top of page
  • Снимка на автораStefan Ivanov

Беглик Таш – едно от най-големите праисторически мегалитни светилища

Актуализирано: 12.11.2023 г.

Древно светилище и обсерватория

Беглик Таш

Образуван в резултат на хилядолетната игра на вятъра и видимо дооформен от сръчни човешки ръце, естественият ансамбъл от каменни блокове "Беглик Таш" е сред най-големите и внушителни древни мегалитни светилища в България.


Как се стига до тук?



В близост до руините на древния град Ранули, по хребета на нос Беглик Таш, се намира светилището на града – кръг от масивни камъни, разположени върху скалиста повърхност, изскачаща сякаш насред нищото в единия край на широка зелена поляна.


Беглик Таш

Древните са обожествявали местността, принасяли са дарове тук и са я превърнали в своеобразен храм.


Съществуват сведения, че светилището е изпълнявало следните основни функции:


Храм

Отлично запазени са изсеченият в скалата жертвеник, състоящ се от две каменни вани със свързващи ги улеи, главният олтар (огромен камък, стъпил върху три опорни точки), както и каменният трон, на който е седял владетелят – главният жрец.


Календар

Върху скалната повърхност могат и днес да се проследят издълбани дупки, като в дните на зимното и лятното слънцестоене и пролетното и есенното равноденствие между подредените камъни преминават слънчевите лъчи, огряващи точно тези точки.


Часовник

Подредбата на камъните е такава, че слънчевата сянка, падаща от главният олтар (огромен специфично извит камък) върху подредените на север от него шест по-малки камъка, изпълняват функцията на слънчев часовник, делящ деня на шест равни части.


Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е изградено 14 столетия преди Христа и е функционирало до към пети век след Христа.


Беглик Таш

Една легенда разказва, че Одисей е преминал оттук, за да се допита до прорицателите и да принесе дарове на боговете, преди да се отправи на своето митично пътешествие.


Приятна виртуална разходка ви пожелавам!

125 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page