top of page
  • Writer's pictureStefan Ivanov

Язовир "Домлян"

Updated: Jun 27, 2023

Между река Стряма на запад, извираща от южното подножие на връх Вежен (2198 метра) в Златишко-Тетевенския дял на Стара планина и вливаща се в река Марица, и река Тунджа на изток, извираща на около 250 метра южно от връх Юрушка грамада (2136 метра) в Калоферския дял на Стара планина, е разположена красивата Сърнена Средна гора.


Язовир "Домлян"

На север тя граничи с Карловската, Казанлъшката и Сливенската котловини, а на юг достига Тракийската низина.


Язовир "Домлян"

В най-северозападната точка на Сърнена Средна гора, край китното селце Домлян, ще откриете този чаровно красив язовир, от където заснех днешните фото моменти, открити, изживени, заснети и споделени с вас – моята изключителна аудитория!


Мили мои приятели, представям ви язовир “Домлян”!

Разположен е в северните склонове на Сърнена Средна гора, като иззад възвишенията ѝ се извисяват и заснежените зъбери на Балкана.


Как се стига до тук?



За любителите на риболова язовирът предлага изключително добри условия за отдих и туризъм. Във водите на “Домлян” може да се уловят: пъстърва, толстолоб, костур, сом, шаран, черна мряна, клен, лин, червеноперка, улей и други.


Гледките наоколо са очарователни, а тишината е гарантирана!

Поради отличните условия в миналото е бил и център по водни спортове, а местни състезатели по водни ски са били и републикански шампиони.


Какво може да се разгледа в близост?

Само на 16 километра югоизточно от село Домлян (на около 23 минути с автомобил) ще откриете Архитектурно-исторически резерват Свежен.


В село Свежен може да разгледате храм "Свети апостоли Петър и Павел".


Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен
Храм "Свети равноапостоли Петър и Павел" в село Свежен

Може да посетите руините на старата църква "Свети Георги", край които са разкрити основи – останки от килии, измазани с мазилка от кал върху стените, за които се предполага, че на времето са били обитавани от преписвачите-калиграфи на Аджарската книжовна школа.


Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен
Руините на старата църква "Свети Георги" в село Свежен

Изключителна и впечатляваща разходка ви пожелавам!


277 views0 comments
bottom of page