top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

C2020 F3 NEOWISE

Актуализирано: 22.02.2023 г.

Привет, звездияни!


C2020 F3 NEOWISE
C2020 F3 NEOWISE

В тази звездна публикация-пътешествие съм събрал моите първи и много плахи стъпки в нощната фотография.


Jupiter, Saturn and the Milky way
Юпитер в средата, Сатурн леко вляво и Млечният път над тях

Винаги съм мечтал да заснема Млечния път или просто небето, осеяно със звезди в някоя лятна нощ, или пък Юпитер, Сатурн, или Луната с нейните кратери.


C2020 F3 NEOWISE над Асарел Медет край град Панагюрище
C2020 F3 NEOWISE

Нощната фотография – своеобразен връх в професионалната фотография

Изискват се завидни умения, за да се справиш, но нека да не се лъжем, освен професионалните умения са необходими и огромни парични средства за закупуването на необходимата техника – големи и свръх скъпи обективи, скъпи камери, статив, топли дрехи, защото обикновено се ходи на някое тъмно и отдалечено от светлините на селищата място (например планината), както и още доста специализирано оборудване.


C2020 F3 NEOWISE

Снимките в тази публикация-пътешествие съм ги правил с личния си телефон и без статив, т.е. „от ръка“. И предвид наличните и оскъдни средства смея да отбележа, че се получиха всъщност доста добре.


Конкретният повод бе една далечна гостенка, която ни навестява на всеки (средно) 6000 години.

Тя носи името C/2020 F3 (NEOWISE) – „C“ се отнася за обекта, който е наименуван, т.е. комета, „2020 F3“ е датата на нейното откриване, т.е. втората половина на месец март 2020, „NEOWISE“ е програмата и екипът, който стои зад откриването ѝ.


И ето ме една късна юлска вечер извън града, защото в него фоновата осветеност е прекалена, иначе казано има твърде много светлина.

Бях само с телефон в ръка. Търсех я на северозапад, защото знаех, че е там някъде. С полезрението си я видях – невероятно слаба светлинка в небето, но това ми помогна да насоча телефона си към мястото и да снимам.


Доволен от резултатите следващата вечер намерих още по-тъмно и отдалечено от светлините на града място. Станаха добри снимки.

Успях да заснема и Млечния път, както и Юпитер и Сатурн.

Мили мои приятели, насладете се и вие на юлското звездно небе и на NEOWISE.


Сбогом, NEOWISE! Приятно странстване из Вселената!

Изключителна и впечатляваща разходка ви пожелавам!


66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page