top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Крушунски водопади (Крушунска бигорна каскада) – природен парк "Маарата"

Актуализирано: 20.12.2023 г.

За обаятелния чар на уникалните водопади край Крушуна се е писало доста, но това не пречи да се поддадете на магията им още веднъж.


Крушунски водопади (Крушунска бигорна каскада) са поредица от водопади в близост до село Крушуна, Община Летница, Област Ловеч, Северна България. Намират се на 8 километра южно от град Летница, на километър южно от село Крушуна и са известни със своята живописност.


Крушунски водопади (Маарата)
Синият вир

Природната забележителност е с площ 5,7 ха и цели опазването на характерните геоморфоложки образования.


Водопадите представляват дълга травертинова (бигорна) каскада, отделните стъпала на която са самите водопади.


Карстовото плато е изключително окарстено и тук на едно място като под открито небе могат да се видят всички карстови форми – кари, въртопи, валози, сляпа, полусляпа и суха долина, каньон (ждрело), пропасти, пещерни галерии и зали.


Крушунски водопади (Маарата)
Изумителните Крушунски водопади

Реката на водопадите се нарича Маарата и извира от пещера, намираща се в горната част на екопътеката. Тя е дала името на цялата местност, която е обявена за природен парк.


Крушунските водопади се намират на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Каскадата се образувала по протежение на река Пройновска, извираща от Крушунската пещера.


Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото, който заедно със следващите ненаименувани по-малки водопади, носят общото название Крушунски водопади.



Цялото Деветашко плато е богато на карстови образувания. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери някои от които са Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера, Водопада и Горник.


Бонинската (Попската) пещера е дълга 2 753 метра и разположена на 254 метра н.в. Там се намира и най-дългото подземно езеро в България – с обща дължина около 800 метра.


Пещера Урушка (Пройновска) е дълга 1 600 метра дълга. На тази пещера се намира и най-високият водопад в региона с около 20 метра воден пад, чиито води пълнят местното язовирче.


Името "маара" е с турски произход и означава, както се досещате, пещера.



От най-големият водопад водата се разделя, оформяйки няколко ръкава и редица по-малки водопада.


През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.



Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до нея се достига по път, около който има възможности за паркиране.


Туристическата пътека криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първия и най-голям водопад от каскадата – Пръскалото и пещерата, от която извира реката.


Туристическата пътека се състои от 15 живописни мостчета, монтирани по дължината на целия изключително красив и живописен маршрут – най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, водни басейнчета, своеобразна растителност и бигорови скали. Изключителната привлекателност на цялата тази местност, чиято особенност са бигоровите тераси, формират най-живописния водопад в района.



Има изградени и доста места за отдих и почивка, където под дебела сянка спокойно да отморите, да похапнете и отдъхнете.


Районът е със специфична флора и фауна, с представители на няколко фитогеографски и зоогеографски зони, с редки и изчезващи видове, включени в Червената книга на България, ендемити и реликти и голямо разнообразие от ценни лечебни растения.



Ще са ви необходими между час – два, за да обходите всички интересни места по протежението на екопътеката.



Ако желаете да се насладите на водопадите в цялата им прелест и великолепие, изберете периода на пролетното пълноводие за вашето посещение.


Заобикалящите околността бигорови скали, животворните води на водопада и горските масиви са причина за освежителната прохлада през знойните летни дни и защита от студените ветрове през зимата.



Трудността на пътеката е ниска, само на отделни места е съвсем леко повишена и е необходимо да се внимава, особено ако е било дъждовно предишния ден.



В регистъра на защитените територии и защитените зони в България карстово образувание (включително водопад) около извора на река Маарата в село Крушуна – еталон на защитена карстова територия в България, е защитена територия от категория: Природна забележителност.



Крушунските водопади (Крушунска бигорна каскада), както и природна забележителност Маарата, са част от 100-те национални туристически обекта на България.



Непосредствено до природен парк "Марата", в северната му част, е открита минерална вода, с дебит 16,5 литра / секунда, температура 58 градуса по Целзий и минерализация 11,5%. Нейният състав е анализиран и е с доказана ефективност за лечение на кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.


Как се стига до село Крушуна?

Крушуна е село в Северна България. То се намира в община Летница, област Ловеч, на 7 километра южно от общинския център Летница.


Крушуна отстои на:


  • 183 километра (на около 2 часа и 30 минути с автомобил) от столицата

  • 194 километра (на около 3 часа и 30 минути с автомобил) от град Пловдив

  • 275 километра (на около 3 часа и 35 минути с автомобил) от град Варна

  • 293 километра (на около 3 часа и 50 минути с автомобил) от град Бургас



Ако се движите по пътя ЛовечЛетница, в центъра на Александрово отбийте вдясно в посока Крушуна.


Как се стига до Крушунски водопади?

Поставени са обозначителни табели, които ще ви отведат до голям паркинг, на който да оставите своя автомобил.



Оформена е удобна и широка екопътека, която ще ви отведе до всеки от водопадите. Пътеката започва от най-ниската част на каскадата и постепенно се изкачва до горната ѝ част, за да се спусне отново надолу към изходната точка на маршрута.


Какво може да се посети в близост?

Само на 21 километра западно от село Крушуна (на около 24 минути с автомобил) се намира природна забележителност "Деветашка пещера".


Природна забележителност "Деветашка пещера"
Природна забележителност "Деветашка пещера"

Само на около 32 километра южно от град Ловеч (на около 32 минути с автомобил) се намира село Калейца. В блозост до селото може да се насладите на водопад Скока (Лопушница) – красив и висок водопад в средната част на Предбалкана.


Скока (Лопушница) – красив и висок водопад в средната част на Предбалкана
Скока (Лопушница) – красив и висок водопад в средната част на Предбалкана

Само на около 30 километра югозиточно от село Калейца (на около 35 минути с автомобил) се намира град Априлци. В близост е началната точка на екопътека "Видимско пръскало", която с удоволствие ви е препоръчвам.


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало

И като за финал, мили мои приятели,

не бива да пропускате да разгледате

специалния албум с фото моменти –

открити, изживени, заснети и споделени с вас!



Последни публикации

Виж всички
bottom of page