top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Архитектурно-исторически резерват Старинната част на град Трявна

Актуализирано: 23.12.2023 г.

С красивата си автентична възрожденска архитектура и с богатото си културно минало, Трявна всеки път ни приветства с "Добре дошли, мечтатели"!


Трявна

Рождено място на славни майстори и люлка на порива за църковна и национална независимост, Трявна е център на българското Възраждане!


Трявна

Славно историческо минало

На 25 срещу 26 юли 811 година в Тревненския, Върбишкия и Ришкия проходи на Стара планина хан Крум нанася унищожителния разгром на ромеите, убивайки византийския император Никифор.


Трявна

През 1185 година българските царе Асен и Петър разгромяват в битката в Тревненския проход войските на император Исак II Ангел.


След знаменитата победа цар Петър се оттегля от управлението на държавата, а властта остава в цар Асен I. В чест на великата победа е изградена най-старата църква в града – „Св. Архангел Михаил“.


Храм "Свети Архангел Михаил" в Трявна

През 1798 година църквата е напълно опожарена от кърджалиите. Днес е напълно възстановена и вие можете да склоните тук глава.


Църква „Св. Архангел Михаил“ с девическото училище и двора е обявена за недвижима културна ценност (НКЦ) паметник на културата с категория национално значение.


Храм "Свети Архангел Михаил" в Трявна

Съществува легенда, че на ливадите в падината под село Царева ливада са пасли конете на Асеневци. Казват, че оттам произлиза името на днешното тревненско село.


Легендите разказват, че в Трявна и в околните балкански селца се заселват бягащите от Търново боляри.


Трявна

Трявна е люлката на най-старата от възрожденските художествени школи – Тревненската.

Тя включва три основни направления на художествено-творческа дейност: иконопис, дърворезба и строителство.


И днес може да разгледате своеобразни шедьоври на тревненското архитектурно наследство – къщите, градени от майстор Димитър Сергюв – Калинчевата къща (1830 г.), Добревата (1834 г.), Сергевата (1841 г.), Райковата (1846 г.), Киревата (1851 г.).


"Капитан дядо Никола" в Трявна

Единственият запазен и днес в автентичния си вид възрожденски площад в България се намира в центъра на Трявна. Площадът носи името „Капитан Дядо Никола“.


Площад „Капитан Дядо Никола“ е обявен за недвижима културна ценност (НКЦ) паметник на културата с категория национално значение.


Тревненското школо в Трявна

Най-харизматичната сграда на площада с часовниковата кула е Тревненското школо.


Гърбавият мост в Трявна

Мостът, наред с часовниковата кула, са своеобразни символи на Трявна.


Часовниковата кула в Трявна

Гърбавият мост е сводест каменен „Гивгирен (Кивгирен в някои източници) мост“, построен от майстор Димитър Сергюв в периода от 1844 до 1845 година.


„...направи се тревненския сахат…“ – е записал летописецът на Трявна поп Йовчо.


Легендата разказва, че за да се получи разрешение от османлиите за строежа на кулата, тревненки е трябвало да се откажат да носят традиционния накит за глава, сокай, наподобяващ красивите царски диадеми.


Часовниковият механизъм е изработен и поставен през 1815 година от габровските майстори Къню и Геню Радославови.


Градската кула - часовник е обявена за недвижима културна ценност (НКЦ) паметник на културата с категория национално значение.


Как се стига до Трявна?



А сега ви желая приятна разходка!


177 преглеждания0 коментара
bottom of page