top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Паметник на свободата (Паметник на Шипка)

Актуализирано: 2.03

Паметник на свободата (известен също като Паметник на Шипка) е монументална скулптура, символизираща героизма и самопожертвувателните усилия за освобождението на България от Османско робство. Издигната е на връх в Стара планина с надморска височина 1326 метра, разположен на изток от Шипченски проход, който до 23 ноември 1951 година носи историческото име Свети Никола, след това до 7 октомври 1977 година – връх Столетов и от тогава – връх Шипка.

На около 1000 метра от него се намира другият връх, чието име също е Шипка – този, който Иван Вазов е прославил в прочутото си стихотворение "Опълченците на Шипка", на който е бил командният пункт на генерал Столетов и на който на 11 август 1877 година се водят решителните сражения.

Именно на историческия връх Шипка се прославят опълченските дружини и по този начин променят хода на войната.


Паметник на свободата на връх Свети Никола (Шипка)
Паметник на свободата на връх Свети Никола (днес връх Шипка)

Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 година.


Паметник на свободата на връх Свети Никола (Шипка)

Паметникът е част от Национален парк-музей "Шипка".


През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на историческия връх Свети Никола в Шипченски проход.


Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ. Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.


Паметник на свободата на връх Свети Никола (Шипка)

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г.


Началото на техническите проучвания за строежа и на неговото организиране е през пролетта на 1926 г. Самият строеж започва през есента на същата година под ръководството на инж. Богдан Горанов, Кирил Славов и инж. Иван Данчов (през 1928 г. на мястото на инж. Богдан Горанов идва инж. Минчо Заяков).


През първия етап на строежа главен майстор е Илия Пенев Мъглов от село Горни Драгойча, Дряновско, а през втория – Пеню Атанасов Колев (Пеню Бомбето) от село Дралфа, Търговищко. През летата на 1927, 1928 и 1929 г. кипи усилената строителна дейност с участието на майсторите Живко Тасков, Кънчо Кавръков, Генчо Ваков, Илия Рашков, Георги Иванов, братята Христо и Георги Димитрови и още десетина души от Габровско.


Камъните се обработвали на ръка и извозвали до паметника с волски каруци, а пясъкът се превозвал чрез катъри от Мъглиж и Енина, по нов път.


Каменната кула е завършена в груб строеж и месинговият лъв пред нея е отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров през лятото на 1929 г., а изграждането на паметника завършва през 1930 г.


Според първоначалния проект месинговият лъв трябвало да бъде поставен върху паметника. С помощта на макет върху изградената кула, направен с подръчни средства, се установило, че ако фигурата бъде на това място, нейната видимост не би била добра. По тази причина лъвът е бил поставен върху корниза над главния вход на паметника, където стои и до днес. Той е с дължина 8 метра и височина 4 метра, тегло около 12 тона и сглобен от 53 отделни парчета.


На другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора и Шейново.


Паметник на свободата на връх Свети Никола (Шипка)

Паметникът е открит тържествено на 26 август 1934 г. от държавния глава цар Борис III. Той представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31,5 метра.


Женска фигура, изобразяваща победата в Паметник на свободата на връх Свети Никола (Шипка)

Женска фигура олицетворява победата над турските войски.


На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските воини и българските опълченци.



Над него има още няколко етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви.



От върха на кулата се открива невероятна панорама към самия връх и околността.



На юг се виждат град Казанлък и язовир "Копринка".


Отсрещните била на Средна гора са невероятно красиви!



Шипченската епопея включва боевете, които са се разиграли на най-високите точки на Шипченски проход, където са върховете Свети Никола, Орлово гнездо, Шипка и други.


В близост се намират селищата Шипка и Шейново, участвали активно в Освободителната война. Край Шейново е Паметникът на победата. Там е била разбита и пленена войската на Вейсел паша.

Националните паметници при Шипка са обвързани със събития от изключителна обществена значимост. Тяхното построяване е плод на съвместните усилия на архитекти, скулптори и целия признателен български народ.


Природните забележителности в района и историческите събития се преплитат, за да се превърнат в една от най-големите туристически забележителности на България.


Нека носим още срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича историята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше хвърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупените окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар!

Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно, що гордо разтупва нашите гърди, и в нас чувства силни, големи плоди; защото там нейде, на връх планината, що небето синьо крепи с рамената, издига се някой див, чутовен връх, покрит с бели кости и със кървав мъх, на безсмъртен подвиг паметник огромен; защото в Балкана има един спомен, има едно име, що вечно живей, и в нашата история кат легенда грей, едно име ново, голямо, антично, що отговорът дава и смива срамът, и на клеветата строшава зъбът.


О, Шипка!

Три деня младите дружини как прохода бранят. Горските долини трепетно повтарят на боя ревът.

Пристъпи ужасни! Дванайсети път гъсти орди лазят по урвата дива, и тела я стелят и кръв я залива. Бури подир бури! Рояк след рояк! Сюлейман безумни сочи върха пак и вика: „Търчете! Тамо са раите!”

И ордите тръгват с викове сърдити, и „Аллах!” гръмовно въздуха разпра. Върхът отговаря с други вик: ура!

И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье дружините наши, оплискани с кърви, пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред, всякой гледа само да бъде напред и гърди геройски на смърт да изложи, и един враг повече мъртъв да положи. Пушкалата екнат. Турците ревът, насипа налитат и падат и мрът; - идат като тигри, бягат като овци, и пак се завръщат: българи, орловци, кат лъвове тичат по страшний редут, не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.

Щурмът е отчаян, отпорът е лют. Три дни веч се бият, но помощ не иде, от никъде взорът надежда не види, братските орли не хвърчат към тях.

Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх – кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.

Талазите идат; всичките нащрек са! Последният напън вече е настал. Тогава Столетов, наший генерал, ревна гороломно: „Млади опълченци, венчайте България с лаврови венци! На вашата сила царят повери прохода, войната и себе си дори!”

При тез думи силни дружините горди очакваха геройски душманските орди, бесни и шумещи? О, геройски час!

Вълните намират канари тогас, патроните липсват, но волите траят, щикът се пречупва – гърдите остаят и сладката радост до крак да измрът пред цяла вселена, на тоз славен рът, с една смърт юнашка и с една победа.

„България цяла сега нази гледа; тоя връх висок е: тя ще ни съзре, ако би бягали: да мрем по-добре!”

Няма вече оръжие! Има хекатомба! Всяко дърво меч е, всякой камък – бомба, всяко нещо – удар, всяка душа – плам. Къмъне и дървье изчезнаха там.

„Грабайте телата” някой се изкряска, и трупове мъртви хвръкнаха завчаска, кат демони черни, над черний рояк, катурят, струпалят, като живи пак!

И турците тръпнат, друг път не видели ведно да се бият живи и умрели, и въздуха цепят със демонски вик. Боят се обръща на смърт и на щик. Героите наши, като скали твърди, желязото срещат с железни си гърди и хвърлят се с песни в свирепата сеч, като виждат харно, че умират веч… Но вълни по-нови от орди дивашки гълтат, потопяват орляка юнашки…

Още миг – ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм. И днес още Балканът, щом буря захваща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна, като някой ек, от урва на урва и от век на век!


"Опълченците на Шипка"

11 август 1877

Иван Вазов



Паметник на свободата е сред 100 национални туристически обекта на БТС под номер 93.


Паметник на свободата, част от национален парк-музей "Шипка", е историческа недвижима културна ценност (паметник на културата) с категория национално значение.


Как се стига до Паметник на свободата?

Паметникът се намира на изток от Шипченски проход.

Следете за отбивка вдясно, в случай че се движите в посока от юг към север (град Шипка – град Габрово).



Макар че може да се качите с автомобила си до върха, съветвам ви да си направите разходка до върха – по-приятно е. За тази цел оставете своя автомобил на обширния паркинг насред Шипченски проход.


Изградени са 890 стъпала, които ще ви отведат пеш до върха и до паметника.


Какво може да се посети в близост?

Само на 24 километра северно от Паметник на свободата (на около 36 минути с автомобил) се намира град Габрово.



Архитектурно-етнографски комплекс и музей на открито "Етър"
Архитектурно-етнографски комплекс и музей на открито "Етър"

Само на 16 километра от град Габрово (на около 26 минути с автомобил) ще откриете чаровното бижу Боженци, което непременно трябва да посетите.


Село Боженци (Боженците)
Село Боженците

Само на 21 километра от Габрово (на около 22 минути с автомобил) ще откриете град Дряново.

В Дряново посетете автентичен мост, построен от майстор Колю Фичето.


Мост на Колю Фичето в Дряново
Каменен мост, издигнат от майстор Колю Фичето

Само на 22 километра източно от Габрово (на около 34 минути с автомобил) се намира красива Трявна, която препоръчвам задължително да посетите.


Трявна
Красива Трявна

На около 27 километра южно от Паметник на свободата (на около 36 минути с автомобил) се намира град Казанлък.


В Казанлък може да разгледате музея на розата.


Музей на розата в град Казанлък
Музей на розата в Казанлък

След като разгледате богатата експозиция на музея ви предлагам да направите една релаксираща разходка из чудните алеи на парк "Розариум" в град Казанлък.


Парк "Розариум" в град Казанлък
Парк "Розариум" в Казанлък

В град Казанлък ви предлагам да разгледате и храм "Свети Илия", известен също като Куленска черква.


Храм "Свети Илия" в град Казанлък, известен като Куленска черква
Куленската черква в Казанлък

Само на 5 километра южно от град Казанлък (на около 8 минути с автомобил) се намира село Бузовград, откъдето стартира чудното приключение екопътека "Пътека през вековете".

За нищо на света не бива да го пропускате!


Екопътека "Пътека през вековете: природна забележителност Мегалит
Екопътека "Пътека през вековете" – природна забележителност Мегалит

На 48 километра източно от Казанлък (на около 40 минути с автомобил) ще откриете язовир "Жребчево".


Край язовира все още се извисяват руините на потопената църква "Свети Иван Рилски".


Потопената църква "Свети Иван Рилски"
Потопената църква "Свети Иван Рилски"

На 23 километра западно от Казанлък (на около 25 минути с автомобил) ще откриете град Павел баня.


Резбованите брястове на Павел баня
Резбованите брястове на Павел баня

На 3 километра източно от Павел баня (на около 5 минути с автомобил) ще откриете село Виден.


Край селото все още се извисяват гордите руини на чудната църква "Св. Анастасий".


Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден
Руините на храм "Св. Анастасий" край село Виден

На 4 километра южно от Павел баня (на около 7 минути с автомобил) се намира село Турия.


Тук може да разгледате родния дом на Чудомир.


Роден дом на Чудомир в село Турия
Родната къща на Чудомир в село Турия

На площада пред къщата на Чудомир може да видите паметник на родения в Турия Ботев четник Цанко Минков Дечев – Комитата.


Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата
Паметник в центъра на село Турия на Цанко Минков Дечев – Комитата

В Турия може да се насладите на автентичен римски мост "Скока".


Автентичен римски мост "Скока" в село Турия
Автентичен римски мост "Скока" в село Турия

На 8 километра от Турия (на около 9 минути с автомобил) може да се насладите на природна забележителност "Кичест габър".


Природна забележителност "Кичест габър" край село Турия
Природна забележителност "Кичест габър" край Турия

Съвсем наблизо до "Кичест габър" може да разгледате Кутела.


Кутелът в Сърнена Средна гора
Кутелът в Сърнена Средна гора

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



190 преглеждания0 коментара
bottom of page