времето стои на място, а душата се отпуска.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Лавандулова сауна на Pulse Therme

Лавандулата е цвят, лесен за обичане. Причината е, че те грабва и с външната си красота, и с приятния си благоуханен чаромат. С дребните си синьо-лилави цветчета лавандулата е едновременно реалистична – силно присъстваща в стройни редици, ширнали се по полето, и вълшебна – сякаш ти обърква съзнанието с цялата си красота.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Лавандулова сауна в Pulse Therme

Ароматът на лавандула има способността да действа на подсъзнанието и да отключва отдавна забравени спомени. Затова старите хора често казват, че спомените ухаят на лавандула.


Онази нощ спах като къпан!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

Покрай вътрешния минерален басейн Volcano с камина и лавандулово СПА вълшебство се намира вратата, през която се излиза навън – към перлата в короната на Pulse Therme.


Външен минерален басейн, достъпен и за деца

Външният минерален басейн веднага се превърна в наше най-любимо място!


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

По своята дължина басейнът огледално е разделен на две напълно еднакви зони, ето защо която и зона да изберете, няма да сгрешите.



Всяка една от зоните от своя страна е разделена на три различни по дълбочина сектора, като средният е с дълбочина над метър и половина.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн в Pulse Therme

По периферията на всички сектори са оформени джакузи зони, които, повярвайте, ще ви накарат да се почувствате несравнимо приятно, истински комфортно; ще ви отпуснат приятно, масажирайки мускулите ви и тонизирайки тялото ви.



В дъното на басейна и в двете му огледални зони са оформени сектори за подводно-струев масаж и хидротерапия.


Подводно-струевият масаж е особено подходящ при посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания, проблеми с кръвната циркулация, ишиас, церебрална парализа, проблеми на метаболизма.


Масажният ефект върху тялото се осигурява от вградените под невероятно удобните метални подводни шезлонги дюзи.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн на Pulse Therme

Зад двете обширни огледални зони е изграден още един огромен басейн, като по цялата дължина са поставени впечатляващ брой шезлонги.


Grand Hotel Therme – Pulse Therme
Външен минерален басейн на Pulse Therme

Вечер басейните са подобаващо осветени и са място за релакс и забава.


Закритите басейни във вътрешната СПА зона на Pulse Therme са достъпни само за посетители над 14-годишна възраст!


Големият външен минерален басейн на СПА центъра е достъпен и за деца!


Скъпи приятели, дори в този момент, когато пиша тези редове, съм сигурен, че Pulse Thermeнай-новият ултра модерен СПА център на България ни подготвя още дузина нови СПА изненади, които скоро ще сподели с всички нас!


Актуална информация ще откриете тук:



Как се стига до село Баня, Разложко?

Баня е село в Югозападна България. То се намира в община Разлог, област Благоевград.


Разположено е в планински район на 801 метра н.в. в центъра на Разложката котловина между три планини – Пирин, Рила и Родопите.


Селото се намира много близо, както до град Банско, така и до град Разлог – само на 5 (пет) километра до всяко селище.


Оттук минава ЖП линията Септември – Добринище, която е построена през 30-те години на XX век.



Баня е отдалечено на 52 километра от областния град (на около 53 минути с автомобил).


Климатът в района е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт.


Баня отстои на:


  • 156 километра (на около 1 час и 51 минути с автомобил) от столицата

  • 146 километра (на около 2 часа и 30 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 512 километра (на около 6 часа и 23 минути с автомобил) от град Варна

  • 396 километра (на около 4 часа и 30 минути с автомобил) от град Бургас


Как се стига до Pusle Therme?

Pusle Therme – новият ултра модерен СПА център на България е изграден като част от Grand Hotel Therme.


Grand Hotel Therme е разположен в източната част на селото.



Влизайки в село Баня от север по Републикански път II-84* продължете все направо, докато стигнете до кръговото с надпис БАНЯ.


Село Баня, Разлог

Тук поемете по третия изход (водещ в посока наляво). Продължете все направо, докато стигнете кръговото в края на улицата. Тук поемете вдясно. Указателните табели ще улеснят максимално вашето пътуване и след минута ще сте пред хотела.


*Републикански път II-84 е второкласен път, част от Републиканската пътна мрежа на България, преминаващ по територията на области Пазарджик и Благоевград.

Дължината му е 104,8 километра.


Абсолютно същото важи и в случай че влизате в Баня от Банско – продължавате все направо, докато стигнете същото кръгово, след което завивате вдясно.


Разстоянието от Grand Hotel Therme до площад "Никола Вапцаров", разположен в Стария град на Банско е около 7,4 километра (около 12 минути с автомобил).



За всички скиори и почитатели на планината – разстоянието от Grand Hotel Therme до паркинга на кабинков лифт "Банско" е по-малко от 9 километра и с автомобил се изминава точно за 16 минути.



Винаги свободно място за паркиране

Паркингът на Grand Hotel Therme е обширен и тук винаги ще намерите място за паркиране.


Grand Hotel Therme
Grand Hotel Therme

Нещо повече!


Разполагате с модерен екологичен електромобил?! Това е чудесно!


Собственият паркинг на Grand Hotel Therme ви предлага специално паркомясто в комплект със собствена зарядна станция!


А може би желаете да си направите АТВ тур на околността? Няма проблеми!


Та вие се намирате в Grand Hotel Therme, който ви кани да опознаете красотата на пиринския край с АТВ!


Скъпи приятели, и преди да ви покажа какви интересни забележителности може да разгледате в близост, бих желал да ви припомня за специалния фотоалбум, събрал невероятна красота и впечатляващи фото моменти единствено и само за вас, връзка, към който ще намерите в края на публикацията!

Насладете му се!


Какво може да се разгледа в близост?

Ето какво може да разгледате в село Баня, Разложко – най-богатото на минерални извори село в България!


Село Баня, Разложко
Село Баня, Разложко

В село Баня може да разгледате Старата българска баня, построена в римски стил.


Старата българска баня в село Баня, Разложко
Старата българска баня

В село Баня може да разгледате старата турска Муртина баня (османски хамам).


Муртина баня (османски хамам) в село Баня, Разложко
Муртина баня (османски хамам)

В село Баня може да видите паметника на Неофит Рилски.


Паметник на Неофит Рилски в село Баня, Разложко
Паметник на Неофит Рилски

Само на 6 километра северозападно от село Баня (на около 11 минути с автомобил) се намира чудния Разлог.


Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"
Град Разлог, заснет от панорамна площадка "Стъпалата"

В Разлог ви предлагам да поемете по "Стъпалата".



От мястото ще имате великолепната възможност да се насладите на изумителна гледка към три планини – красивия Пирин, изящната Рила и гордите Родопи.



Зеленият, подреден, цветен, свеж и невероятно красив градски парк на Разлог също е място, което не бива да пропускате да посетите.



Разходката из града ще ви успокои, удиви и впечатли, ето защо просто я направете.



Само на 6 километра южно от град Разлог (на около 11 минути с автомобил) се намира град Банско.


Изглед-панорама към Пирин и град Банско
Изглед-панорама към Пирин и град Банско

За този великолепен град, издигащ се насред феноменално красивите зелени склонове на Пирин, мога да разкажа наистина много, ето защо ви предлагам да посетите моята специална публикация "Един необикновен уикенд в Банско", в която съм събрал цялата неподправена емоционална атмосфера на този великолепен пирински край.



Съществува в град Банско една къща, чиито стаи били чудно изрисувани с дивни прелестни картини, нейните стени от камък били майсторски изографисани с уникални причудливи приказни орнаменти, а от таваните се усмихвали слънца, резбовани от дърво.


Фини краски,

разни форми,

завъртулки всякакви,

уникални, интересни, та чудесни!


Любов!


Музей "Велянова къща" в град Банско
Музей "Велянова къща" в град Банско

Разказват, че именно любовта – истинската, вечната, неугасващата, неразрушимата, неувяхващата, нестихващата, силната, непреходната, святата – е вдъхновила автора на тези изящни фрески да ги създаде!


Чудната къща и днес е запазена, а нейната знаменита стенна живопис, грее и блести по-ярко от звездите на небосклона и разказва за любовта на Уста Велян и неговата любима – София Бенина!



Музей "Велянова къща" в град Банско

Това е изразът на любовта на Уста Велян към своята София, чудно изографисана и разказана ни тук – завинаги!


Веляновата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 87 на Държавен вестник от 1967 година.


Декоративната украса на Веляновата къща е обявена за художествен паметник на културата с национално значение в брой 59 на Държавен вестник от 1973 година.


През 1977 година къщата е отворена за посещение.


Музей "Велянова къща" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Музей "Велянова къща" в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до родната къща на патриарха на българските учители и книжовници Неофит Рилски – Бенината къща.


Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско
Паметник на Неофит Рилски в двора на родната му къща в град Банско

Бенината къща, както също е известна, е с характерна архитектура, типична за възрожденските къщи, издигани през XVIII век ÷ XIX век в Банско – с дебели каменни стени, с високи зидове и с бойници в зидовете, т.е семейна къща-крепост.

Обявена е за архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение.


Къща-музей "Неофит Рилски" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България.


Бенината къща в град Банско
Бенината къща в град Банско

Съветвам ви да чуете страхотната беседа, която уредниците на това чудесно място поднасят на своите гости.


Освен че разгледах с огромен интерес цялата къща-музей, с голяма доза детско любопитство заедно с моя син се промушихме през тайните ѝ коридори.


Бенината къща в град Банско

...тоз див Светогорец – за рая негоден,

и фърляше тайно през мрака тогаз

най-първата искра в народната свяст.

Из "Паисий"

Иван Вазов


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско
Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Нека вашата чудесна банска разходка ви отведе и до монумента на Паисий в центъра на Стария град, издигнат през 1977 година по проект на арх. Стойчо Тодоров.


Паметник на Паисий Хилендарски в град Банско

Каменните страници около Паисий символизират неговата "История славянобългарска".


Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско
Положеният паметен камък на мястото на родния дом на Паисий Хилендарски в град Банско

През 1922 г. пожар унищожава до основи родния дом на Паисий Хилендарски. И тъй като спомените избледняват, банскалии решават да сложат на мястото на изгорялата къща камък с паметен надпис, за да се помни къде е роден първият български будител, запалил най-първата искра и положил основите на Възраждането по българските земи в онези тежки, дълги, жестоки, неприветливи, тъжни и така тъмни години на робство.


Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско
Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски" в град Банско

Паметният камък стои самотен до 2002 година, когато в близост до него започва изграждането на Духовно-исторически център "Свети Паисий Хилендарски".


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Родом от Банско е един от моите любими поети Никола Вапцаров. Винаги съм усещал неговите стихове по един несравним, незаменим и различен начин – някак живи, вкопчили се в живота със страшна сила, без да го изпускат ни за миг.


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско

И сега, когато се разхождам из родния му град, аз не пропускам да посетя дома, в който е израсъл, който междувременно е превърнат във впечатляващ музеен комплекс, намиращ се на площад, носещ неговото име, насред който се издига негов паметник, а отсреща се белее сградата на народното читалище в Банско и познайте – наименувано е "Никола Вапцаров – 1984".


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Музеен комплекс "Никола Вапцаров"

Музеят на Вапцаров е задължителна спирка от чудния бански тур за всеки гост на града и аз категорично го препоръчвам!


Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско
Пано-фото история на поета

Разположен в центъра на Банско, музеят е не само част от площадното оформление, но и един от символите на чудното планинско градче.

Музеят се помещава в къщата, в която поетът е живял след 1912 година.


Бронзов барелеф върху родния дом Никола Вапцаров в град Банско
Бронзов барелеф върху родния дом на поета

Вапцаров не е роден в къщата, в която израства. Родният му дом се намира на минути от площад "Никола Вапцаров" и върху стената на къщата днес има окачен бронзов барелеф с лика на поета.


Домът, в който се е родил Никола Вапцаров
Домът, в който се е родил Никола Вапцаров

Паметникът на Никола Вапцаров е разположен в центъра на град Банско.


Паметник на Никола Вапцаров в град Банско
Паметник на Никола Вапцаров в град Банско

Музеен комплекс "Никола Вапцаров" в град Банско е обект номер 1 от 100-те национални туристически обекта на България. Обявен е за паметник на културата с национално значение.


В Банско се намира Кабинков лифт Банско.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Най-популярният в България ски курорт – Банско разполага с удобни и безопасни лифтове, от които гостите на града могат да се възползват през цялата година.


На разположение на жителите и гостите на курорта са два шестседалкови, шест четириседалкови, два двуседалкови лифта и един кабинков лифт, който е и най-атрактивния и предпочитан лифт в града.


Кабинковата въжена линия "Банско – Бъндеришка поляна" е с дължина на трасето от 6 233 метра, което я нарежда на второ* място по дължина.


*Първенството се държи от Симеоновската въжена линия на Витоша, която е с дължина на трасето 6720 метра.


Гондолата, както още наричат кабинковия лифт Банско, е произведен от австрийската компания Doppelmayr през 2002 г.,(днешната австрийско – швейцарска компания Doppelmayr-Garaventa) и е въведен в експлоатация през 2003 г.


Кабинков лифт Банско
Кабинков лифт Банско

Трасето, през което преминава лифта, е с денивелация от 597 метра, а капацитетът на съоръжението е около 2 000 души на час.


Станциите на осем местният кабинков лифт Банско са три – долна (начална), междинна и горна (крайна).


Долната (начална) станция се намира на 998 метра н. в. и отстои на около 2,5 километра от центъра на Банско.


На долната станция на лифта се намират и касите, от които могат да бъдат закупени билетите и картите за ползване на лифта.


Междинната станция е ситуирана в местност Чалин валог на 1468 метра н. в.


Тук вариантите на туристите са два – или да слязат от лифта, за да се разходят и спуснат по пистите на Чалин валог, или да продължат към горната станция на лифта.


Последната част от трасето на кабинковия лифт започва от междинната станция "Чалин валог" до Бъндеришка поляна.


Бъндеришка поляна в Пирин
Бъндеришка поляна

Местност Бъндеришка поляна, където е ситуирана горната (крайна) станция на лифта е едно от най-атрактивните места за летен и зимен туризъм в Пирин планина.


Как се стига до Кабинков лифт Банско?


На 8 километра източно от град Банско (на около 9 минути с автомобил) се намира чаровното бижу Добринище.


Град Добринище
Град Добринище

В Добринище ви предлагам да си направите поредната несравнима разходка и да посетите Балнеолечебницата на града, край която е изграден чуден и зелен парк.



Църквата "Св. св. апостоли Петър и Павел" е изящна, красива и ви предлагам да я разгледате по време на вашата разходка.


Църква "Св. св. апостоли Петър и Павел" в Добринище
Църква "Св. св. апостоли Петър и Павел"

Центърът на Добринище е прекрасен и предлага спокойствие, чар и красота на своите посетители.


Сградата на кметство Добринище
Сградата на кметство Добринище

Само на 14 километра северно от село Баня (на около 18 минути с автомобил) ще откриете китното рилско селце Добърско. Разходката тук е безмерно удоволствие и не бива да я пропускате!


Село Добърско
Село Добърско

В селото се намира уникален национален паметник на културата – добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която смятам, че е твърде известна, за да ви приканвам да я посетите, защото вероятно вече сте го направили.

Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

А вероятно търсите атракции и смели забавления?! Ако е така то парка за мечки над Белица, сгушен из красивите рилски дебри е точно за вас!


Само на 14,5 километра североизточно от село Баня (на около 18 минути с автомобил) се намира красива Белица.


Град Белица
Град Белица

На около 12 километра североизточно от град Белица (на около 22 минути с автомобил) по един тесен и в някои участъци доста прашен път в дън горите на Рила се намира парк за мечки, който ви приканвам да посетите.



Със сигурност около село Баня и град Банско може да се посетят все качествени и много интересни обекти, екопътеки, маршрути и места. Аз ще ви посъветвам да поемете по пътя, водещ към хижа "Вихрен".



Край пътя се оглеждайте за отбивка край невероятно красивата, свежа и впечатляващо красива река Демяница.


Демяница е река от басейна на Места, която събира водите на шест езерни групи – Василашки, Валявишки, Превалски, Типицки, Къркъмски и Газейски езера. Под името Валявица води началото си от Валявишките езера на 2400 метра н. в. Първоначално тече на запад, но след като минава през местност Тияците, се насочва право на север. Водосборният ѝ басейн се изчислява на 37 кв. км. Средният наклон е 102 промила, тоест на всеки километър линейна дължина реката се спуска с повече от сто метра. Край хижа "Демяница" приема два големи притока – отляво Василашката река, а отдясно Газейската река. След това в нея се вливат още две реки – Къркъмската отляво и Юлен отдясно. Това я прави сравнително пълноводна река с дебит около 1,5 куб. метра в секунда.

Над Банско Демяница се слива с река Бъндерица и двете заедно образуват река Глазне. Общата дължина на река Демяница до сливането с Бъндерица е около 14 километра.


Ето, насладете ѝ се и усетете свежестта на планината!



Само на 14,5 километра от Банско (на около 34 минути с автомобил) по пътя, виещ се из Пирин в посока хижа "Вихрен" се намира едно чудато и много, ама много старо дърво.

Дърво на годините на България!


Дами и господа, представям ви Байкушевата мура!


Байкушевата мура
Байкушевата мура – 1300 години история

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



382 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page