top of page
  • Writer's pictureStefan Ivanov

Бекови скали

Updated: Nov 12, 2023

Мили мои приятели, тръгваме на поредното приключение в Родопите!

Днес ще се насладим на пътеката до Бекови скали, ще се качим на лъвската скала, както сам я кръстих, и ще останем очаровани от океана от Родопи, както и от феноменалната гледка към язовир “Въча”.


Бекови скали, Родопите
Феноменални гледки към язовир "Въча"

Как да стигнем до Бекови скали край Равногор?



Изходна точка е живописното селце Равногор, скътано в сърцето на Родопите.


Село Равногор, Родопите
Село Равногор

Преминавайки през Равногор, може да следвате достатъчно на брой указателни табели, които по различни маршрути ще ви изведат в южния край на селото, където да оставите своя автомобил и да се отправите на това страхотно приключение.


Реално с автомобил може да стигне до самия храм “Св. Пророк Илия”, но е по-добре да си направите разходката пеш, все пак това е хем полезно, хем приятно. Разстоянието от края на селото до храма е около километър.


Редно е да се знае, че до самите Бекови скали през целия път липсва сянка, така че, ако решите да поемете по този път в слънчев, горещ летен ден, това няма да е особено добра идея.


Табелата за Бекови скали
Табелата

От храма “Св. Пророк Илия” водят две пътеки в две противоположни посоки. Едната, тази надясно от храма, води към Червената скала, а днес ще поемем по лявата (и значително по-дълга) пътека.


Пътеката към Бекови скали
Пътеката

Пътят е широк, съпроводен през цялото време с великолепни гледки. Маркиран и обозначен отлично – не се притеснявайте, че някъде може да сбъркате.


От храма до самите скали разстоянието е около два километра. Пътят е лек и много приятен през пролетта или на есен. През лятото слънцето идва малко в повече, защото, както споменах, липсва сянка.

След около час, час и половина до два часа, в зависимост от почивките, снимките и възрастта, ще пристигнете на мястото.

Село Равногор се намира на около 1330 метра надморска височина. Разходката до Бекови скали ще ви издигнете на около 1460 метра надморска височина.

Вляво от скалите е организиран импровизиран ресторант на открито, където най-вече през почивните и празнични дни ще може да похапнете скара и да пийнете бира.


Но нека преминем към скалите, все пак за това сме тук, нали?


С една дума гледката оттук е просто величествена!

Има изграден навес с пейки, в случай че сте леко уморени или просто желаете да похапнете, или искате да поседнете, за да се насладите на гледките.


Може да изберете малката пътека вдясно, която води до “лъвската скала”, където внимателно да се надвесите над океана от Родопи или да се снимате. Бъдете внимателни!

Панорама към язовир "Въча" от Бекови скали
Панорама към язовир "Въча" от Бекови скали

Вдясно и нагоре към навеса ще излезете на известната изградена панорамна площадка с пейка, от където да се полюбувате на дивните Родопи.


Очарователна разходка ви пожелавам!

893 views0 comments
bottom of page