top of page
  • Writer's pictureStefan Ivanov

Червената скала

Updated: Nov 12, 2023

Мили мои приятели, обуйте високите туристически обувки, сложете раниците на гръб и хайде на приключение!

Днес ще се разходим до Червената скала край село Равногор и ще разгледаме чудната гледка, разкриваща се оттам към величествените Родопи и към язовир “Въча”.


Червената скала край Равногор в Родопите
Гледка от Червената скала към океана от Родопи

Как се стига до Червената скала край Равногор?Изходна точка е живописното селце Равногор, скътано в сърцето на Родопите.

Село Равногор, Родопите
Село Равногор

Преминавайки през Равногор, може да следвате достатъчно на брой указателни табели, които по различни маршрути ще ви изведат в южния край на селото, където да оставите своя автомобил и да се отправите на това страхотно приключение.


Реално с автомобил може да се стигне до храм “Св. Пророк Илия”, но е по-добре да си направите разходката пеш, все пак това е хем полезно, хем приятно. Разстоянието от края на селото до храма е около километър.

От храма пътят се разклонява в две посоки: наляво към Бекови скали и надясно към Червената скала.


Табелата за пътя към Червената скала
Табелата

Пътеката към Червената скала е с денивелация и за около тридесет минути ще сте при скалите. Чудесно е обозначена и няма как да сбъркате.


Панорама към Родопите от Червената скала
Гледката

Червената скала е група от вертикални, издадени скали, надвиснали над вековните гори, от които се открива феноменално красива панорама към океана от Родопи, ширнал се навсякъде около вас.

В далечината е и язовир "Въча".Има чудесен навес с пейки, където да отморите. На няколко емблематични места има поставени пейки, от където да се полюбувате на феноменалната гледка. Бъдете внимателни!


Величествено е!

Изключителна и впечатляваща разходка ви пожелавам!


549 views0 comments

Commentaires


bottom of page