top of page
  • Writer's pictureStefan Ivanov

Самоков

Updated: 2 days ago

Уважаеми приятели на "Фото моменти", ето ни в слънчев Самоков – поредният прекрасен български град!


Цветен надпис САМОКОВ в град Самоков

Град Самоков е разположен в източната част на Самоковската котловина и предлага фантастична гледка към няколко планини – Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора.


Как се стига до град Самоков?

Самоков е град в Югозападна България, разположен в едноименната котловина.

Намира се в Софийска област на 60 километра от столицата София и на 10 километра от курортно-туристическия комплекс Боровец, на 8 километра от един от входовете на Национален парк Рила, на 29 километра от минералните извори в Сапарева баня, на 14 километра от тези на Белчин баня, на 27 километра от балнеоложкия комплекс в Долна баня и на 12 километра южно от язовир Искър.Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.


Град на скиори

Самоков е център на зимните спортове: на юг от града се намира световноизвестният курорт Боровец, недалече са и ски курортът Говедарци и туристическият комплекс Мальовица, разположен на Меча поляна, в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 метра надморска височина. Тук има хотел, ски-писти с влекове и ски гардероб с всичко най-необходимо за зимните спортове. Снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Тук се намира ЦПШ Мальовица – база за алпинистите, които изкачват Мальовица, Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.В град Самоков е роден един от най-успешните скиори на всички времена – Петър Попангелов.


Местоположението на града и надморската му височина определя климата като умереноконтинентален с планинско влияние – с топло, но не много горещо лято и студена, продължителна зима. Продължително е слънчевото греене, с много малки изключения на мъгли. Силно е и въздействието на високата планина. Именно тя спира бурните ветрове и снеговалежи.


Главната на град Самоков
Центъра на град Самоков

Самоковската котловина е разположена между няколко планини – Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора – на 950 метра над морското равнище. В сърцевината ѝ текат водите на река Искър и нейните притоци. Формата на котловината е неправилна и двуделна, Палакарийска от запад и Искърска от изток. Разполага се върху 185 квадратни километра.


Паметник на българското опълчение в град Самоков
Паметник на българското опълчение в град Самоков

Самоковската котловина е сравнително богата на води. Отводнява се от река Искър, която в началото си има два основни ръкава – Черни Искър и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи рекички и потоци и нейните притоци – Палакария и Шипочаница.


Козелът в центъра на град Самоков
Козелът

Преди града покрай реката се намира местността Лаго. Тя е широка около 200 – 300 метра. През нея минава път и много острови, покрити с влаголюбиви гори. След града по течението на Искър е разположен язовир Искър.


Две от най-красивите рилски езера кътат хладните си води в този край: Йончево езеро и Страшно езеро.

Около тях има още четири, най-посещаваното от които е Свинското. В района на малка Мальовица се намират двете Камилски езера, а източно от връх Мальовица – Еленските.


Парк "Крайискърец"

Парк "Крайискърец" в град Самоков
Парк "Крайискърец"

Парковете на Самоков са невероятно красиви и дивно зелени. Разходката из "Крайискърец" е несравнимо удоволствие!


Христо Йончев – Крискарец

Христо Зафиров Йончев, известен с прякора си Крискарец, е български художник-живописец и планинар. Известен е с пейзажите си от Рила, а също и с приноса си при основаването на Историческия музей в Самоков.


Христо Йончев – Крискарец
Христо Йончев – Крискарец

Христо Йончев е роден на 20 март 1879 година в Самоков.

През 1912 година завършва Художественото индустриално училище в София, където негови преподаватели са проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка. Работи основно в областта на пейзажа и прави много изложби в София и Самоков.

Известни негови творби са в цикъла "Пейзажи от Рила" (1936), изобразяващи Мусала, Купените и други кътчета от планината. Запален планинар, пребродил Рила.

На негово име е наречено Йончевото езеро в Мальовишкия дял.

Името на Страшното езеро също се свързва с Христо Йончев – мълвата говори, че веднъж там го хванала силна буря с гръмотевици и той хукнал надолу, а на въпроса къде е бил отговорил: "На страшното езеро!" – така му излязло името на езерото.


През 1931 година взема дейно участие в основаването на Историческия музей в Самоков и впоследствие работи като музеен уредник.


Днес много от неговите платна са притежание на музея и са част от неговата постоянна художествена експозиция.


Чадър чешма

Красиво изрисуваната Чадър чешма, разположена на автогарата посреща всички гости на Самоков.


Чадър чешма / Шарената чешма в град Самоков
Чадър чешма, известна още като Шарената чешма, в град Самоков

Чешмата не е голяма на размери, но функционира от 150 години. Много е красива и е един от символите на град Самоков.

Изградена е през 60-те и 70-те години на деветнадесети век. Майсторът не е известен.


Голямата чешма

Голямата чешма е построена през 1662 година по поръчка на емина на султанската кухня Мехмед ефенди.


Голямата чешма, наречена още Чешмата с обицата, в град Самоков
Голямата чешма, наречена още Чешмата с обицата

Чешмата е изградена в мавритански стил от каменни блокове. Представлява самостоятелна четириъгълна постройка с чучури, от които навремето е текла вода и от четирите ѝ страни. Постройката е с четирискатен покрив, широки стрехи и елегантен шпил.


В декорацията ѝ има каменна къщичка за птици и една зенгия, която според преданието е била обицата на Крали Марко.


Самоковското читалище

Годината 1859 е приета за година на създаване на Самоковското читалище, тъй като оттогава датират официални документи, носещи печата и съхранявани в Народната библиотека.


Читалище-паметник "Отец Паисий-1859" в град Самоков
Читалище-паметник "Отец Паисий-1859"

Описаният от Йосиф Брадати факт за разтурената от турците къща, съградена за четене, датиран към 1852 – 53 година не може напълно да се приеме за достоверен. Но ако се вземе предвид твърдението на великия реформатор Митхад паша, че не е срещал по-интелигентен народ никъде другаде в своя вилает, може да се предполага съществуване на читалищна дейност много преди тази дата, а това донякъде дава основание да се смята, че самоковското читалище е първото в България.

През 1859 читалището се е именувало "Свети седмочисленици" и се е помещавало в сградата на тогавашното Мъжко училище.


Организираните действия и усилия за построяване на самостоятелна читалищна сграда завършват с успех през 1919 година. Тогава настоятелите и общината решават да се построи сграда, която освен читалище да бъде и паметник за прослава и помен на загиналите по бойните полета в Балканската война, Междусъюзническата война и Европейската войни. Монументалният паметник е завършен окончателно през 1923 година. Заслуга за цялостната му реализация имат известните тогава строителни фирми – Юруков и сие, Николов и едни от най-добрите скулптори на България – Николай Димитров, Иван Лазаров, Александър Андреев, Никола Ножаров, както и Ликурго Андреани – възпитаник на италианската Национална художествена академия.


Сарафската къща

Сарафската къща е паметник на културата от Възраждането.

Уникалната дърворезба върху тавана, както и стенописната украса, които ще видите върху фото момента, който днес съм споделил с вас, са напълно автентични.

Тези изключителни, неповторими и единствени по своя род декорации се свързват с разцвета на Самоковската художествена школа и са неин най-представителен образец.


Сарафската къща-паметник на културата от Възраждането в град Самоков
Сарафската къща-паметник на културата

Следвайки тази връзка, ще се запознаете с изключителната история на известната израелска фамилия Арие!


Синагогата

Следвайки тази връзка, ще се запознаете с интересната история на тази забележителна сграда!


Синагогата в град Самоков
Синагогата в град Самоков

Храм "Св. Николай Чудотворец" в Самоков е един от най-красивите храмове, които съм посещавал.


Храм "Св. Николай Чудотворец" в град Самоков
Храм "Св. Николай Чудотворец"

В дворът на църквата ще откриете гроба на Паисий Хилендарски.


Гроб на Паисий Хилендарски в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" в град Самоков
Гроб на Паисий Хилендарски в двора на църквата "Св. Николай Чудотворец"

Храм "Успение Богородично" в град Самоков, наричана още Митрополитска църква, е една красива и много стара църква, която ви съветвам да посетите и вие.


Храм "Успение Богородично" в град Самоков, наричана още Митрополитска църква
Митрополитска църква

Какво може да се разгледа в близост?

На 10 километра от Самоков (на 12 минути с автомобил) се намира курорта Боровец. От тук стартира пътеката към Черната скала.


Черната скала край курорт Боровец в Рила
Черната скала

В курорта Боровец посетете храм "Преображение Господне" – уникална по рода си в България дървена църква, която ще откриете в курорта Боровец.


Дървената църква "Преображение Господне" в курорта Боровец в Рила
Дървената църква "Преображение Господне"

На 2,5 километра от Боровец (на 6 минути с автомобил) ще откриете Царска Бистрица – дворец на владетелите от Третото българско царство (1878 г. – 1947 г.).


Царска Бистрица – дворец на владетелите от Третото българско царство (1878 г. – 1947 г.)
Царска Бистрица

На 20 километра от Самоков (на около 25 минути с автомобил) ще откриете чаровното селце Радуил, скътано край склоновете на Рила.


Село Радуил
Дървеният орел на Радуил

В селото разгледайте красивата църква "Рождество на Пресвета Богородица".


Църква "Рождество на Пресвета Богородица" в Радуил
Храм "Рождество на Пресвета Богородица"

На 4 километра от Самоков (на 5 минути с автомобил) ще откриете чаровното селце Доспей, където може да разгледате паметника на Паисий.


Паметник на Паисий Хилендарски в село Доспей, община Самоков
Паметник на Паисий Хилендарски в село Доспей

На 12 километра от Самоков (на около 15 минути с автомобил) ще откриете Говедарци. Задължително посетете извора на любовта!


Изворът на любовта в село Говедарци
Изворът на любовта

На 8 километра от Самоков (само на 9 минути с автомобил) ще откриете началото на екопътека "Бели Искър".


Екопътека "Бели Искър"
Екопътека "Бели Искър"

На 40 километра от Самоков (на около 45 минути с автомобил) се намира зеленото селце Костенец.


Село Костенец, община Костенец
Село Костенец

В края на селото в северните склонове на Рила може да посетите очарователния и пълноводен през цялата година Костенски водопад.


Костенски водопад
Костенски водопад

Изключителна и впечатляваща разходка ви пожелавам!


И като за финал,

мили мои приятели,

следвайки тази връзка,

недейте пропуска

да разгледате пълния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!

0 views0 comments
bottom of page