top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Самоков – град на скиори и фантастични гледки към пет планини

Актуализирано: 27.03

Уважаеми приятели на "Фото моменти", ето ни в слънчев Самоков – поредният прекрасен български град!


Град Самоков – парк "Крайискърец"

Град Самоков е разположен в източната част на Самоковската котловина и предлага фантастични гледки към пет планини – Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора.


Град на скиори

Самоков е център на зимните спортове: на юг от града се намира световноизвестният курорт Боровец, недалече са и ски курортът Говедарци и туристическият комплекс Мальовица, разположен на Меча поляна, в долинно разширение на река Мальовица и на 1720 метра надморска височина. Тук има хотел, ски-писти с влекове и ски гардероб с всичко най-необходимо за зимните спортове. Снежната покривка се задържа сравнително дълго. В зависимост от валежите ски могат да се карат и през май. Тук се намира ЦПШ Мальовица – база за алпинистите, които изкачват Мальовица, Орловец, Злия зъб, Ловница и Камилата.



В град Самоков е роден един от най-успешните скиори на всички временаПетър Попангелов.


Местоположението на града и надморската му височина определят климата като умереноконтинентален с планинско влияние – с топло, но не много горещо лято и студена, продължителна зима. Продължително е слънчевото греене, с много малки изключения на мъгли. Силно е и въздействието на високата планина. Именно тя спира бурните ветрове и снеговалежи.


Главната на град Самоков
Центърът на град Самоков

Самоковската котловина е разположена между няколко планини – Рила, Плана, Витоша, Верила, Ихтиманска Средна гора – на 950 метра над морското равнище. В сърцевината ѝ текат водите на река Искър и нейните притоци. Формата на котловината е неправилна и двуделна, Палакарийска от запад и Искърска от изток. Разполага се върху 185 квадратни километра.


Паметник на българското опълчение в град Самоков
Паметник на българското опълчение в град Самоков

Самоковската котловина е сравнително богата на води. Отводнява се от река Искър, която в началото си има два основни ръкава – Черни Искър и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи рекички и потоци и нейните притоци – Палакария и Шипочаница.


Козелът в центъра на град Самоков
Козелът

Преди града покрай реката се намира местността Лаго. Тя е широка около 200 – 300 метра. През нея минава път и много острови, покрити с влаголюбиви гори. След града по течението на Искър е разположен язовир Искър.


Две от най-красивите рилски езера кътат хладните си води в този край: Йончево езеро и Страшно езеро.

Около тях има още четири, най-посещаваното от които е Свинското. В района на малка Мальовица се намират двете Камилски езера, а източно от връх Мальовица – Еленските.


Парк "Крайискърец"

Парк "Крайискърец" в град Самоков
Парк "Крайискърец"

Парковете на Самоков са невероятно красиви и дивно зелени. Разходката из "Крайискърец" е несравнимо удоволствие!


В началото на 60-те години на XX-ти век тук, където понастоящем се намира входът към парка, е имало езеро, наречено Синьото око.


Целият район между двата моста, а и по-нагоре, откъм източната страна на Искъра, винаги се е наричал Крайискъро. Дори улицата се е наричала "Крайискърецъ".


Парк "Крайискърец" в град Самоков
Добре дошли в парк "Крайискърец"

"Крискар" (край Искър) е махалата, в която на 1 март 1879 година се е родил именитият самоковски художник-живописец Христо Йончев.


Христо Йончев – Крискарец

Христо Зафиров Йончев, известен с прякора си Крискарец, е български художник-живописец и планинар. Известен е с пейзажите си от Рила, а също и с приноса си при основаването на Исторически музей – Самоков.


За много от картините си той черпи вдъхновение от родната си махала и така създава творческия си псевдоним – Крискарец, с който той подписва своите творби.


Христо Йончев – Крискарец
Христо Йончев – Крискарец

През 1912 година завършва Художественото индустриално училище в София, където негови преподаватели са проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка. Работи основно в областта на пейзажа и прави много изложби в София и Самоков.


Известни негови творби са в цикъла "Пейзажи от Рила" (1936), изобразяващи Мусала, Купените и други кътчета от планината. Запален планинар е, пребродил Рила надлъж и шир.

На негово име е наречено Йончево езеро в Мальовишкия дял.


Страшното езеро също се свързва с Христо Йончев – мълвата говори, че веднъж там го хванала силна буря с гръмотевици и той хукнал надолу, а на въпроса къде е бил отговорил: "На страшното езеро!" – така му излязло името на езерото.


През 1931 година взема дейно участие в основаването на Исторически музей – Самоков и впоследствие работи като музеен уредник.


Днес много от неговите платна са притежание на музея и са част от неговата постоянна художествена експозиция.


Парк "Крайискърец" в град Самоков
В посока Голямата чешма

Голямата чешма

Голямата чешма е построена през 1662 година по поръчка на емина на султанската кухня Мехмед ефенди.


Голямата чешма, наречена още Чешмата с обицата, в град Самоков
Голямата чешма, наречена още Чешмата с обицата

Чешмата е изградена в мавритански стил от каменни блокове. Представлява самостоятелна четириъгълна постройка с чучури, от които навремето е текла вода и от четирите ѝ страни. Постройката е с четирискатен покрив, широки стрехи и елегантен шпил.


В декорацията ѝ има каменна къщичка за птици и една зенгия, която според преданието е била обицата на Крали Марко.


Голямата чешма в град Самоков е обявена за недвижима културна ценност (НКЦ) народна старина, архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с категория национално значение.


Чадър чешма

Красиво изрисуваната Чадър чешма, разположена на автогарата посреща всички гости на Самоков.


Чадър чешма / Шарената чешма в град Самоков
Чадър чешма, известна още като Шарената чешма, в град Самоков

Чешмата не е голяма на размери, но функционира от 150 години. Много е красива и е един от символите на град Самоков.

Изградена е през 60-те и 70-те години на деветнадесети век. Майсторът не е известен.


Самоковското читалище

Годината 1859 е приета за година на създаване на Самоковското читалище, тъй като оттогава датират официални документи, носещи печата и съхранявани в Народната библиотека.


Читалище-паметник "Отец Паисий-1859" в град Самоков
Читалище-паметник "Отец Паисий-1859"

Описаният от Йосиф Брадати факт за разтурената от турците къща, съградена за четене, датиран към 1852 – 53 година не може напълно да се приеме за достоверен. Но ако се вземе предвид твърдението на великия реформатор Митхад паша, че не е срещал по-интелигентен народ никъде другаде в своя вилает, може да се предполага съществуване на читалищна дейност много преди тази дата, а това донякъде дава основание да се смята, че самоковското читалище е първото в България.

През 1859 читалището се е именувало "Свети седмочисленици" и се е помещавало в сградата на тогавашното Мъжко училище.


Организираните действия и усилия за построяване на самостоятелна читалищна сграда завършват с успех през 1919 година. Тогава настоятелите и общината решават да се построи сграда, която освен читалище да бъде и паметник за прослава и помен на загиналите по бойните полета в Балканската война, Междусъюзническата война и Европейската войни. Монументалният паметник е завършен окончателно през 1923 година. Заслуга за цялостната му реализация имат известните тогава строителни фирми – Юруков и сие, Николов и едни от най-добрите скулптори на България – Николай Димитров, Иван Лазаров, Александър Андреев, Никола Ножаров, както и Ликурго Андреани – възпитаник на италианската Национална художествена академия.


Сарафската къща

Сарафската къща е паметник на културата от Възраждането.


Тази къща несъмнено е едно китно, малко и скрито бижу, което често гостите на града някак пренебрегват и не посещават, което за мене определено е грешка.


Сарафската къща-паметник на културата от Възраждането в град Самоков
Сарафската къща-паметник на културата

Къщата разказва изключителната история на известната израелска фамилия Арие!


Синагогата

През 1840 г. синовете на Авраам Арие сполучили да вземат ферман за построяване на синагога. Те разширили на свои собствени разноски съществуващата молитвена стая, която била близо до чаршията.


Издигната е в долния край на град Самоков – мястото ѝ маркира формирането на еврейска махала в града през XIX век и първата половина на XX век.


Самоковската синагога разполагала с голям молитвен салон, с балкони за дамите и с пристройка на два етажа.


Синагогата в град Самоков
Синагогата в град Самоков
Храм "Св. Николай Чудотворец"

Храм "Св. Николай Чудотворец" е един от най-красивите храмове, които съм посещавал!


Храм "Св. Николай Чудотворец" в град Самоков
Храм "Св. Николай Чудотворец"

В двора на църквата ще откриете гроба на Паисий Хилендарски.


Гроб на Паисий Хилендарски в двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" в град Самоков
Гроб на Паисий Хилендарски в двора на църквата "Св. Николай Чудотворец"
Храм "Успение Богородично"

Храм "Успение Богородично", наричана още Митрополитска църква, е една красива и много стара църква, която ви съветвам да посетите и вие.


Храм "Успение Богородично" в град Самоков, наричана още Митрополитска църква
Митрополитска църква

Как се стига до град Самоков?

Самоков е град в Югозападна България, разположен в едноименната котловина.

Намира се в Софийска област само на 11 километра (около 9 минути с автомобил) от курортно-туристическия комплекс Боровец, на около 8 километра (около 7 минути с автомобил) от един от входовете на Национален парк Рила, на около 27,6 километра (на около 25 минути с автомобил) от минералните извори в град Сапарева баня, на около 14 километра (на около 12 минути с автомобил) от тези на Белчински бани, на около 25 километра (на около 32 минути с автомобил) от балнеоложкия комплекс в Долна баня и на 12 километра южно (на около 8 минути с автомобил) от язовир Искър.



Градът е най-големият в областта и е административен център на Община Самоков.


Самоков отстои на:


  • 62 километра (на около 1 час и 16 минути с автомобил) от столицата

  • 135 километра (на около 1 час и 50 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 476 километра (на около 5 часа и 30 минути с автомобил) от град Варна

  • 368 километра (на около 3 часа и 40 минути с автомобил) от град Бургас


Какво може да се посети в близост?

На около 11 километра от Самоков (на около 8 минути с автомобил) се намира курорт Боровец.


Черната скала край курорт Боровец в Рила
Черната скала

В курорт Боровец може да посетите храм "Преображение Господне" – уникална по рода си в България дървена църква.


Дървената църква "Преображение Господне" в курорта Боровец в Рила
Дървената църква "Преображение Господне"

На около 2,5 километра от Боровец (на около 6 минути с автомобил) ще откриете Царска Бистрица – дворец на владетелите от Третото българско царство (1878 г. – 1947 г.).


Царска Бистрица – дворец на владетелите от Третото българско царство (1878 г. – 1947 г.)
Царска Бистрица

На около 20 километра от Самоков (на около 25 минути с автомобил) ще откриете чаровното селце Радуил, скътано край склоновете на Рила.


Село Радуил
Дървеният орел на Радуил

В селото разгледайте красивата църква "Рождество на Пресвета Богородица".


Църква "Рождество на Пресвета Богородица" в Радуил
Храм "Рождество на Пресвета Богородица"

На около 4 километра от Самоков (на около 5 минути с автомобил) ще откриете чаровното селце Доспей, където може да разгледате паметника на Паисий Хилендарски.


Паметник на Паисий Хилендарски в село Доспей, община Самоков
Паметник на Паисий Хилендарски в село Доспей

На около 12 километра от Самоков (на около 15 минути с автомобил) ще откриете село Говедарци, където задължително посетете извора на любовта!


Изворът на любовта в село Говедарци
Изворът на любовта

На около 8 километра от Самоков (само на около 9 минути с автомобил) ще откриете началото на екопътека "Бели Искър".


Екопътека "Бели Искър"
Екопътека "Бели Искър"

На около 40 километра от Самоков (на около 45 минути с автомобил) се намира зеленото селце Костенец.


Село Костенец, община Костенец
Село Костенец

В края на селото в северните склонове на Рила може да посетите очарователния и пълноводен през цялата година Костенски водопад.


Костенски водопад
Костенски водопад

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



316 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page